avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurari sanatate/ contributii sociale efectuate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurari sanatate/ contributii sociale efectuate direct de o persoana fizica, fara venit

Sunt salariata la o firma care isi va inceta activitatea luna viitoare. Lucrez aici de 10 ani, cu carte de munca. Nu doresc sa ma mai angajez pe viitor si as vrea sa stiu :
1.daca voi beneficia in continuare de plata serviciilor medicale de baza (sunt casatorita si sotul este angajat cu carte de munca cu vechime de 20 ani). Mă incadrez la "persoane asigurate fara plata contributiei"? Daca da, trebuie sa depun hartii pe undeva sau, automat, sunt incadrată așa?
2. cum si unde pot plati individual contributia la asigurarile sociale pentru a beneficia de pensie dupa incheierea stagiului de cotizare.

Multumesc anticipat pentru răspunsuri! Am incercat sa citesc prin legi dar nu am reusit sa ma descurc #-o
Cel mai recent răspuns: Andrej2014 , utilizator 16:15, 11 Martie 2014
1) Da, puteti fi coasigurat al sotului; trebuie sa anunte sotul la munca la dansul si angajatorul sa faca demersuri la casa de sanatate (este indicat sa mergeti pe varianta asta); nu se intampla "din oficiu" asta.
Dar ...!!! Atentie , trebuie sa nu aveti venituri de niciun fel ... nici macar 1 leu dobanzi bancare sau altceva ...

2) Da, puteti sa va asigurati individual, faceti contract cu casa de sanatate si platiti 47 lei/luna (dar este pacat, fiindca sotul are munca si poate sa va ia coasigurat).

Oricum trebuie sa alegeti o varianta din cele doua (cu a 2-a zi cand ramaneti fara munca, sau fara somaj), altfel veti plati penalizari si impozit acumulat din urma.

P.S. Felicitari sunteti o persoana responsabila prin faptul ca v-ati pus aceste probleme din timp.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
trandafir2, moderator
Mulțumesc pentru promptitudine! Sunt prima dată pe un forum... :">e o surpiză foarte plăcută să văd că oamenii chiar se ajută între ei, fără să se cunoască.....

Nu am luat in considerare conturile la bancă. Am un cont de economii. Ce presupune asta? Nu mai pot fi coasigurat?
Deci, pentru a beneficia in continuare de serviciile medicale, ce ar trebui să fac? Varianta 2, contract individual, început cu ziua în care firma își încetează activitatea, în valoare de 47 lei/lună?
Acest contract este numai pentru asigurari de sanatate? Contributia socială este alt contract individual?

Multumesc mult!!
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
Andrej2014, utilizator
De servicii medicale beneficiati daca platiti acel cass, sau daca sunteti coasigurat pe langa un salariat (sot sau copil).
Insa, ca sa fiti coasigurat trebuie sa nu aveti venituri (de nici un fel).
Daca aveti venituri (de orice fel, inclusiv de la banca), trebuie sa va asigurati individual si sa platiti 47 lei/luna (si ca urmare veti beneficia de servicii medicale de baza).

Aici vorbim despre asigurare in sistemul de sanatate.
Am înțeles cu asigurările de sănătate, trebuie să fac contract individual deoarece am un cont purtător de dobândă, considerată venit.

Rămâne să mă lămuresc și cu contribuția la asigurările sociale, in principiu, la stat, deoarece am cotizat mai mult de 15 ani și nu aș vrea să se piardă acei bani dacă nu aș mai plăti de luna viitoare nimic.

Multumesc mult!
Andrej2014 a scris:
Am înțeles cu asigurările de sănătate, trebuie să fac contract individual deoarece am un cont purtător de dobândă, considerată venit.

...sau sa treceti banii pe contul sotului si sa inchideti contul dvs. :D

Alte discuții în legătură

Asigurari sanatate daniella28 daniella28 buna ziua,mai multi ani am fost coasigurat cu sotul dar divortam si nu am acum servici.in acest caz ce fac,cum platesc asigurari,cum mai benficiez de servicii ... (vezi toată discuția)
Plata la contributii in concediu fara plata ovidiu2012 ovidiu2012 Buna ziua, Eu sunt in concediu fara plata in perioada 13.01-28.03.2014 si as vrea sa stiu ce se intampla cu contributiile la stat in perioada ... (vezi toată discuția)
Pot plati din buzunar contributiile? lucianalex lucianalex Buna ziua ! Se pune urmatoarea problema..Sunt angajat cu carte de munca pe salariu minim de 6 luni de zile..Recent am aflat ca angajatorul nu plateste nimic la ... (vezi toată discuția)