avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mansardare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mansardare

Buna ziua! Un vecin din bloc (fara sa anunte pe nimeni) a chemat un investitor pentru a face masuratori si a cere o expertiza, astfel incat sa afle daca se poate face o mansardare a blocului de doua etaje in care locuim (motivul fiind ca nu doreste sa ii mai fie frig iarna si sa plateasca mult la factura de gaz).

Suntem cativa proprietari care nu suntem de acord cu acest lucru, dar investitorul respectiv a spus ca nu are nevoie de acordul tuturor, fara sa specifice insa de cate voturi ii sunt necesare.

Imi puteti spune va rog cum stau lucrurile? Din cate stiam, era necesar ca toti proprietarii sa fie de acord cu mansardarea. Asa este?

Va multumesc,

Pop Ioan
Cel mai recent răspuns: JohnBad , utilizator 14:56, 19 August 2015
se poate efectua o constructie suprapusa , si fara o autorizatie de costructie de la primarie .

Avand in vedere ca mansardarea implica modificari constructive inclusiv care intereseaza structura de rezistenta a imobilului,este obligatorniu sa se obtina proiect tehnic,autorizatie constructie si certificat de urbanism
Conform norme in vigopare pentru mansardare imobil de locuit in comun,este necesar acordul proprietarilor,in temeiul caruia constructorul sa detina titlu de proprietate asupra spatiului
Studiati
Legea nr. 170/2010
pentru completarea art. 45 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare
nr. 7/1996.
Art. 1 alin 3.
"Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2) si prin derogare de la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate
hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor"

In continuare, la alin. 5 este prevazuta si despagubirea celor care nu sunt de acord:
"In cazurile prevazute la alin. (3) si (4), coproprietarii care nu au votat ori, dupa caz, s-au opus la instrainare sau ipotecare au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca".



Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
ynocentta, utilizator
exprimarea este grsita in fraza , virgula s-a strecurat acolo si a incurcat intreaga relatare #-o


este OBLIGATORIE autorizatia de construcie de la primarie.
Va multumesc mult, sunt informatii valoroase!

As mai dori sa aflu cateva pareri, daca se poate, deoarece am sunat la primarie si mi s-a spus ca trebuie acceptul tuturor locatarilor pentru a se construi. Am primit doua confirmari in acest sens de acolo, dar acum nu mai stiu ce sa cred.
Vecinul de la ultimul etaj are dreptate cand spune ca mansardarea o sa aduca un consum de energie termica mai mic.
Terasa blocului este proprietate comuna. Orice cheltuieli de repartie, de intretinere a acesteia se suporta de toti proprietarii, indiferent de etaj, proportional cu suprafata utila a apartamentelor (cota indiviza).
Sigur ca pentru a construi o mansarda, un pod, o sarpanta..., trebuie sa se faca o expertiza de specialisti in constructii. Daca experiza arata ca se poate construi ceva se va intocmi proiect, se cer avize, autorizatii...
Dar pentru toate aceste trebuie acordul proprietarilor. Si aici distingem doua cazuri:
1. Daca se construieste o mansarda si aceasta va ramane ca si terasa actuala, in proprietate comuna, este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor (tinand cont de cota indiviza a fiecaruia). Costul va fi suportat de toti proprieatrii, indiferent ca au fost pentru sau impotriva, iar mansarda fa fi folosita de toti proprietarii ca loc de depozoitare, boxe, pod, uscator, sediu asociatie...
2. Daca se construieste o mansarda in scopul vanzarii spatiilor rezultate de catre investitorul care construieste, atunci asociatia trebuie sa-i vanda acestuia terasa, ceea ce necesita acordul tuturor proprietarilor. Aceasta va duce la aparitia unor noi apartamente deasupra, va schimba cotele indivize ale tuturor, vor trebui modificate instalatiile de alimentare, de scurgere s.a.m.d. Prin vanzarea terasei catre investitor asociatia incaseaza de la acesta o suma de bani sau, asa cum mai practica unii din greseala, investitorul va realiza unele imbunatatiri, reparatii... la blocul respectiv, adica o afacere tip troc, adesea in ddefavoarea asociatiei.

Faptul ca vecinul de la ultimul etaj consulta un expert sa vada daca se poatte construi, e in regula, e dreptul lui, nu deranjeaza pe nimeni...dar pentru a construi ceva trebuie sa faca ceea ce am spus mai sus.
Va multumesc mult pentru informatii, foarte folositoare, acum m-am lamurit. Nu va fi o mansardare de care vor beneficia toti locatarii, deoarece investitorul adus de vecin are de gand sa faca apartamente (pe unele le va vinde, pe altele le va da in chirie). Asadar, daca nu are acordul tututor proprietarilor nu poate face nimic. Bine de stiut. Va multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Constructie mansarda in podul unui bloc oroles77 oroles77 Buna . Sunt proprietarul unui apartament intr-un imobil p+2 .Imobil dat in folosinta in 2008 .Zilele trecute am aflat cu stupoare ca fostrul constructor a ... (vezi toată discuția)
construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)
Mansardarea e legala sau nu? CotoDaVinci CotoDaVinci As dori sa stiu cum sa procedeaza,la mine au venit niste persoane de la o firma care isi doresc sa construiasca apartamente noi de pe acoperisul blocului,daca ... (vezi toată discuția)