avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dosarul de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dosarul de pensionare

Depunerea dosarului de pensie
"Angajatorii la care isi desfasoara activitatea persoanele prevazute in Legea nr. 19/2000 la art. 5, alin. (1), pct. I, II si III, trebuie sa depuna cererea de pensionare impreuna cu actele doveditoare, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului. " Vreau sa stiu daca cineva are temeiul legal prin care Casele judetene de pensii obliga angajatorul sa depuna dosarul de pensionare, intrucat eu nu am gasit temei la ceea ce afiseaza pe sait-uri Casele jud. de pensii.
Cel mai recent răspuns: SimoTrandafir , utilizator 10:05, 10 Iulie 2009
Din legea 19/2000:

Art. 82. - (1) Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia.
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul asiguratului.

Legea nu precizeaza cine depune dosarul dar se subintelege ca il depune persoana care are interesul, adica viitorul pensionar.
Inainte de 1990 se ocupa angajatorul de asa ceva, acum nu. Eu, ca salariat la comp. Resurse umane, nu m-am dus niciodata la Casa de Pensii cu dosare de pensionare. I-am ajutat pe salariati sa adune toate documentele necesare si atat.
Buna ziua si eu sunt pensionat pe caz de boala si as vrea sa stiu daca se poate dupa ce perioada o s-mi vina pensia de la data depunerii actelor??:help:
De regula, dureaza ceva timp pana o sa va vina decizia de pensionare - 2-3 luni.
Care este procedura pe care trebuie sa o urmeze ANGAJATORUL daca salariatul nu depune de 2 ani dosarul de pensionare? (anexa 12 conform Legii 19/2000)?

Va multumesc f mult#-o
Daca sunt aplicabile dispozitiile Codului muncii, angajatorul poate sa dispuna concedierea angajatului, in temeiul art. 61, lit. e) din acest act normativ.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Dosar pensionare kyoko kyoko Buna ziua! Am urmarit cu interes subiectele postate pe acest site. Doresc sa stiu si eu cine inainteaza dosarele de pensionare ale angajatilor, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Cine depune dosarul de pensie pentru invaliditate? lbondila lbondila Buna ziua, Potrivit art. 82 din nr. Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii pensia se va acorda la cererea persoanei indrepatatite, dar conform ... (vezi toată discuția)
Pensionarea bukinst bukinst Care este procedura legala a iesirii la pensie: Solicita in scris unitatea de stat salariatului sa depuna cererea de pensionare si-l obliga pe angajat sa faca ... (vezi toată discuția)