Buna ziua,
In cazul in care in urma inventarierii comisia propune scoatere din evidenta unui antivirus expirat, acesta se mai evidentiaza in lista de inventar? si daca da, la cantitati trec diferenta in minus? si in registrul inventar trebuie sa mentionez in col. 5 la diferente de inregistrat?
In baza pct.42 din ANEXA la OMFP nr.2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind inventarierea,rezultatele inventarierii se inscriu de catre comisia de inventariere intr-un proces-verbal. Intre altele acesta trebuie sa contina si propunerea de casare a acestui antivirus. In baza procesului-verbal acesta va fi scazut din evidenta.La punctul 44 din acelasi act normativ se prevede :"completarea registrului-inventar se efectueaza in momentul in care se stabilesc soldurile tuturor conturilor bilantiere,..."Prin scaderea din evidenta in luna decembrie, acest antivirus nu mai este inclus in soldul vreunui cont,deci nu va mai fi trecut in registrul-inventar.
Propunerea de casare se face pe un formular de lista de inventariere,separata de celelalte liste,care apoi se anexeaza la procesul -verbal intocmit de comisia de inventariere. Dar ce valoare are acest antivirus daca este inregistrat ca mijloc fix??In acest caz,pentru casare se utilizeaza formularul cod 14-2-3/aA din Anexa nr.1 la OMEF nr.3512/2008.
Noi toate programele Office, Windows, antivirusi sunt inregistrate in 208 si amortizate 12 luni sau 36 luni. La sf anului ptr inventariere intocmim o singura lista de inventar pt imobilizari ( 14-2-3/A unde insiruim toate imobilizarile corporale-necorporale prezente la 31 dec. Nu stiu daca este bine....dar noi asa am procedat pana acum.
Pana la urma antivirusul fiind expirat,procedati la scaderea din evidenta in luna decembrie in baza listei de inventar separata(ca propunere de casare) si a procesului verbal intocmit de comisia de inventariere, aprobat de administratorul societatii,prin inregistrarea 280 = 208 .