davideg a scris:
Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare reprezinta venituri neimpozabile la nivelul persoanei fizice salariate.
Cele doua notiuni, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite. Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului de munca.
Ajutorul de deces
Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinatie speciala, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat, si prin urmare un venit neimpozabil in temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal.
Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat .
Ajutorul de inmormantare
Ajutorul de inmormantare va fi venit neimpozabil atat in cazul angajatului, cat si in cazul altor persoane, daca clauzele din contractele de munca sau prevederile din legi speciale prevad acordarea acestuia.
La nivelul angajatorului, sumele respective vor reprezenta cheltuieli sociale deductibile in limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pana la 2% asupra fondului de salarii realizat anual, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Pentru anul 2009, cuantumul ajutorului de deces va fi de 1.702 lei pentru asigurat sau pensionar. În cazul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, cuantumul ajutorului de înmormântare a fost fixat la 851 de lei.
deci rezulta ca beneficiarul primeste 1702+851 lei?