Buna ziua, supun atentiei dvs urmatoarea escrocherie foarte frecventa in mai multe orase mari din tara; firme de asa zise manageriat artistic racoleaza oameni de pe strada, de la copii la varstnici si ii atrage cu promisiuni mincinoase, aburindu-i in final sa semnaze un contract cica de reprezenantare, platibil in avans de beneficiar, in intregime sau in rate, de obicei fara a da ocazia reala de a fi studiat in amanuntime. Ideea e ca firma nu numai ca nu se achita de obligatii ( cel mult publica un album), dar mai mult daca omul doreste sa se retraga, acestuia i se imputa sume exorbitante in euro pentru servicii care nu au fost prestate de firma in realitate si nu pot fi dovedite de aceasta cu acte.
Ce am patit eu concret: desi in general nu ma las atrasa de asa ceva, acestia au putere de convingere( veniti, dureaza numai un pic, etc), ajunsi la asa zisul sediu cineva te abureste cu posibiliatea de a testa cosmetice ( de a fi un fel de cobai), ca divertisment sau curiozitate, esti poate curios si te lasi tentat, apoi de jena: platesti taxa de cateva sute de RONI pentru o poza si un formular de preselctie si esti transferat la alcineva, de obicei o femeie sau o fata cu atitudine joviala chiar calda, care zice ca esti selectat si ca te sponsorizeaza ca sa fi selectat pentru astfel de activitati, si ca e pacat sa nu profiti de oferta, ba ti se face chiar si un album. Cica firma sustine financiar o parte consistenta ( ca isi ia parte din eventualele castiguri din angajamente) si tu platestti restul de cateva sute de euro pentru asa zilele prestatii ale firmei. Cica iti ies si bani din asta ( te gandesti ca poti plati firmei din cei iei eventual si astfel scapi de obligatii). Persoana cu care vorbesti e foarte convingatoare: desi am avut retineri, si am incercat sa citesc tot contractul, era imposibil, insa m-a asigurat ca nu e nici o problema si ca oricand ma pot retrage. Am platit un avans si gata. M-am lamurit acasa, studiind problema imediat si mi-am dat seama de situatie. Acolo la ei, era imposibil...Am cerut sa studiez acasa contractul si mi s-a spus ca nu se poate ca inscrierea se face doar atunci... Am vazut multe persoane atrase si amagite. Intrucat in contract se precizeaza ca te poti retrage cu preaviz in termen de 30 de zile, m-a dus a doua zi la firma cu o notificarea( termen de mai putin de 24 de ore), in care ceream anularea contractului.. Surpriza!!! Toti au fost agresivi, nu au vrut sa-l primeasca, nici sa-l inregistreze( oricum nu au secretarea sau ceva de genul asta). Cica nu se putea anula nici dupa o ora!(Si surpriza din nou: dupa ce ca pierdusem o suma buna de bani cu inscrierea si avansul de la contract( pe care nu visam sa-i mai recuperez), aflu cu stupoare ca ei pretind suma de cateva sute de euro pe care ar fi investit-o in 24 de ore trimitand datele mele personale ( desi nici macar nu platisem integral si nu aveam o asa zisa prezentare) la mai multe firme colaboratoare. adica ei intr-ora se aruncaiu si investeau in promovarea unui fitecine sute de euro pentru trimiterea unor date personale irelevante).De aici deduc ca in cateva orae firma tebuia sa aiba un rulaj de mii de euro, conform spuselor lor pentru a plati aceste asa zise promovari la terti. In contract se stipuleaza acest promovarea insa, fara ase preciza de cand incepe..Eu am inteles ca demersurile se fac dupa realizarea albumului si plata ratelor. Am cerut dovezi, chitanta sau factua pentru ce servicii mi-au prestat in 24 de ore. Nu au vrut sa prezinte nimic,mi s-a spus ca ori platesc toata suma ori raman la cheremul escrocilor. Am inteles ca asa au patit multi, altii au platit tot si au constatat ca agentia nu a facut nimic pentru ei, au insa tupeul sa-ti impute bani la 24 de ore de la inscriere. In contract, nu se stipuleaza in ce moment fac ei acele servicii in mod clar, insa e logic sa nu le faca pana nu ai achitat toata suma.E ceva dubios- iau de la oameni sume relativi mici si vezi doamne ei cheltuiesc sute de euro cu promovarea ta in 24 de ore!? Am cerut dovezi, chitante si nimic! Se cer bani pe nimic, pe un document scris in care tu ii angajezi pe ei, si in realitate ei ajung sa-ti pretinda bani fara nici o acoperire! Basca ca emit chitante fara TVA.
Unde ne putem adresa si ce se poate face pentru stoparea escrocheriei care are proportii mari si cad multe victime.Am vazut chiar si pensionare de 60-70 de ani si copii, dar lor probabil li se spune alta poveste pentru a fi atrasi.
Ideea e cam asa: te agata, te aburesc, ajungi sa semnezi un contract cu clauze dubioase cu care ajung sa te ameninte desi nu au facut nimic pentru tine. Unde ne putem adresa in timp util?