avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CLAUZA DE MOBILITATE; DESFACEREA DISCIPLINARA CIM.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CLAUZA DE MOBILITATE; DESFACEREA DISCIPLINARA CIM.

Buna ziua, am si eu niste intrebari:

1. Daca se desface un CIM pentru motive disciplinare, acest lucru figureaza undeva si viitorul angajator va afla? Ma gandesc ca poate afecta o viitoare angajare...Este vorba despre absente nemotivate.

2. Daca in CIM sunt prevazute 6 locuri posibile in care se desfasoara munca, e obligat angajatorul sa introduca in CIM o clauza de mobilitate si sa-i plateasca angajatului o suma de bani suplimentara??

3. Daca, dupa ce inceteaza CIM, fostul angajator refuza sa plateasca indemnizatia aferenta clauzei de NECONCURENTA, care este procedura de urmat?

Multumesc frumos!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Februarie 2014
JohnnyBRB, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:50, 15 Februarie 2014
1. Daca se desface un CIM pentru motive disciplinare, acest lucru figureaza undeva si viitorul angajator va afla? Ma gandesc ca poate afecta o viitoare angajare...Este vorba despre absente nemotivate.

Va figura in adeverinta de vechime eliberata de fostul angajator. De asemenea, noul angajator poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

2. Daca in CIM sunt prevazute 6 locuri posibile in care se desfasoara munca, e obligat angajatorul sa introduca in CIM o clauza de mobilitate si sa-i plateasca angajatului o suma de bani suplimentara??

Conform art. 25 din Codul muncii, prin clauză de mobilitate părţile contractului individual de muncă stabilesc că, in considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se va realiza într-un loc stabil de muncă .
Prin clauză de mobilitate - cu toate că funcţia/postul nu implică în mod normal deplasări curente salariatul acceptă anticipat modificările care vor fi aduse locului său de muncă, altfel spus, deplasările pe care i le va dispune angajatorul său.

3. Daca, dupa ce inceteaza CIM, fostul angajator refuza sa plateasca indemnizatia aferenta clauzei de NECONCURENTA, care este procedura de urmat?

Actionarea in instanta a anagjatorului este solutia pentru recuperarea indemnziatiei de neconcurenta neplatita. In opinia mea, orice conflict apărut în legătură cu întinderea clauzei de neconcurenţă sau cu nerespectarea ei de către oricare dintre părţile contractului individual de muncă, este un conflict individual de muncă.



In mod normal un viitor angajator poate afla de desfacerea CIM din motive disciplinare; chiar daca actualmente nu mai exista carte de munca, informatii referitoare la temeiul incetarii CIM exista in Registrul general de evidenta al salariatilor (la angajator si la ITM), iar un angajator care doreste sa va angajeze poate solicita referinte de la fostul angajator!

Potrivit ar. 17 alin. 3 lit. b din Codul muncii, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:(b)locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri. Inteleg ca aceasta informare exista in CIM-ul dvs!
In ceea ce priveste clauza de mobilitate, iata ce spune Codul muncii: Art. 25 (1)Prin clauza de mobilitate părţile în contractul individual de muncă stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură.
(2)Cuantumul prestaţiilor suplimentare în bani sau modalităţile prestaţiilor suplimentare în natură sunt specificate în contractul individual de muncă.
Asadar, din continutul textelor mai sus prezentate, rezulta ca dumneavoastra, pentru a fi beneficiat de o suma de bani in plus la salariu, tinand cont de cele 6 locuri in care urma sa se desfasoare munca dvs., trebuia sa fi avut specificat acest lucru in contract, inca de la momentul semnarii CIM, adica sa fi stiut sa va fi negociat mai bine drepturile la incheierea CIM, tinand cont ca vi s-a specificat de la inceput ca veti lucra in cele 6 locuri! Daca nu ati "prins" acest lucru atunci in contract, consider ca acum este tardiv sa va mai ganditi la acest aspect!

Referitor la indemnizatia lunara ce vi se cuvenea dvs. din respectarea (ulterior incheierii CIM cu angajatorul respectiv) clauzei de neconcurenta, fiind vorba de sume de bani, daca nu le obtineti de buna voie de la angajator, puteti sa il actionati in judecata pentru recuperarea acestora, cu respectarea medierii ( mai precis spus obtinerii certificatului de informare asupra avantajelor medierii), litigiul respectiv fiind unul de dreptul muncii in care este obligatorie informarea asupra medierii! Puteti recupera sumele nu mai vechi de 3 ani (deci doar pe ultimii trei ani!), intrucat daca este vorba de o perioada mai mare de timp, creantele mai vechi de 3 ani s-au prescris!

Asa ceva nu se poate afla de la ITM.
Niciun angajator nou nu poate afla de la ITM despre modul cum viitorul salariat a incetat raportul de munca la vechiul angajator.
De asemenea, REVISAL nu este o baza de date publice. Fiecare angajator vede numai proprii salariati , nu si salariatii altui angajator.
Asa cum apare in raspunsul meu, am aratat ca viitorul angajator poate obtine informatii de la vechiul angajator; dat fiindca, pe langa fostul angajator, datele mai sunt si pe la ITM, "neoficial" .......doar suntem in Romania!
1. Aici vorbim despre legalitatea informatiilor si nu despre ilegalitati care se pot intampla.

2. Un viitor angajator nu poate obtine asa ceva de la vechiul angajator. Art.29 alin.4 C.mun. prevede expres ce informatii primeste si in ce conditii.

Art.29 C.mun.
..
(4) Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Alte discuții în legătură

Clauze in contractul de munca Spuneti-mi, va rog, ce clauze suplimentare legale pot fi inserate intr-un contract individual de munca.
Va multumesc cu anticipatie,
Vasile
(vezi toată discuția)
Clauze specifice ale cim Emanuela N. Emanuela N. Buna ziua! Imi poate spune cineva care sunt clauzele specifice ale CIM, altele decat cele prevazute de Codul Muncii. Singura clauza pe care am reusit sa o ... (vezi toată discuția)
Mobilitatea locului de munca iadriana iadriana Buna, ma poate ajuta/lamuri cineva in urmatoarea problema? Prin natura activitatii societatii noastre, lucrari de tamplarie si dulgherie, cele mai multe ... (vezi toată discuția)