Buna ziua.Din cate am inteles eu ca tata trebuie sa dau o declaratie inainte ca, copilul sa implineasca 1 an ca nu beneficiez de indemnizatie de maternitate.Poate ma ajuta cineva cu cateva informatii precum unde se depune aceasta declaratie
1. - Dvs., ca tata al copilului, nu puteti sa beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si de indemnizatia aferenta.
- De acestea beneficiaza numai mama, care naste, deoarece pana acum nu a nascut, inca, nici un barbat.
2. Cred ca dvs. ati vrut sa spuneti ca nu vreti sa intrati in concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.
3. - In situatia in care tatal nu solicita sa intre in CCC cel putin o luna, acesta are obligatia de a anunta in scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an sau 2 ani.
- Nu este o scrisoare tip ci una normala in care anuntati ca nu doriti sa intrati in CCC.
1. - Alocatia de stat pentru copii nu are nici o legatura cu indemnizatia pentru CCC.
- Alocatia de stat pentru copii se primeste indiferent de ce venituri aveti (sau nu) sau daca beneficiati sau nu de indemnizatia pentru CCC.
2. - Daca dvs. nu solicitati cel putin o luna de CCC atunci se reduce CCC al mamei cu o luna de zile indiferent ca faceti sau nu declaratia.
- Cand mama a depus dosarul pentru indemnizatia pentru CCC trebuia sa i se ceara si optiunea dvs. de a intra sau nu in CCC.
2. Daca sotia a optat pentru CCC pana la varsta de 1 an va trebui sa reia activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (chiar si cu o zi inainte) si apoi, dupa ce implineste copilul 1 an, va solicita stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.