avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Proiect de lege privind cumulul pensie-salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Proiect de lege privind cumulul pensie-salariu

Avand acum proiectul de lege privind cumulul pensie-salariu si presupunand ca legea ce va urma nu va suferi modificari, va rog sa ma lamuriti daca militarii pensionati beneficiari de PENSIE ANTICIPATA PARTIALA (deci NU la limita de varsta) si angajati la stat, ar putea fi obligati sa aleaga intre pensie si salariu. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: maria2009 , utilizator 19:34, 16 Mai 2009
Buna dimineata si Hristos a Inviat!

Va rog sa-mi spuneti daca s-a mai reglementat ceva in privinta cumulului pensiei cu salariul si daca da, sa-mi indicati temeiul legal. Multumesc.
Buna dimineata. Adevarat a inviat!
va trimit alaturat Proiectul de lege:

PROIECT DE LEGE

Pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale


În temeiul art. 24 alin.(1) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezentul proiect de lege


Art.1 Beneficiarii dreptului de pensie pentru limită de vârstă aparţinând atât domeniului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public pot cumula pensia cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate potrivit legii veniturilor salariale, realizate din exercitarea unei activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau pe baza actului de numire în funcţie, în condiţiile legii.

Art.2 Beneficiarii dreptului la pensie pentru limită de vârstă aparţinînd sistemului public de pensii cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale, sau după caz, asimilate acestora, din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome , societăţilor naţionale , companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ – teritorială pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate în condiţiile în care nivelul pensiei încasate este mai mic sau cel mult egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea asigurărilor sociale de stat.

Art.3 Pensionarii cumularzi care la data intrării în vigoare a acestei legi exercită activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie, au obligaţia ca în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi să opteze în scris între suspendarea plăţii sumei pensiei nete aflate în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe econopmie utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, pe durata exercitării activităţii sau menţinerea pensiei aflate în plată în condiţiile încetării raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.
(2) Opţiunea scrisă se depune angajatorului care are obligaţia de a o depune la casa de pensii care efectuează plata acesteia.
(3) Reluarea în plată a sumei suspendate se face cu 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă la casa de pensii cererea titularului însoţită de dovada încetării raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.


Art.4 Neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 3 determină încetarea de drept a raporturilor de muncă exercitate în baza contractului individual de muncă, a raporturilor de serviciu sau a raporturilor de muncă exercitate în baza actului de numire în funcţie.

Art.5 În cazul în care se exercită dreptul de opţiune în termenul prevăzut la art.3, plata pensiei se suspendă începând cu luna în care se realizează opţiunea pentru continuarea activităţii.
(2) Sumele încadsate necuvenit cu titlu de pensie se recuperează de la categoriile de pensoinari la care se referă prezenta lege, cu respecatrea termenului de prescripţie.

Art.6 Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile constatării cazurilor prevăzute la art.3.
(2) Încălcarea de către angajator a prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă d ela 2500 la 5000 lei.
(3) Constatarea contravenţiei prevăzute la alin.(1) şi aplicarea sancţiunii prevăzută la alin. (2) se realizează de către Inspecţia Muncii, prin Inspectoratele teritoriale de muncă.
Art.7 Dispoziţiile articolului 7 se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contavenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.8 Prevederile prezentei legi se aplică în mod corespunzător şi beneficiarilor de pensie de serviciu stabilite prin legi speciale.
Art.9 Ministerul Muncii, familiei şi Protecţiei Sociale poate emite precizări în aplicarea acestei legi.
Art.10 Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 iunie 2009.
Art.11 Se modifică în mod corespunzător prevederile actelor normative care reglementează modul de cumulare a pensiilor cu venituri salariale.


PRIM – MINISTRU
EMIL BOC


Bucuresti____________aprilie 2009
Nr_____________________


Din cate stiu eu, pensionarii militari nu intra la "legi speciale" ci la "sisteme neintegrate sistemului public". Cel putin asa am dedus din linkul: [ link extern ] .
O mica paranteza: de ce Dumnezeu sunteti atat de promti, doar traim in Romania, vreti sa invatati cetatenii cu naravuri urate? Va spun asta deoarece eu, de exemplu, am trimis catre Directia Financiar Contabila serviciul Pensii Militare acum un an jumate (ianuarie 2007) o solicitare la care atasasem copii dupa actele necesare-sa le zicem x, y, si z. Acum cateva zile am primit raspunsul in care, cu seninatate mi se spunea ca cererea mea poate fii analizata doar daca le trimit copii dupa actele x, y, si z. Am fost atat de uluit incat nici n-am putut sa ma enervez. Vedeti, asta e atitudinea corecta in relatia cu cetateanul. Inca o data va multumesc mult.
Art. 11. - Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limita de varsta;
b) anticipata;
c) anticipata partiala. ( Baza : LEGEA Nr.164/ 07.04.2001; M.Of.nr.748/2002)
Pentru d-l COJEX : cititi cu atentie ( in proiectul de mai sus ) Art .8.:stunned:
Eu cred ca art.8 NU se refera la pensionarii militari. Ei nu intra la "legi speciale" ci la "sisteme neintegrate sistemului public". Pe cei ce au pensii speciale ii veti gasi la
[ link extern ]
Bineinteles, dvs. aveti dreptate, art. 8 din proiect nu se refera la pensionarii militari, ci la cei care au contribuit la sistemul public dar beneficiaza de pensii de serviciu (magistrati, personal auxiliar din justitie, personal navigant, functionari publici parlamentari etc.).

Proiectul de lege se refera numai la beneficiarii de pensie de limita de varsta. Daca acesta va trece prin Parlament si va ramane in aceasta forma, beneficiarii de pensie anticipata partiala conform Legii nr. 164/2001 nu vor fi nevoiti sa opteze intre pensie si salariu.

Alte discuții în legătură

Calitatea de pensionar si contract de munca intr-o companie de stat(nuclearelecrica) arvat_t arvat_t Am 54 de ani,sunt pensionar militar,pot sa fiu incadrat in munca intr-o societate cu capital de stat,respectiv nuclearelectrica? (vezi toată discuția)
Informatii incadrare pensionari lani lani Va rog sa imi comunicati daca in sistemul bugetar (ex.inspectorat scolar, directie finante, prefecturi) se pot angaja pensionari si care este actul legislativ ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie militar cu salar functionar public ? e posibil ? Igor1987 Igor1987 Spuneti-mi, va rog: Cineva care are pensie militara poate fi angajat ca functionar public (salariat). Are voie sa cumuleze aceste venituri ? Pe baza ... (vezi toată discuția)