avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executarea silita abuziva prin blocare conturi bancare
Discuție deschisă în Executare silită

Executarea silita abuziva prin blocare conturi bancare

Buna dimineata.

Va expun spre competenta solutionare urmatoarea situatie de fapt, cu care se confrunta din ce in ce mai des debitorii urmariti, persoane fizice,consecinta a abuzurilor executorilor judecatoresti coroborate cu proceduri neunitare in materie la nivelul institutiilor de credit.

Asupra veniturilor unui debitor urmarit, ca urmare a neachitarii datoriilor bancare, se recurge la executarea silita a acestuia de catre executorul judecatoresc desemnat in cauza, prin instituire de poprire asupra veniturilor obtinute, cu titlu de salariu/pensie.

In temeiul art.728 NCPC privind limitele urmaririi veniturilor banesti, se stipuleaza fara echivoc cuantumul popririlor ce pot fi efectuate asupra veniturilor reprezentand salarii/ pensii, respectiv pana la 1/3 in cazul unui urmaritor sau pana la ½ indiferent de nr. acestora, legiuitorul protejand minimul de subzistenta necesar.

Fata de aceste prevederi legale, practic situatia se deruleaza in majoritatea cazurilor astfel:

Executorul judecatoresc notifica platitorul-angajator/ casa pensii- in sensul instituirii popririi asupra drepturilor respective, fara a preciza si cuantumul, prezumandu-se cunoasterea prevederilor legale.

Simultan sau chiar anterior(cu titlu de masura asiguratorie) executorul judecatoresc dispune si blocarea tuturor conturilor bancare ale debitorului, pana la concurenta sumei de plata( inclusiv cheltuielile de executare) cu toate consecintele ce deriva din aceasta.

Debitorul se afla in urmatoarea situatie de fapt, in cazul in care drepturile sale sunt virate in cont bancar:

- i se retine 1/3 sau ½ din venit de catre platitor(angajator/casa pensii) iar diferenta de 2/3 sau ½ se vireaza in cont(cu sau fara card atasat);

- institutia de credit unde se vireaza drepturile, blocheaza conturile asa cum i s-a solicitat de catre executor(care nici de aceasta data, poate intentionat, nu distinge intre veniturile incasate, in sensul provenientei acestora:salarii/pensii diferit de alte venituri si cuantumul popririi aferente).
Astfel, in cel mai fericit caz, debitorului i se mai retin 1/3 din 2/3 sau ½ din ½, caz in care, pentru o singura urmarire i se retin 5/9(56%) sau ¾(75%) in cazul a doua sau mai multe urmariri, mult peste limitele legale de max.33% respectiv max. 50%.

Fac precizarea ca, majoritatea instiutiile bancare au conturi distincte pentru salarii/ pensii, fara ca titularului sa i se interzica si efectuarea altor operatiuni prin aceste conturi, deci simplu de distins natura veniturilor ce sunt virate in cont.

Frecvent insa, banca vireaza toata suma catre executorul judecatoresc, prevalandu-se de faptul ca nu are obligatia verificarii provenientei sumelor din cont- aceasta fiind lasata la latitudinea executorului care nu are niciun interes in acest sens si nici nu stie componenta sumei virate, ci numai cuantumul acesteia, deoarece bancile comunica, vireaza si blocheaza soldul creditor(prezent si viitor) in totalitate, nu anumite sume- cum opinez ca s-ar impune, altele decat cele provenite din salarii/pensii.

Daca debitorul contracteaza un imprumut de subzistenta dela o institutie financiara nebancara(IFN) prin acest cont, conditie impusa de creditor(suma sa fie virata intr-un cont bancar de pensie/salariu) banca blocheaza si vireaza executorului si aceasta suma iar acesta nu o mai returneaza,considerand ca sunt "alte venituri".Ramane doar cu obligatia restituirii.

Astfel, debitorul este lipsit fie de mult mai mult din drepturi(56% sau 75%) fie de toate acestea, fiind practic lipsit de mijloacele de subzistenta in cele mai multe cazuri, cand singura sursa de venit o reprezinta salariul/pensia.

Avand in vedere ca o eventuala contestatie la executare nu suspenda decat prin plata cautiunii efectul acesteia iar de regula debitorii, ajunsi in aceasta situatie nu mai dispun de resurse financiare,cauza ce a generat neplata,acestia suporta cu neputinta consecintele.

Executorii nu dau, de regula, curs solicitarilor debitorilor de deblocare a diferentelor cuvenite (2/3 sau 1/2) dupa poprirea efectuata de angajator/casa pensii si oricum este o masura tardiva si totdeauna de durata.

Fata de aceasta situatie va adresez o respectuoasa rugaminte de a analiza si transmite punctul dvs. de vedere.

Eu sunt in aceasta situatie; am poprire pe 1/3 din salariu; desi angajatorul vireaza in contul executorului lunar suma de 600 ron am primit de la executor instiintare de urmarire silita imobiliara desi suma de plata cu taxe de executare cu tot nu depaseste 10000. Va rog sa-mi dati un sfat : cui trebuie sa ma adresez impotriva masurii abuzive a executorului? Executorii in fata cui dau socoteala? S-au mai bine-zis : dau socoteala cuiva?



Daca executarea silita a dvs a inceput pe vechiul cod de procedura, e legal. Daca e recenta, contestati executarea cerand anularea somatiei imobiliare.
pai si de ce sa anuleze somatia??? codul spune ca nu ai voie sa vinzi nu ca nu ai voie sa urmaresti...
exista situatii cand debitorul are doar bunul imobil si pentru a se sustrage de la executare isi da demisia si se angajeaza la negru sau deloc asa ca se procedeaza la vanzarea singurului bun proprietatea debitorului, adica imobilul.
Daca se procedeaza la vanzare desi creata este sub 10000 iar debitorul are venituri salariale, atunci se poate face contestatie.
Dar sa faca o contestatie ca sa anuleze somatia imobiliara il puneti pe drumuri degeaba
E din 4 februarie 2014, e recenta si platesc lunar 600, sunt salariat , firma vireaza , deci nu se justifica urmarirea imobiliara. O sa fac contestatie Multumesc!
Buna seara.

Pentru a va lamuri va transmit punctul de vedere al av.MZ cu care sunt de acord.

În ceea ce priveşte executarea silită a bunurilor imobile, Noul Cod de procedură civilă vine cu o modificare esenţială în procedura executării silite. Astfel, art. 812 (5) Cod de procedură civilă impune un prag minim de 10.000 lei, la care trebuie să ajungă creanţa debitorului pentru a putea fi executată imobiliar, în caz contrar vânzarea bunurilor imobile se poate face doar dacă debitorul nu are alte bunuri urmăribile sau, chiar dacă are, acestea nu pot fi valorificate.

Cu alte cuvinte, în cazul în care în cererea de solicitare a începerii executării silite depusă la executorul judecătoresc optăm pentru executarea silită imobiliară, trebuie să avem în vedere în primul rând cuantumul creanţei. În acest sens executorul judecătoresc va emite adrese instituţiilor abilitate pentru a verifica dacă debitorul are şi alte bunuri urmăribile sau alte venituri din care creanţa se poate îndestula. Dacă creanţa depăşeşte acest prag se poate purcede la vânzarea în cadrul unei licitaţii a bunurilor imobile, dacă în schimb creanţa este mai mică de 10.000 lei se vor face mai întâi aceste verificări şi doar în cazul în care debitorul nu mai are alte bunuri urmăribile şi alte venituri se va trece la executarea silită imobiliară.

De asemenea, începerea urmăririi silite imobiliare mai poate fi declanşată, chiar dacă cuantumul creanţei nu depăşeşte 10.000 de lei în situaţia în care atitudinea debitorului este necorespunzătoare, în sensul că acesta refuză să furnizeze executorului judecătoresc informaţii în legătură cu bunurile sale sau acestea sunt furnizate în mod incomplet, astfel încât creanţa să nu poată fi acoperită integral.

Prin urmare, acest nou alineat al art. 812 Cod de procedură civilă vine să limiteze opţiunile creditorilor, care atunci când depun cererea de executare silită nu mai pot opta asupra felului în care doresc să îşi recupereze creanţa, ci această procedură este condiţionată de câtimea creanţei pe care o au de recuperat de la debitorul în cauză, cuprinsă bineînţeles în Titlul executoriu.

Oricum,executorii judecatoresti fac cam ce vor ei pentru a recupera cat mai repede creanta si cheltuielile de executare.Daca stii sa te aperi bine, daca nu poti pierde totul pe nimic.

PS. Cum se insereaza tag-ul cu "Aplauda" la sfarsitul mesajului?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
nicolauviorel, utilizator

Alte discuții în legătură

Poprire cont bancar Vata ion Vata ion Bună ziua. Am primit înștiințare ca a fost pusa poprire pe contul bancar. Ma puteți lămuri va rog de ce au fost retrase toate sumele din cont atâta timp ... (vezi toată discuția)
Sume poprite laur2013 laur2013 am primit un credit in contul meu bancar care este are poprire.Pot avea acces la suma respectiva sau la o parte din ea? (vezi toată discuția)
Imposibilitate plata credite nevoi personale pt persoanele cu venituri mici roxanasimona roxanasimona Buna ziua, As dori sa stiu daca exista o institutie sau vreun mecanism legal prin care persoanele cu venituri foarte mici si copil minor in intretinere ... (vezi toată discuția)