avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatie

Indemnizatia de crestere a copilului,din cate am inteles se da din partea statului,si nu a angajatului.Intrebarea mea ar fi urmatoarea:in perioada in care se acorda indemnizatia si in concediul de 2 ani in care stau femeile devenite mame,angajatorul mai plateste statului bani?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:37, 27 Aprilie 2009
I n perioada indemnizatiei de crestere copil pana la 2 ani, contractul de munca al salariatei este suspendat.Nu se plateste nicio contributie.
Perioada de CCC este asimilata perioadei de cotizare pentru pensie, chiar daca CIM este suspendat.
Sa inteleg ca angajatorul plateste o suma lunara in aceasta perioada reprezentand cotizatia de pensie?
Nu stiu de ce va intereseaza cine plateste (daca nu plateste mama) dar va redau din OUG 148/2005:
Art. 16. -
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 1, respectiv la art. 2, contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra sumei reprezentând valoarea a de două ori salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, şi se suportă de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu se datorează celelalte contribuţii sociale obligatorii stabilite de lege.

Iar Legea 7/2007 vine si completeaza OUG148/2005:
12. La articolul 18, după alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) şi (7), cu următorul cuprins:
"(5) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată din perioada respectivă.
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta."
alonso_first_one a scris:

Sa inteleg ca angajatorul plateste o suma lunara in aceasta perioada reprezentand cotizatia de pensie?

CIM este suspendat pe durata concediului de crestere si ingrijire copil. Angajatorul nu plateste nici o contributie pentru salariat in aceasta perioada.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil-stagiu cotizare la cass? Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua La constituirea bazei stagiului de cotizare pt un concediu medical se ia in considerare perioada in care angajata s-a aflat in concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca pe durata ccc saccontala saccontala buna ziua, va rog sa imi spuneti daca perioada aferenta CCC este considerata vechime in munca. Daca nu, ce pot face ca aceasta perioada sa fie considerata ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical donniebrasco donniebrasco Sotia mea se afla in somaj(dupa terminarea studiilor)este in somaj si fiind insarcinata, a fost internata cateva zile si apoi concediu de ... (vezi toată discuția)