tcnz a scris:
neconstitutionalitatea declarata de CC este general valabila si obligatorie.
Corect, dar pentru
viitor.
Si dacă, pătruns de-o legitimă uimire, vă veti intreba: bine, bine, dar motivul de revizuire prev de art 509 alin 1 pct 11 mai sus citat parcă face şi el vorbire despre ceva trecut (CC s-a pronuntat
dupa ce hotararea a devenit definitiva...), atunci o să vă rog să vă amintiţi că intr-un trecut ceva mai, dar nu prea, indepărtat, sesizarea CC cu solutionarea unei exceptii de neconstitutionalitate
ducea la suspendarea judecatii.
Si astfel, unii învârtiţi dintre cei ce aveau interes doar să tergiverseze judecata (păsându-le mai puţin de soluţia pe excepţie) nu mai invocau exceptia fiindca ea s-ar fi impus ci, doar asa, ca un soi de verbalizare lăbărţată a părelnicilor în scopul lălăielii judecăţii... (iertaţi exprimarea ...sugestivă).
În prezent, sesizarea CC cu soluţionarea unei excepţii de neconstiturţionalitate
nu mai atrage suspendarea judecăţii (art 29 din L47/1992).
Tipic româneşte! In loc să-i arzi una celui ce strecoara şmechereşte pe după frasin, il pedepsim pe cel ce stă cuminte înainte de a îndrăzni.
Întrucât nu se mai suspenda judecata pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, era firesc să-i fie oferit un instrument (in speta revizuirea) celui care s-a străduit să invoce excepţia in cauza sa, excepţia invocata de el a fost
admisă de CC (semn că n-a invocat-o doar aşa, ca să se afle in treabă), dar intre timp, până la soluţionarea exceptiei de către CC, cauza lui a fost judecată (soluţia în cauza lui ar fi fost alta dacă...).
Păi, eu socot ca este firesc ca AVANTAJUL admiterii exceptiei să profite celui care a invocat-o
în propria sa cauză ("în acea cauză"), dar tocmai el n-a avut parte de admiterea ei, fiindcă între timp s-a judecat cauza lui. (hotărâre definitivă)
Or, ceea ce propuneti dvs. ar fi să profite şi cei care au stat cu mânile în sân (fiindcă puteau să invoce exceptia şi-n cauza lor, dar n-au facut-o). Ei, aci mi s-ar părea mie "discriminare", (dacă mă gândesc la acel client care şi-a plătit avocatul şi pentru motivarea excepţiei, fiindcă nu-i chiar floare la ureche).