avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de revizuire intemeiata pe ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de revizuire intemeiata pe neconstitutionalitate declarata ulterior judecarii cauzei

In cazul in care o lege (integral sau partial) este declarata neconstitutionala, cei carora li s-au pronuntat hotarari judecatoresti (in baza legii/articolelor declarate ca fiind neconstitutionale) ramase irevocabile la data declararii neconstitutionalitatii, pot face cerere de reizuire a sentintei chiar daca nu au ridicat exceptia de neconstitutionalitate in propriul dosar in timpul procesului lor (din cauza ca nu se punea problema la momentul respectiv, sau nu au fost sfatuiti corect de avocat)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: tcnz , utilizator 17:06, 3 Martie 2014
Art. 509. - (1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:
...
11. după ce hotărârea a devenit definitivă, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra excepţiei invocate în acea cauză, declarând neconstituţională prevederea care a făcut obiectul acelei excepţii.
multumesc pt raspuns

nu este insa o discriminare? neconstitutionalitatea declarata de CC este general valabila si obligatorie. deci nu ar trebui aplicata in toate cazurile judecate "neconstitutional"?

multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
tcnz a scris:

neconstitutionalitatea declarata de CC este general valabila si obligatorie.


Corect, dar pentru viitor.

Si dacă, pătruns de-o legitimă uimire, vă veti intreba: bine, bine, dar motivul de revizuire prev de art 509 alin 1 pct 11 mai sus citat parcă face şi el vorbire despre ceva trecut (CC s-a pronuntat dupa ce hotararea a devenit definitiva...), atunci o să vă rog să vă amintiţi că intr-un trecut ceva mai, dar nu prea, indepărtat, sesizarea CC cu solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate ducea la suspendarea judecatii.

Si astfel, unii învârtiţi dintre cei ce aveau interes doar să tergiverseze judecata (păsându-le mai puţin de soluţia pe excepţie) nu mai invocau exceptia fiindca ea s-ar fi impus ci, doar asa, ca un soi de verbalizare lăbărţată a părelnicilor în scopul lălăielii judecăţii... (iertaţi exprimarea ...sugestivă).

În prezent, sesizarea CC cu soluţionarea unei excepţii de neconstiturţionalitate nu mai atrage suspendarea judecăţii (art 29 din L47/1992).

Tipic româneşte! In loc să-i arzi una celui ce strecoara şmechereşte pe după frasin, il pedepsim pe cel ce stă cuminte înainte de a îndrăzni.

Întrucât nu se mai suspenda judecata pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, era firesc să-i fie oferit un instrument (in speta revizuirea) celui care s-a străduit să invoce excepţia in cauza sa, excepţia invocata de el a fost admisă de CC (semn că n-a invocat-o doar aşa, ca să se afle in treabă), dar intre timp, până la soluţionarea exceptiei de către CC, cauza lui a fost judecată (soluţia în cauza lui ar fi fost alta dacă...).

Păi, eu socot ca este firesc ca AVANTAJUL admiterii exceptiei să profite celui care a invocat-o în propria sa cauză ("în acea cauză"), dar tocmai el n-a avut parte de admiterea ei, fiindcă între timp s-a judecat cauza lui. (hotărâre definitivă)

Or, ceea ce propuneti dvs. ar fi să profite şi cei care au stat cu mânile în sân (fiindcă puteau să invoce exceptia şi-n cauza lor, dar n-au facut-o). Ei, aci mi s-ar părea mie "discriminare", (dacă mă gândesc la acel client care şi-a plătit avocatul şi pentru motivarea excepţiei, fiindcă nu-i chiar floare la ureche).








Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2014
romascanu, moderator
opinia mea este invers ..si asta judecand in echitate


[ link extern ]

Ora estimata:
Complet: S8 Completul 18 fond
Tip solutie: Suspendat
Solutia pe scurt: În temeiul art. 244 pct. 1 Cod proc. civilă suspendă judecata cauzei până la pronunţarea hotărârii preliminare a CJUE asupra întrebării adresate de ÎCCJ - SCAF prin încheierea din 15.03.2012, pronunţată în Dosarul nr. 6957/2/2010. Cu recurs pe toată durata suspendării. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 09.11.2012.

Daca exista o hotarare definitiva si irevocabila nu puteti cere revizuirea din acest motiv.

Puteati sa invocati exceptie de neconstitutionalitate si sa se respinga in cazul dvs. si sa se admita in alt caz, situatie in care ati fi putut avea noroc sau ghinion in functie de momentul in care s-ar fi admis exceptia de neconstitutionalitate pentru altcineva.
Sunt incurcate caile Domnului in astfel de situatii...

Alte discuții în legătură

Admisibilitate cerere de revizuire tcnz tcnz Buna ziua Am aflat ca s-a admis exceptia de neconstitutionalitate si in ceea ce priveste art. 4 teza 2 raportat la art. 34 din L165/2013 (termenul de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Ordonanta nr.4 din 13 martie 2012 Maria - Amelia Ionescu Maria - Amelia Ionescu Poate cineva sa ma lamureasca daca aceasta ordonanta este constitutionala si daca produce efecte retroactive ? Multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o speta de drept consitutional pe care, din pacate ... Dorin999 Dorin999 Buna ziua! Am o speta de drept consitutional pe care, din pacate nu o pot rezolva, ma poate ajuta cineva? As fi recunoscator. Speta este urmatoarea: Prin ... (vezi toată discuția)