avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bonuri fiscale la asociatiile de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bonuri fiscale la asociatiile de proprietari

este obligatoriu de a se trece cif-ul asociatiei de proprietari pe bonurile fiscale in urma achizitionarii de materiale in lipsa unei facturi? si daca "nu" pana la ce suma este valabila achizitionarea fara factura si cif.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:38, 2 Martie 2014
De ce sa treceti CIF-ul pe bonul fiscal?
Bonul fiscal il emite vanzatorul. Asociatia este cumparatorul.

Bonul fiscal este valabil si fara factura.
Redau din raportul firmei de cenzori:
"Se aplica HG 84/06.03.2013, pct.46, alin.(3), ptr. achizitionarea bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale, emise conform OUG 28/1999, privind obligatia agentilor ec. de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.,
Deducerea taxelor poate fi justificata cu bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conf. codului fiscal.
Daca furnizorul a mentionat pe bonul fiscal codul de inregistrare al beneficiarului,poate fi decontat. Solicitam bonuri fiscale care sa contina CIF-ul asociatiei inscris de aparatul de marcat, pentru a fi bagate la lista de cheltuieli si de a fi decontate"

Deci unde-i lege nu-i tocmeala, iar necunosterea ei nu ne face sa fim iertati ! :rtfm:
Pai unde-i legea de care spuneti in final ca nu-i tocmeala!? Despre ce lege vorbiti?
Eu citesc in mesajul dumneavoastra un citat postat intre ghilimele ca ar fi o preluare dintr-un raport al uni cenzor. Pai asta-i lege?
Poate nu citim bine romaneste dar recititi finalul:
Daca furnizorul a mentionat pe bonul fiscal codul de inregistrare al beneficiarului,poate fi decontat.
Pai eu cumpar de la orice magazin si am bonul fiscal in mana. Cine ma opreste sa scriu pe bon denumirea asociatiei si codul fiscal al asociatiei!? Nimeni!!!
Solicitam bonuri fiscale care sa contina CIF-ul asociatiei inscris de aparatul de marcat, pentru a fi bagate la lista de cheltuieli si de a fi decontate

Ei abia asta-i de arici-pogonici sau urzica cine-si mai aminteste de ele. Pai acel cenzor nu a citit bine legislatia si s-a oprit la jumatatea articolului.
(3) Pentru achizițiile de bunuri si servicii pe bază de bonuri fiscale emise în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, deducerea taxei poate fi justificată cu bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate în conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11), (12) şi (20) dinCodul fiscal...

Asta inseamna ca pentru a deduce TVA-ul (a lua acest TVA inapoi de la stat) trebuie ca bonul fiscal sa contina... Dar nu inseamna ca bonul fiscal nu se deconteaza pe cheltuieli la orice firma chiar platitoare de TVA. Ori asociatia de proprietari nu este inregistrata ca platitoare de TVA si nu deduce TVA-ul.
Domnule @Adriantot, nu doresc sa intru in polemica cu dumneavoastra.
Legislatia enuntata se refera la obligatia agentilor economici de a detine case de marcat care sa poata tipari CIF-ul cumparatorului, rezultand bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform codului fiscal in vigoare.
Stiti ca la o factura se trec obligatoriu datele de identificare ale cumparatorului, si se emite chitanta sau bon fiscal atasat.
Firma noastra de cenzori, solicita administratorului sa cumpere consumabile cu astfel de bonuri fiscale sau factura, in caz contrar nu le va accepta in lista de cheltuieli.
Cred ca o firma care se ocupa de verificarea listelor de intretinere, cunoste mai bine legislatia in vigoare, decat o comisie de cenzori formata de cele mai multe ori din locatari cu o pregatire inferioara celei unei firme.
Eu atat am avut de precizat, fiecare este liber sa procedeze cum considera.


Codul CIF al asociatiei se trece numai pe facturi, nu si pe bonurile fiscale.
Eu cumpar detergent din hypermarket, mi se elibereaza bonul fiscal la casa fara sa ma intrebe nimeni de CIF-ul asociatiei....si, daca valoarea bonului este considerabila, atunci trec si pe la ghiseul de eliberare facturi si de-abia acolo ma intreaba de CIF-ul asociatiei ca sa-l treaca pe factura.

Dar pot sa nu trec pe la acest ghiseu, sa ma limitez numai la bonul fiscal ca am cumparat detergent de 10 lei, cenzorul mi-l accepta pentru ca prezint referatul de cumparaturi necesare asociatiei.

Referitor la ultimul dv. mesaj ati pus ghilimelele de sfarsit in mod gresit, intelegandu-se ca decontarea se face numai daca....., or asta e doar interpretarea dv.
Ghilimele de sfarsit ale citatului din HG 84/06.03.2013, pct.46, alin.(3) trebuia puse dupa "....
Deducerea taxelor poate fi justificata cu bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conf. codului fiscal
.
Deci e vorba despre deducerea taxelor la furnizor, nu de decontarea cheltuielii la cumparator.
Noi, ca asociatie, nu deducem nicio taxa la cumparaturi.

Alte discuții în legătură

Normele la codul fiscal prin hg 84/2013, in mo 136/14.03.2013. Mariralu Mariralu Au fost publicate Normele la codul fiscal prin HG 84/2013, in MO 136/14.03.2013. O modificare foarte importanta, care intra in vigoare la data publicarii, ... (vezi toată discuția)
Deducere cheltuieli bonuri fiscale danabobo danabobo Buna ziua,incepand cu 14.03.2013 se poate deduce tva-ul de pe bonuri fiscale in anumite conditii.Intrebarea e se pot deduce si cheltuielile pt aceste ... (vezi toată discuția)
Deducere tva benzina simoponea simoponea Buna ziua! Pe firma am doua autoturisme unul care merg zi de zi si deduc 100% benzina si toate cheltuielile , ptr ca sunt administrator si il folosesc numai ... (vezi toată discuția)