avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Declaratie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Declaratie

Buna ziua.Din cate am inteles eu ca tata trebuie sa dau o declaratie inainte ca, copilul sa implineasca 1 an ca nu beneficiez de indemnizatie de maternitate.Poate ma ajuta cineva cu cateva informatii precum unde se depune aceasta declaratie
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:19, 17 Martie 2014
1. - Dvs., ca tata al copilului, nu puteti sa beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de indemnizatia aferenta.
- De acestea beneficiaza numai mama, care naste, deoarece pana acum nu a nascut, inca, nici un barbat.

2. Cred ca dvs. ati vrut sa spuneti ca nu vreti sa intrati in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.

3. - In situatia in care tatal nu solicita sa intre in CCC cel putin o luna, acesta are obligatia de a anunta in scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an sau 2 ani.
- Nu este o scrisoare tip ci una normala in care anuntati ca nu doriti sa intrati in CCC.
exista riscul ca mama sa piarda indemnizatia si alocatia daca nu trimit aceasta scrisoare in termen?
1. - Alocatia de stat pentru copii nu are nici o legatura cu indemnizatia pentru CCC.
- Alocatia de stat pentru copii se primeste indiferent de ce venituri aveti (sau nu) sau daca beneficiati sau nu de indemnizatia pentru CCC.

2. - Daca dvs. nu solicitati cel putin o luna de CCC atunci se reduce CCC al mamei cu o luna de zile indiferent ca faceti sau nu declaratia.
- Cand mama a depus dosarul pentru indemnizatia pentru CCC trebuia sa i se ceara si optiunea dvs. de a intra sau nu in CCC.

In momentul depunerii dosarului am depus o declaretie tip anexa la dosar in care am specificat ca nu doresc sa intru in CCC.
1. Atunci este in regula.

2. Daca sotia a optat pentru CCC pana la varsta de 1 an va trebui sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) si apoi, dupa ce implineste copilul 1 an, va solicita stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

Alte discuții în legătură

Concediu cresterea copilului - lege noua pentru tata ionutr81 ionutr81 buna ziua, recent a aparut o lege inc e priveste cresterea copilului ce mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa participe activ si cat de cat proportional la ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Andaluzia89 Andaluzia89 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu data obligatorie de a ma intoarce la locul de munca pt a beneficia de stimulent. Situatia sta in ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului si stimulentul de insertie in munca Zara_Sabrina Zara_Sabrina Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 saptamani, cu data probabila a nasterii pe 21 martie. Voi intra in prenatal din 9 februarie si voi opta pentru concediu de ... (vezi toată discuția)