avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare unilaterala fisa post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare unilaterala fisa post

Buna seara,
Ma confrunt cu o problema majora: sunt mutat de la un departament la altul (de la contabilitate la personal) modificandu-se in totalitate fisa postului fara vreo negociere in prealabil din partea angajatorului. Efectiv m-a pus in fata fisei postului s-o semnez si cand am intrebat care e motivul mi-a pus ca nu mai e nevoie de economist, desi, cu 6 luni in urma, au fost angajati 2 economisti incepatori in societate. Evident ca nu am semnat-o. Totodata, in urma cu ceva timp, am facut 2 sesizari la conducere cu privire la seful pe contabilitate care m-a amenintat frecvent cu mutarea/demiterea mea pe motiv ca nu am acceptat sa fiu trecut in CFS atat timp cat am fost la serviciu si mi-a desfasurat lucrarile (avand documente in acest sens) . Seful pe contab. este ruda cu directorul, fapt pt care aceste sesizari au fost ignorate, dar totusi inregistrate in registrul de intrari/iesiri.
Am vreo sansa sa ma reintorc in vechiul post de economist si sa nu raman la personal (mentionez ca nu am cursuri de inspector personal) sa fac doar adeverinte?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 25 Februarie 2014
1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Puteti ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a locului muncii.

Multumesc tare mult pentru raspuns.

De fapt, nu s-a modificat/retras o sarcina ci fisa postului s-a modificat in totalitate, nicio sarcina din vechea fisa a postului nu s-a pastrat. Ba mai mult mi s-a retras accesul la programul de contabilitate.
Neavand pregatirea necesara sa efectuez sarcinile din noua fisa a postului, ma astept la o concediere pe baza art. 61 lit d din codul muncii.
Neavand acces la programul de contabilitate pentru a-mi desfasura activitatea, nesemnand aceasta fisa noua a postului, de fapt eu nu mai am loc de munca....unde sa-mi desfasor sarcinile.
Au vreo insemnatate acele referate prin care aduceam la cunostinta conducerii ca ma simt amenintata? Tin sa mentionez ca nu am fost chemat sau s-a facut vreo comisie care sa rezolve aceasta problema.

Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
balugiga, utilizator
Aceste referate au numar ee inregistrare?
Cine v-a intocmit acea fisa a postului?
Daca seful dumneavoastra si daca munciti intr-un sectror bugetar constiruie abuz in serviciu intrucat seful dumneavoastra v-a obligat sa indepliniti atributii de serviciu pentru care nu aveti calificarea necesara, ori acesta trebuia sa intocmeasca o fisa a postului corespunzatoare calificarii pe care o aveti.
Daca sunteti concediata pentru acest lucru (necorespundere profesionala - cum ca nu v-ati indeplinit corespunzator atributiile de serviciu, de altfel pentru care nu aveti calificarea necesara) constituie abuz in serviciu grav.
codulmuncii a scris:

... constituie abuz in serviciu grav.



Unde este prevazuta acesta fapta ?

Alte discuții în legătură

Modificare sarcini de serviciu in fisa postului vmirela28 vmirela28 Buna ziua Sunt angajat functionar [b]contractual[/b] intr-o primarie si [u]fara acordul meu[/u] mi-a fost schimbata in totalitate fisa postului .Mentionez ... (vezi toată discuția)
Decizie interna ca sofer? MIKKAELACONTA MIKKAELACONTA Va rog frumos daca poate cineva sa imi raspunda, am un salariat si are funtia de -director general, dar in ultima perioasa imi mai transporta marfa, se poate ... (vezi toată discuția)
Fisa postului .atributiile din fisa postului Ra123 Ra123 Buna ziua M-am angajat recent la o institutie bugetara , pe un post cu studii medii iar in fisa postului am inclusiv atribuții aferente posturilor cu studii ... (vezi toată discuția)