avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala din culpa noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala din culpa noul cod penal

Buna ziua, am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat, am fost vinovat de producerea unui accident rutier cu victima, victima necesitand 12-13 zile ingriji mediale, am fost judecat pentru vatamare corporala din culpa sentinta definitiva amenda penala. am achitat amenda si am permisul anulat, conform noului cod daca am inteles bine nu mai reprezinta infractiune vatamarea corrporala sub 20 de zile sau 90.
Este adevarat? ce pot face in acest caz? pot contesta executarea? pot radia oarecum amenda si reabilita cazierul?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Februarie 2014
dandan77, utilizator
Ati inteles gresit .
Nu va ajuta cu nimic noul cod penal.
Interesanta intrebare care probabil va naste multe controverse, avand in vederea ca este o infractiune des intalnita, iar intrebarea ridicata de dvs probabil ca si-o pun toti cei aflati in aceasta situatie, astept si opiniile altor colegi juristi, pana atunci va expun un punct de vedere al conf.univ.dr.Florin Strateanu raportat la modificari ale dispozitiilor legale privind aplicarea in timp a legii penale si publicat pe site-ul Min.Justitiei.
"In contextul NCP aprecierea interventiei legii de dezincriminare se va face "in concreto" in sensul ca vom vorbi de o dezincriminare atunci cand, in raport de legea noua, fapta concreta comisa de inculpat nu mai atrage raspunderea penala. Cu alte cuvinte vom fi in prezenta legii de dezincriminare in doua situatii:
1.atunci cand legea noua suprima o incriminare, aceasta nemaiavand un corespondent in legea noua.
2.in ipoteza in care, prin prevederile legii noi, se restrange sfera de incidenta a unui anumit text, astfel incat fapta concret comisa de inculpat nu mai intruneste conditiile impuse de acesta.
Acesta mecanism de apreciere este impus nu de prevederile art.4 NCP, ci de dispozitiile art.16 NCPP,care suprima distinctia intre ipoteza neprevederii faptei in legea penala si cea a lipsei unui element constitutiv al infractiunii, in consecinta, situatiile in care se retinea lipsa unui element constitutiv se vor subsuma sub imperiul NCPP dispozitiei art.16 lit.b, potrivit careia "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia ceruta de lege"
Fiind vorba de o dezincriminare, efectele acesteia se produc si daca succesiunea de legi intervine dupa ramanerea definitiva a hotararii, astfel pedeapsa nu va mai fi pusa in executare, dupa caz, executarea va inceta. Din acest punct de vedere NCP va actiona ca o lege de dezincriminare, dispozitiile sale fiind, sub acest aspect, mai favorabile, inculpatului sau condamnatului."
Concluzia mea este, ca puteti depune contestatie.
va multumesc pentru raspunsuri, nu gasesc in nould cod penal incadrarea sa vad negru pe alb vatamarea corporala din culpa intre 10 si 20 de zile unde se incadreaza daca mai este infractiune, asa din vorbe toti zic ca doar peste 90 de zile, in acest caz mi se pare normal sa mi se aplice si mie chiar daca sunt judecat deja sunt in perioada de executare a pedepsei(amenda platita si in perioada de 6 luni de asteptare sau incercare cum se numeste)
ART. 196
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) - (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
ART. 195
Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte
Dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 şi art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.
Modificarea din Noul Cod penal la acest tip de faptă schimbă condițiile în care ea devine infracțiune, sub aspectul zilelor de îngrijiri medicale, care trebuie să fie peste 90.
Dacă însă fapta a fost definitiv judecată iar sentința executată, nu se mai poate schimba nimic.

Alte discuții în legătură

Legea mai favorabila noul cod penal danielbox4 danielbox4 Pe scurt: Culpa comuna, 56 zile ingrijiri medicale, am accidentat manevrand cu spatele o persoana care se afla sub influenta bauturilor alcoolice si traversa ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis rosica rosica La conducere fara permis sub influenta bauturilor alcoolice, cu vatamare corporala de 89 de zile ingrijiri, daca partea vatamata a depus plangere pentru ... (vezi toată discuția)
Vatmare corporala din culpa mezgageza mezgageza cum se pedepseste vatamarea corporala din culpa? (accident rutier) (vezi toată discuția)