avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Limitare exercitare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Limitare exercitare autoritate parinteasca

Va supun atentiei urmatoarea speta:

In timpul casatoriei, au rezultat 2 copii; parintii au divortat iar in urma divortului, instanta a hotarat ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun, domiciliul minorilor stabilindu-se la tata; in aceeasi casa locuiesc si bunicii paterni care s-au ocupat de ingrijirea si cresterea copiilor, cu atat mai mult cu cat, tatal a obtinut un contract de munca in strainatate, iar copiii au ramas in grija bunicilor. Mama copiilor are probleme de sanatate, in sensul ca a fost diagnosticata cu schizofrenie; ea locuieste in alta parte, evident, avand in vedere ca domiciliul minorilor este la tata; cu toate acestea, mama merge foarte des la scoala fiecaruia dintre cei doi copii, motivand ca doreste sa se intereseze de situatia scolara, insa ea devine recalcitranta si agitata, din cauza afectiunii sale, si nu reuseste decat sa-i puna pe copii in situatii jenante fata de colegii lor. De asemenea, merge foarte des la domiciliul copiilor, unde, din nou, intalnirile se transforma in certuri. Aceasta se neglijeaza si pe ea insesi din toate punctele de vedere. Avand in vedere ca tatal lucreaza in strainatate, acesta trimitand lunar sume considerabile de bani pentru cresterea minorilor, isi doreste sa ia copiii cu el, pentru ca acestia sa continue cursurile acolo, insa mama se opune acestui lucru. Intrebarea mea este: ce poate face tatal pentru a reusi in demersul lui de a lua copiii in strainatate, el nedorind sa impiedice relatiile personale dintre mama si cei doi copii, cu toate ca aceasta are problema de sanatate de care am amintit? Se pare ca tatal a apelat chiar si la Directia pentru protectia copilului, insa ce ar putea face acesta institutie? De asemenea, avand in vedere ca mama refuza dialogul chiar si cu parintii sai, acestia dorindu-si sa o ajute, in sensul recuperarii medicale, cum se poate proceda in vederea internarii medicale pentru a primi ingrijiri de specialitate?Cine poate face demersuri in acest sens?

Sper ca ati reusit sa intelegeti care este situatia si, bineinteles, astept opiniile si sfaturile dumneavoastra cu mult interes!
E o speta ori un caz real? Caci nu inteleg cum se cearta mama... singura?
Imi pare ca sunt probleme de familie si nu vad, din expunere, chestiuni concrete ca boala mamei ar influienta ceva. Sau motive de internare.
Nu stim de cand a plecat tata, nu stim cand a fost divortul, nu stim de cat timp ii cresc alte persoane in afara de parintii lor, nu stim, mai ales, CE SIMT COPIII!!!
Inteleg nevoia tatalui, a mamei, dar problema se pune prioritar privitor copiii.
Este un caz real. Parintii au divortat in anul 2012 iar tatal a plecat la munca in strainatate, in anul 2013. De atunci, copiii sunt in grija bunicilor paterni; tatal vine ocazional in tara pentru a-si vedea copiii. In ceea ce priveste ce isi doresc si ce simt minorii, acestia vor sa mearga impreuna cu tatal lor in strainatate si sa continue, fiecare dintre ei, scoala acolo. MAma se cearta cu toata lumea... cu profesorii copiilor, cu bunicii unde locuiesc copiii (atunci cand merge sa-i vada), chiar si cu parintii ei care, asa cum spuneam si anterior, vor ca fiica lor sa primeasca ajutor medical specializat insa nu stiu cum sa procedeze in aceasta situatie. Mama, se pare, a mai fost internata acum cativa ani, i s-a eliberat si un certificat conform caruia sufera de schizofrenie. Desi nu se poate ocupa de copii, ea neavand un venit prin care sa le ofere cresterea si ingrijirea corespunzatoare - mama nu are grija nici de ea, respectiv nici igiena corporala nu si-o efectueaza, nu vrea sa discute despre problema de sanatate, se opune ca minorii sa plece si sa studieze in strainatate - tatal avand posibilitatea de a le oferi tot ceea ce este necesar. Copiii sunt destul de mari, in sensul ca unul dintre ei este la liceu iar celalalt este in clasa a 6-a, prin urmare,ei inteleg care este situatia din familie si, desi vor sa pastreze relatia cu mama lor, isi doresc sa locuiasca impreuna cu tatal. Prin urmare, poate cineva sa o interneze pe mama? Cum poate tatal sa ia copiii cu el in strainatate, daca mama se opune acestui lucru? Multumesc!
Ori faceti cerere in instanta pentru suplinire acord pentru schimbarea domiciliului copiilor in strainatate.
Daca reusiti s-o puneti sub interdictie pe mama, nu mai aveti nevoie de acordul ei sau de suplinirea acordului data de instanta.
Cererea de punere sub interdictie poate fi depusa de oricine, ar fi indicat de parinti si unul din ei sa fie numit tutore.
In ce priveste internarea se poate face si nevoluntar, poate fi chemata salvarea la fata locului cand e in criza. Legea sanatatii mintale o puteti citi in link, aveti acolo conditiile de internare nevoluntara.
[ link extern ]
Din ce cunosc eu, sunt rare si scurte internarile pentru schizofrenie. Cat priveste discernamantul, depinde de starea de avansare a bolii, de simptomatologie, de afectarea cognitiei sau nu... e dificil de spus, faptul ca are probleme emotionale sau deliruri temporare nu e de ajuns.
Majoritatea simptomelor se pot controla din medicatie, nu inteleg de ce vor oamenii din jurul ei sa scape de ea, imi pare ca nici nu are ajutor dimprejur, oamenii vor ceva pentru ea, ce vor ei o fi bine, n-o fi bine pentru ea?
Tatal le poate asigura necesarul copiilor, in prima faza copiii au nevoie de parinti, momentan nu au pe niciunul alaturi.

Va spun toate acestea ca sa va arat ca nu am cum sa va dau o solutie atata timp cat sunt atatea necunoscute. Depinde si unde sta tatal in strainatate, cum poate asigura legatura copiilor cu mama, cat e de dispus la colaborare, cum se pot integra acolo copiii in sistemul educational etc., cat de avansata sau deteriorata e starea mamei...

E greu pentru copiii sa creasca langa un parinte schizofrenic, e traumatizant de multe ori, dar modul in care ei se raporteaza la asta e in functie de modul in care oamenii se raporteaza la mama lor; un schizofrenic nu prea are viata sociala, profesionala, partea cu igiena e o chestiune "normala" pentru un schizofrenic. Important pentru acel bolnav e ca oamenii apropiati sa il ajute, sa il indrume la o buna psihoterapie, sa il trateze cu muuuuuuulta bunavointa, sa ii urmareasca comportamentul pentru a colabora cu medicii la ajustarea dozelor de pastile. Nu e usor.

Cred ca sunt sanse pentru tata sa ia copiii cu el, insa trebuie avuta mare grija, se poate sa nu fie in interesul copiilor. In general, copiii au un sentiment de vina privitor la divort, simt o mila fata de parintele nerezident. Daca acesta mai e si bolnav si daca mai si pleaca de langa el, nu stiu ce poate face asta pentru sentimentul de autoinvinovatire, stima de sine etc.
Ar trebui o evaluare psihologica a acelor copii.
Va multumesc pentru mesaje! Numai bine!

Alte discuții în legătură

Copil lasat in grija bunicilor dorel13 dorel13 prin hotarare judecatoreasca autoritatea parinteasca asupra unui minor este exercitata in comun de catre parinti, domiciliul minorului este la mama. Mama ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor fara procura ancaalbu2002 ancaalbu2002 Buna ziua, am si eu o intrebare legata de o situatie cu minori. Parintii au divortat in 2011. Divortul a fost de comun accord in sala de consiliu cu un ... (vezi toată discuția)
Anularea partajului voluntar pe motivarea lipsei de discernamant gicamicaela gicamicaela parintii mei sunt divortati si eu am locuit mai mult la mama asa ca nu cu putin timp ma sunat tata cu care nu prea tineam legatura datorita resentimentelor ... (vezi toată discuția)