avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare generala dupa/contra adunare generala?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare generala dupa/contra adunare generala?

Fiind solicitat de un bun prieten pentru un raspuns la o situatie delicata, va solicit si dvs o opinie. In blocul in care locuieste amicul meu, conform Legii 230/2007, minim 20% dintre locatari au organizat, in luna ianuarie 2014, o adunare generala extraordinara in care s-a hotarat, din motive bine intemeiate (prejudiciu financiar major, dezinteres din partea membrilor comitetului executiv, etc), demiterea membrilor comitetului executiv, alegerea unui nou comitet si luarea unor masuri pentru recuperarea prejudiciului. Cei demisi nu vor sa accepte situatia creata, nu vor sa predea documentele, stampilele asociatiei noilor organe legal alese, etc si ameninta ca si ei vor organiza o adunare generala in care sa fie tot ei alesi in comitet, desigur cu sprijinul unor locatari care sant de partea lor. Care credeti ca este solutia legala juridica de impacare a partilor? Daca s-a convocat o adunare generala poate fi organizata o alta de catre alti locatari si adunarile generale sa se organizeze perpetuu pe principiul ”care pe care”?
Oricand poate fi convocata o alta AG. In lege nu exista restrictie in acest sens.
Totusi, situatia din asociatia amicului dv. nefiind singulara, eu va propun sa se insiste pe predarea documentelor, iar daca totusi se va convoca o alta AG, sa se lase la voia proprietarilor pe cine doresc in viitor la conducerea asociatiei.

Nimeni din afara asociatiei nu va interveni in afara de, poate, sa zic, functionarii din primarie de la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari. Nu au cine stie ce instrumente de a actiona, totusi ar fi o solutie mica de tot de a limpezi apele. A le fi sesizata situatia si poate se indura sa le faca o vizita "de lucru".
Spuneti ca "minim 20% dintre locatari au organizat, in luna ianuarie 2014, o adunare generala extraordinara in care s-a hotarat..." si poate ca este corect si legal daca:
- aceasta adunare generala a fost anuntata cu cel putin 7 zile inainte de data adunarii
- daca s-a afisat ordinea de zi in care sa fie prevazute clar alegerea comitetului executiv
- daca la aceasta adunare generala au participat minim 50% + 1 dintre membrii cu drept dde vot
- daca alegerea noului comitet executiv s-a facut prin vot si proprietarii au votat fiecare membru, alegerea facandu-se cu votul favorabil a peste 50%+1 din cei prezenti

La aceasta adunare generala au participat si vechii membri ai comitetului?

Cat priveste convocarea altei adunari generale, aceasta se poate face oricand, cu respectarea legislatiei. Daca se convoaca iar adunarea generala, mergeti cat mai multi proprietari, invitati si pe cineva de la primarie, votati si alegeti pe cei care vor castiga cele mai multe voturi.
Adica, nimeni nu-i opreste pe proprietari sa convoace adunarea generala de cate ori vor. Sa presupunem ca acum, cei vechi ar fi predat frumos celor noi si-si vedeau de treaba. Dar peste 3 zile sau 3 luni puteau sa convoace adunarea generala asa cum ati facut-o dumneavoastra acum.

Adunarea generala extraordinara a fost organizata conform legii, pas cu pas, nimic de reprosat. Eu i-am propus amicului meu ca varianta de rezolvare prevederile art. 26 din Legea 230/2007. Cine nu este multumit sa conteste in instanta. Credeti ca este o rezolvare?
La adunarea generala extraordinara nu au participat fostii membri ai comitetului executiv intrucat aveau de dat explicatii referitoare la un prejudiciu financiar consistent, dupa cate am inteles. Acesta a fost si motivul convocarii adunarii generale extraordinare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2014
mira55, utilizator
Sigur, instanta este o solutie, dar pana atunci trebuie predate actele asociatiei, stampila....
De aceea am propus aceasta solutie cu primaria care ar fi ceva mai rapida....

E greu sa aplici legea acolo unde oamenii nu vor sa stie de ea si unde se comporta ca in codru...
Multumesc tuturor pentru opinii si sper ca lucrurile se vor aranja, spre binele prietenului meu!

Alte discuții în legătură

Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)
Adunare generala adamar adamar dorim sa facem o sedinta la bloc, presedintele refuza, comitetul nu face nici un demers pt ca presedinta nu vrea, prima si singura sedinta din anul 2019 a fost ... (vezi toată discuția)
Altercatii cu administratorul de asociatie de bloc utilizator-1 utilizator-1 as dori informatii in cazul in care adminstratorul nu este de acord cu planificarea unei sedinte de asocatie la sugestia unui locator; sedintele se fac o data ... (vezi toată discuția)