Buna dimineata.
Va expun spre competenta solutionare urmatoarea situatie de fapt, cu care se confrunta din ce in ce mai des debitorii urmariti, persoane fizice,consecinta a abuzurilor executorilor judecatoresti coroborate cu proceduri neunitare in materie la nivelul institutiilor de credit.
Asupra veniturilor unui debitor urmarit, ca urmare a neachitarii datoriilor bancare, se recurge la executarea silita a acestuia de catre executorul judecatoresc desemnat in cauza, prin instituire de poprire asupra veniturilor obtinute, cu titlu de salariu/pensie.
In temeiul art.728 NCPC privind limitele urmaririi veniturilor banesti, se stipuleaza fara echivoc cuantumul popririlor ce pot fi efectuate asupra veniturilor reprezentand salarii/ pensii, respectiv pana la 1/3 in cazul unui urmaritor sau pana la ½ indiferent de nr. acestora, legiuitorul protejand minimul de subzistenta necesar.
Fata de aceste prevederi legale, practic situatia se deruleaza in majoritatea cazurilor astfel:
Executorul judecatoresc notifica platitorul-angajator/ casa pensii- in sensul instituirii popririi asupra drepturilor respective, fara a preciza si cuantumul, prezumandu-se cunoasterea prevederilor legale.
Simultan sau chiar anterior(cu titlu de masura asiguratorie) executorul judecatoresc dispune si blocarea tuturor conturilor bancare ale debitorului, pana la concurenta sumei de plata( inclusiv cheltuielile de executare) cu toate consecintele ce deriva din aceasta.
Debitorul se afla in urmatoarea situatie de fapt, in cazul in care drepturile sale sunt virate in cont bancar:
- i se retine 1/3 sau ½ din venit de catre platitor(angajator/casa pensii) iar diferenta de 2/3 sau ½ se vireaza in cont(cu sau fara card atasat);
- institutia de credit unde se vireaza drepturile, blocheaza conturile asa cum i s-a solicitat de catre executor(care nici de aceasta data, poate intentionat, nu distinge intre veniturile incasate, in sensul provenientei acestora:salarii/pensii diferit de alte venituri si cuantumul popririi aferente).
Astfel, in cel mai fericit caz, debitorului i se mai retin 1/3 din 2/3 sau ½ din ½, caz in care, pentru o singura urmarire i se retin 5/9(56%) sau ¾(75%) in cazul a doua sau mai multe urmariri, mult peste limitele legale de max.33% respectiv max. 50%.
Fac precizarea ca, majoritatea instiutiile bancare au conturi distincte pentru salarii/ pensii, fara ca titularului sa i se interzica si efectuarea altor operatiuni prin aceste conturi, deci simplu de distins natura veniturilor ce sunt virate in cont.
Frecvent insa, banca vireaza toata suma catre executorul judecatoresc, prevalandu-se de faptul ca nu are obligatia verificarii provenientei sumelor din cont- aceasta fiind lasata la latitudinea executorului care nu are niciun interes in acest sens si nici nu stie componenta sumei virate, ci numai cuantumul acesteia, deoarece bancile comunica, vireaza si blocheaza soldul creditor(prezent si viitor) in totalitate, nu anumite sume- cum opinez ca s-ar impune, altele decat cele provenite din salarii/pensii.
Daca debitorul contracteaza un imprumut de subzistenta dela o institutie financiara nebancara(IFN) prin acest cont, conditie impusa de creditor(suma sa fie virata intr-un cont bancar de pensie/salariu) banca blocheaza si vireaza executorului si aceasta suma iar acesta nu o mai returneaza,considerand ca sunt "alte venituri".Ramane doar cu obligatia restituirii.
Astfel, debitorul este lipsit fie de mult mai mult din drepturi(56% sau 75%) fie de toate acestea, fiind practic lipsit de mijloacele de subzistenta in cele mai multe cazuri, cand singura sursa de venit o reprezinta salariul/pensia.
Avand in vedere ca o eventuala contestatie la executare nu suspenda decat prin plata cautiunii efectul acesteia iar de regula debitorii, ajunsi in aceasta situatie nu mai dispun de resurse financiare,cauza ce a generat neplata,acestia suporta cu neputinta consecintele.
Executorii nu dau, de regula, curs solicitarilor debitorilor de deblocare a diferentelor cuvenite (2/3 sau 1/2) dupa poprirea efectuata de angajator/casa pensii si oricum este o masura tardiva si totdeauna de durata.
Fata de aceasta situatie va adresez o respectuoasa rugaminte de a analiza si transmite punctul dvs. de vedere.