Buna ziua. As vrea sa va relatez cat de cat problema ca sa ma fac perfect inteles.
Eu agent imobiliar (PFA), necasatorit (la vara ma insor) sunt indragit de o doamna de 80 de ani cu care am colaborat si care vrea sa o iau in intretinere sa-mi lase apartamentul dupa moartea ei.
Am convenit sa-i platesc o femeie si cheltuielile de intretinere cat timp mai traieste deoarece nu ma pot ocupa nici eu si nici viitoarea sotie personal de ea.
Ea ar fi de acord inclusiv sa mearga la un azil, iar noi sa platim cat e nevoie in plus pe langa pensia dansei de 2000 de RON (am gasit un azil cu 100 de lei pe zi + medicamente, doctor, haine).
Precizez ca doamna are o fiica in Germania care a pacalit-o de 2 ori cu un pamant si un apartament si care probabil ar vrea si acest imobil.
Care ar fi variantele, ce as putea sa fac. Eu am de gand sa ma ocup de ea ca de bunica mea in orice situatie. Multumesc.
Puteti incheia un contract de intretinere (asa numitul "contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere") prin care se va stabili in sarcina dvoastra obligatia de intretinere pe durata vietii dnei respective, in schimbul apartamentului. Se incheie in forma autentica.
Puteti incheia un contract de vanzare-cumparare in care sa se stipuleze ca la data semnarii acestuia vi se transmite nuda proprietate, iar dna sa detina dreptul de folosinta pe perioada vietii. Se incheie, de asemenea, in forma autentica.
Puteti incheia un contract de vanzare-cumparare, pur si simplu, in forma autentica.
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, o sa va trebuiasca si un certificat medico legal, ca batrana este in deplinatatea facultatilor mintale, daca sunteti din bucuresti se face a Mina Minovici.
Si cu certificat IML tot se anuleaza daca e fara plata pretului...
Faceti exact ce se va intampla in practica: contract de renta viagera sau contract de intretinere intr-un anumit mod. Depinde insa de modul in care doriti sa se desfasoare relatiile, ori o intretineti ori o duceti la azil cu o renta.
Nu inteleg care e logica sa faca omul alt act din care sa reiasa altceva decat ce face in realitate?...
Oricum, ar trebui sa discutati cu un jurist inainte, caci intretinerea inseamna sa-i faceti mancare etc., renta inseamna o suma fixa... dupa moartea dumneaei nu e prea sigur... trebuie sa stabiliti clar ce doriti sa faceti.
Rezolutiunea contractului de intretinere cu sau fara drept de uzufruct viager poate fi ceruta de catre intretinut , instantei de judecata, in cazul in care este nesocotita obligatia legala de intretinere, detaliata in contract.
Neindeplinirea obligatiei contractuale ce ii incumba trebuie sa fie dovedita cu martori , inscrisuri , interogatoriu.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi calificat drept donatie deghizata.
Orice act este supus desfiintarii, atata vreme cat incalca prevederile legale.