avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Control licentiere soft
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Control licentiere soft

Situatie ipotetica:

La un control la punctul de lucru sunt prezente mai multe dispozitive (fixe sau/si mobile) care ruleaza diferite softuri (open source/freeware/shareware).
(1) O parte dintre aceste dispozitive sunt pe inventarul entitatii care detine punctul de lucru, (2) o alta parte sunt in custodie fiind ale unor terti pentru care entitatea presteaza anumite servicii, (3) iar o alta parte sunt ale unor terti care se afla in vizita la respectivul punct de lucru.

Entitatea este responsabila de toate licentele care sunt instalate pe toate dispozitivele prezente la respectivul punct de lucru?
Cum poate entitatea sa-si limiteze responsabilitatea fata de acele dispozitive care nu ii apartin, dar care se afla la momentul controlului la punctul de lucru?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 12:11, 19 Octombrie 2021
Nu cunosc legislatie pe tema asta, dar de bun simt putem spune ca ar fi normal sa dovedeasca licentierea programelor in primul rand proprietarul dispozitivelor si in al doilea rand cine foloseste aceste programe. Daca am admite ca numai proprietarul ar fi responsabil, toata lumea ar vrea ca proprietar al dispozitivelor sa fie altcineva, ca sa nu mai cada raspunderea pe cel care utilizeaza acele programe. Insa daca se poate dovedi ca cel care utilizeaza programele respective l-a crezut pe proprietar ca are licente pentru softul respectiv si a fost de buna credinta in a porni de la acesta premiza, atunci am putea elimina raspunderea utilizatorilor programelor nelicentiate corespunzator, responsabil fiind proprietarul. Sigur, buna credinta presupune ca pretul de inchiriere al dispozitivelor sa reflecte pretul real al licentelor respective. De exemplu Windows XP a avut o durata de viata de circa 12 ani si jumatate, iar a inchiria un dispozitiv cu Windows XP pentru un an ar trebui sa reflecte cam a XII-a parte din valoarea licentei pentru Windows XP, plus costurile aparaturii si ale eventualelor reparatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Martie 2014
tgeorgescu, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns.

De obicei organele de control nu sunt miscate de valoarea juridica a lui "de buna credinta" si au nevoie de dovezi concrete. Din propria experienta abordarea celor care vin in control este de a considera toate dispozitivele prezente la punctul de lucru ca intrand in responsabilitatea entitatii care detine respectivul punct de lucru. De aceea este extrem de important sa se limiteze, dupa caz, responsabilitatea entitatii care detine punctul de lucru... de aici si situatia ipotetica de mai sus si solicitarea unor cai valide juridic.

Spre exemplu:

1. un proces verbal de custodie in care sa se precizeze ca entitatea care gazduieste dispozitivul nu este responsabila de softul instalat pe acesta, ar proteja entitatea in fata legislatiei care protejeaza dreptul la proprietate intelectuala?

sau

2. un proces verbal in care sa se precizeze ca angajatul a luat cunostinta de softurile instalate pe calculatorul pe care isi desfasoara activitatea ca fiind achizitionate cu licenta, si ca isi asuma responsabilitatea in cazul unui control, ar proteja entitatea in fata legislatiei care protejeaza dreptul la proprietate intelectuala?

Ar avea valoare acest tip de procese verbale?
Intrucat o licenta legalizeaza doar un calculator, incercati un proces-verbal de custodie in care treceti detaliile continute de fiecare Certificat de autenticitate (eticheta) a licentei si Contractul valabil pentru transferul si utilizarea produsului software continut de fiecare calculator aflat in custodie.
Noi facem un proces verbal care atesta ce licente sunt instalate pe respectivul dispozitiv (fie ca sunt licente de volum sau licente monopost).

Problema apare atunci cand la un control se gasesc softuri pentru are nu exista o licenta.

Punctul de vedere al organelor de control este acela ca societatea este responsabila de licentierea dispozitivelor aflate la punctul de lucru la momentul controlului (fie ca sunt sau nu pe inventarul societatii).

Prin urmare, voiam sa stiu cum se poate exonera responsabilitatea societatii, pentru a preveni raspunderea civila si penala a administratorului acesteia.
Cred ca solutiile ar fi stergerea programelor nelicentiate, ori licentierea lor, altfel riscati incadrarea la piraterie software conform legii nr.8/1996, chiar daca nu aveti computerele pe inventar sau nu folositi acel soft nelicentiat.

Alte discuții în legătură

Achizitionarea de software sh manea_andrei manea_andrei Buna ziua! As vrea sa stiu daca este legal sa cumpar software(jocuri, Office, Windows) la mana a 2a.Daca da in ce conditii. Multumesc! (vezi toată discuția)
Licenta sala jocuri playstation 4 claudiujc claudiujc buna ziua. am o problema cu care ma confrunt de vreo 3 saptamani. doresc sa deschid o sala de gaming cu console playstation si nu stiu cum as putea obtine ... (vezi toată discuția)
Licente software agentie publicitate? tiroid tiroid Buna ziua, De ceva timp ma ocup de o agentie de publicitate mica 4-5 angajati dintre care unii lucreaza part time. Recent ne-am mutat cu biroul intr-o ... (vezi toată discuția)