avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Judecatorul de camera preliminara
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Judecatorul de camera preliminara

Art. 53 vorbeste de judecatorul de camera preliminara:

“Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia:

verifică legalitatea trimiterii în judecată precum şi a administrării probelor ori a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală;
soluţionează plângerile împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată;
soluţionează orice alte cauze prevăzute de lege.”


In procedura camerei preliminarii, judecatorul va verifica legalitatea trimiterii in judecata si a administratii probelor. Daca va constata ca probele au fost legal administrate si actul de sesizare al instantei este legal intocmit, judecatorul de camera preliminara va dispune inceperea judecatii. Conform art 345 alin 1, legalitatea sesizarii nu mai poate fi contestata pe parcursul solutionarii cauzei.


După momentul trimiterii cuiva în judecată, conform noului Cod de Procedură Penală, dosarul intră în procedura de cameră preliminară, care nu poate dura mai mult de 60 de zile. În acest interval, judecătorul de cameră preliminară, fără să citeze părțile și fără participarea procurorului dispune asupra excepțiilor ridicate de părți sau asupra celor din oficiu.


În termen de cel puțin 20 de zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară transmite inculpatului termenul până la care poate să își angajeze apărător, dar și termenul până la care poate să transmită excepțiile, apărările și cererile legate de rechizitoriu. După ce inculpații transmit judecătorului de cameră preliminară tot ce acesta le cere, actele îi sunt transmise procurorului, care are la dispoziție 10 zile pentru a răspunde.

Ilegalitatea unei probe nu determină decât excluderea acesteia

Dacă judecătorul de cameră preliminară constată că au fost încălcate mai multe proceduri a căror nerespectare este sancționată cu nulitatea, sau dacă procurorul a efectuat nelegal acte de urmărire penală sau judecătorul a exclus o probă administrată de procuror, îi comunică acestuia neregulile din rechizitoriu.

Din momentul comunicării, procurorul are la dispoziție 5 zile pentru a-i spune judecătorului de cameră preliminară dacă menține trimiterea în judecată sau dacă cere să i se restituie dosarul.

Conform articolului 280 din NCPP, "încălcarea dispozițiilor legale care reglementează desfășurarea procesului penal atrage nulitatea actului în condițiile prevăzute expres de prezentul cod. Actele îndeplinite ulterior actului care a fost declarat nul sunt la rândul lor lovite de nulitate, atunci când există o legătură directă între acestea și actul declarat nul". Actul declarat nul trebuie refăcut atunci când acest lucru este posibil.
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Judecatorul de camera preliminara MariusDecebal MariusDecebal Judecatorul de camera preliminara in afara atribuţiilor pe care le exercită legat de legalitatea actelor si probelor are si atribuţii legate de verificarea ... (vezi toată discuția)
Rolul camerei preliminare oltul oltul in camera preliminara judecatorul poate sa dea o solutie de netrimitere in judecata?(daca fapta nu prezinta pericol social) sau care este rolul camerei ... (vezi toată discuția)
Camera preliminara si rechizitoriul in ncpp - notiuni, informatii relunelu relunelu Buna ziua.As dori sa stiu cum pot afla date din rechizitoriu,si deasemenea ce presupune \'\'camera preliminara\'\'.Va multumesc. (vezi toată discuția)