avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Art. 53 al. 1 din Constitutia Romaniei
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Art. 53 al. 1 din Constitutia Romaniei

Art. 53 (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
Pe cale de consecinta, Art. 9 din O.U.G. nr. 84/2012 şi a Art. 10 al. 1 din O.U.G. 103/2013,(motiv pentru care nu se respectă prevederile art. 20 din Leg. 284/2010)nu sunt constitutionale.
Cel mai recent răspuns: doru58 , utilizator 11:17, 28 Martie 2014
Nu are nicio legatura art.53 din Constitutie cu textele din OUG invocate de dvs.

Autoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva nu sunt decat niste drepturi la care legiuitorul poate renunta.

Pe cand dreptul la libertate , la viata privata intra sub incidenta textului constitutional.
Consider ca, ,,legiutorul,, poate ,,renunta,, la niste drepturi dar, numai prin lege si oricum ,,Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii,,(art. 53 al. 2 din Constitutia Romaniei).
De asemenea conform art. 15(1) din Constitutia Romaniei, care prevede ,,Cetăţenii beneficiază de drepturile şi de libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea(în speţă, art. 20 din Leg. 284/2010),,, rezulta ca, Leg. 284/2010, nu poate fi ,,modificata,,, e.t.c., decat prin lege si nu prin ordonante....
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
doru58, utilizator
Este o parere care nu are sustnere legala, intrucat legiuitorul nu poate fi obligat sa va acordae anumite ajutoare la iesirea la pensie.

Daca a adoptat asa ceva printr-un act normativ, atunci acest lucru poate fi abrogat sau modificat printr-un act normativ de acelasi grad sau de grad superior.
Sunt de acord cu dvs., dar nimeni nu este mai presus de lege si de Constitutia Romaniei.Daca,,legiuitorul,, respecta Constitutia este o.k.
Dar in cazul prezentat de mine, se pare ca nu au fost respectate mai multe articole din Constitutia Romaniei, nu se putea ,,modifica,,, ,,amana,,, e.t.c., nimic in cazul acesta, decat printr-o alta lege, nu prin ordonante.Oricum si printr-o alta lege care sa modifice art. 20 din Leg. 284/2010, se ajungea la discriminare care contravine Constitutiei si altor acte.

Nu inteleg cum nu ,,are sustinere legala,,, cand exista art. 20 din Leg. 284/2010, care prevede acordarea de ajutoare politistilor la iesirea la pensie), cand exista exista art. 53 al. 1 din Constitutia Romaniei, care prevede ,,Exercitiul unor drepturi ......poate fi restrans numai prin lege...(nicidecum prin ordonante), exista art. 15 al. 1, care prevede ,,Cetatenii beneficiaza de drepturile consacrate prin Constitutie si prin alte legi(in speta leg. 284/2010).?

Deci cum am am scris consider ca exista sustinere legala la cele afirmate de mine. In ceea ce priveste faptul ca, ,,legiutorul,, poate abroga,,, e.t.c., printr-un alt act normartiv de acelasi grad(deci imi dati dreptate, nu printr-o ordonanta), articolul sau legea in cauza, ar fi vorba despre cel putin Discriminare.
Oricum am deschis actiune in instanta, dupa care sunt sigur ca, ma voi adresa instantelor internationale..Cu multumiri...



Ultima modificare: Duminică, 16 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca tot sunteti asa de convins, puteti preciza textul de lege care obliga statul roman sa acorde astfel de ajutoare ? Ma refer , in primul rand, la caracterul de permanenta al acestui tip de ajutor.

Asa cum am mentionat, un ajutor acordat prin lege poate fi retras oricand prin abrogarea textului legal prin care se acorda.

OUG are acelasi grad ca si o lege. Nu am spus ca nu se poate modifica legea prin OG sau OUG.

Alte discuții în legătură

Instructie penala mjion mjion buna ziua ! va rog sa- mi spuneti ce inseamna, cat se intinde expresia \"instructie penala\" asa cum este stipulat la art.53/Constitutia Romaniei. este vorba ... (vezi toată discuția)
Suntem intr-o situatie de forta majora ???? - ultima parte -se pare ca nu intereseaza pe nimeni! ContSters103249 ContSters103249 SUNTEM INTR-O SITUATIE DE FORTA MAJORA? E CA SI CUM AR FI INCEPUT UN RAZBOI Multumesc celor care au raspuns, insa se pare ca nu este un subiect care ... (vezi toată discuția)
Despre stagiul militar. mmihai mmihai Am primit ordin sa ma prezint la centrul Militar. Sunt student, asa ca nu eventualitatea incorporarii ma framanta. Insa stagiul militar obligatoriu mi se pare ... (vezi toată discuția)