Buna ziua. Faptele, pe scurt, sunt urmatoarele: accident de circulatie cu victima, certificat medico-legal 85 de zile de ingrijiri pt fractura dubla gamba, proces penal pe rol, victima despagubita de asigurator prin tranzactie insa nu doreste sa retraga plangerea penala. In contextul aplicarii NCP, fapta nu mai reprezinta infractiune, dar...victima cere o noua expertiza din care probabil vrea sa obtina peste 90 de zile de ingrijiri medicale ptr ca fapta sa fie infractiune. intrebare: este posibil acest lucru avand in vedere ca au trecut aproape 3 ani de la producerea accidentului iar victima s-a refacut complet si care este procedura in aceasta situatie?
In principiu, in cadrul procesului pot fi solicitate probe, dar instanta hotaraste daca admite sau nu aceste probe. Este insa evident ca cererea este determinata de modificarile legislative si urmeaza a fi apreciata ca atare.
Sa inteleg ca va trebui sa ceara o alta expertiza si in situatia in care se va admite cererea de catre instanta, atunci va depune o alta expertiza.....efectuata de cine si pe ce baza? Fiindca cea existenta a fost depusa tot de ea si neontestata de nimeni in acesti ani.
Sa ne intelegem. Exista un certificat medico-legal la dosar si partea vatamata cere o expertiza. Atunci instanta va aprecia asupra probei. Daca se ingaduie, se va face adresa catre IML. Partea vatamata o sa mearga acolo cu ce acte medicale mai are. Daca se respinge proba atunci fata de noile prevederi legale se va constata ca este dezincriminata fapta.
Sa nu ne grabim cu dezincriminarea, in CML mai pot fi trecute si alte consecinte care pot conduce la atragerea raspunderii penale pentru vatamarea corporala din culpa: o infirmitate;un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul;punerea în primejdie a vieţii persoanei.