avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Pot fi acuzat de discriminare?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Pot fi acuzat de discriminare?

Sunt tatal unei fetite de 7 ani ce invata intr-o scoala din capitala. In clasa cu fiica mea a fost repartizat un copil cu probleme de ordin pihiatric, cred. Nu am reactionat deloc la inceputul anului scolar, dar pe masura ce inaintam in timp problemele cu acest coleg cresteau in loc sa scada, chiar daca era insotit la ore de un asistent psiholog. Adaptarea acestuia se vedea clar ca e departe, poate chiar imposibila. Iesirile vulcanice insotite de un vocabular vulgar au culminat cu daramarea mobilierului si aruncarea cu diferite obiecte prin clasa. Acesta are certificat CMBRAE de inscriere in invatamantul de masa.
Odata cu inceperea semestrului al II-lea situatia a capatat alte dimensiuni. Copilul nu suporta sa stea in clasa si face eforturi disperate sa fuga din scoala. Loveste invatatoarea, asistentele si angajatii firmei de paza. Am hotarat sa facem demersurile necesare pentru protectia copiilor nostri. Am facut sesizare catre directoratul scolii si Politia Locala. Am depus si la DGASPC sector 3 o sesizare, unde am discutat cu o funtionara, vadit partinitoare, care ma acuza de discriminare. Ma intreba intr-una daca as fi avut un copil asemanator l-as fi retras de la scoala. I-am raspuns in final ca DA, dar in primul rand nu imi tineam copilul inchis in casa 9 luni de zile, fapt confirmat de mama baietelului intr-o sedinta cu parintii.
Urmeaza sa ma mai adresez ISMB, pentru asigurarea conditiilor prevazute de Legea invatamantului, pentru toti elevii din clasa si nu doar pentru UNU
Intreb acum, pot fi acuzat cumva de discriminare fata de persoanele cu nevoi speciale? Aveti vreo sugestie de urmat in acest caz?
Stimate tătic, singur nu veţi rezolva nimic. Trebuie să vă uniţi toţi părinţii şi să cereţi imperativ direcţiunii şcolii, Inspectoratului şcolar, DGASPC , în scris şi prin audienţe;
în ultima instanţă, ar trebui toţi părinţii să-şi ţină copiii acasă până se rezolvă problema, un gen de grevă.
Există şcoli speciale pentru copiii cu handicap mintal, oare copiii de la acele şcoli sunt discriminaţi?
Nu ţine cu discutatul dvs. cu o funcţionară plictisită, fiţi un pic Putin .
Dacă mâine copilul acela scoate ochiul unui copil sau îi sparge capul, tot la discuţii cu funcţionarii rămâneţi?
Am discutat cu acea functionara deoarece aceasta incerca sa ma convinga sa nu fac acea sesizare si totodata cerere de reevaluare a copilului in timpul exercitarii dreptului sau la educatie. Sesizarea am facut-o in numele colectivului de parinti din clasa. Bine-nteles ca nu ma voi oprii aici.
Tot ce vreau e sa-mi spuna cineva daca pot fi acuzat de discriminare in acest caz. Cei de la CNCD banuiesc ca-mi vor raspunde in termen legal = 30 zile
De aceeasi problema m-am lovit si eu, respectiv copilul meu care avea in clasa un coleg cu tulburari de comportament, dintr-o familie dezorganizata, care la 8 ani era in clasa I si avea IQ-ul unui copil de 5 ani...Dupa multe cereri scrise si amenintari cu plangeri la inspectorat, copilul a fost retras de la scoala si mutat probabil intr-o alta scoala, normala. Invatatoarea mi-a explicat atunci ca nu exista reglementari in acest sens pentru copiii cu probleme de ordin psihic...
Exista reglementari bunicele in materie dar exista o indolenta si interesele financiare , nu uitati ca fiecare copil aduce la bugetul scoli niste fonduri ... deci ..cu cit sunt mai multi copii ...etc . Insistati audiente cereri si nu in ultimul rind amenintati si cu tv
Eu as fi curioasa sa aud care sunt acele reglementari bunicele de care spuneti. Nu de alta, dar probabil ca acest caz este unul frecvent in invatamantul romanesc.

Nu sunt de meserie avocat, dar ce ii pot spune tatalui care a ridicat problema este ca probabil are foarte mare importanta ce scrie in sesizarea respectiva. Una e sa sesizati ca nu va convine ca are probleme psihice, altceva e sa sesizati ca sunteti ingrijorat pentru siguranta copiilor.
Pot sa va previn ca in invatamant exista aceeasi 2 vinovati INDIFERENT cine vine in control (cu rare exceptii):
1. directorul unitatii, ca nu a luat masuri sa nu se escaladeze situatia
2. invatatoarea, ca nu a asigurat climatul corect, procesul educativ, siguranta etc.
3. in acest caz s-ar putea si asistentul insotitor sa poata fi luat la intrebari.
Uneori persoanele respective chiar merita trase la raspundere. Tragic este, ca de cele mai multe ori, nu numai ca nu merita, dar nu au nicio vina, asa cum nu au nici ceilalti copii.
Eu as implica insa si comitetul de parinti al clasei - pentru o plangere oficiala, impreuna si eventual, daca sunt cazuri observate direct de dvs (dupa ore, inainte) nu ar fi rau sa apara in sesizare.

Incercati sa discutati cu parintii copilului cu mult calm, in cadru organizat, niciodata singur. Nu de alta, dar stiu caz de procese intre parinti, apoi, pentru calomnie.
Succes!



Alte discuții în legătură

Probleme elevi clasa a ii-a georgiana.td georgiana.td Buna ziua. Am copilul elev in clasa a II a la o scoala din Bucuresti. La inceputul acestui an a venit o colega noua, diagnosticata cu ADHD , ramasa repetenta ... (vezi toată discuția)
Sprijin financiar elev ces -cerinte educationale speciale stefi-deea stefi-deea Ma confrunt cu urmatoarea problema si anume: unui copil-elev cu cerinte educationale speciale-CES ...i-a fost emis de catre CJRAE in anul 2016 un certificat ... (vezi toată discuția)
Elev ces stefi-deea stefi-deea Ma confrunt cu urmatoarea problema si anume: unui copil-elev cu cerinte educationale speciale-CES ...ia fost emis de catre CJRAE in anul 2016 un certificat de ... (vezi toată discuția)