avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie,chiar daca angajatorul difera?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie,chiar daca angajatorul difera?

Buna ziua! Sunt mama unui copil de 1 an si 2 luni. Initial am optat pentru CCC pe 2 ani, insa, intre timp, sefii mei au renuntat la restaurantul pe care il aveau(si unde eu lucram) si se ocupa doar de cea de-a 2-a afacere a lor(funerare). Neavand unde sa ma intorc la munca la terminarea celor 2 ani, am decis sa renunt la CCC si sa imi caut un alt serviciu, pe care l-am si gasit. Intrebarea mea este: pot beneficia de stimulentul de insertie, chiar daca nu ma intorc la vechiul loc de munca? Stiu ca stimulentul il plateste statul si nu angajatorul, dar nu stiu exact conditiile acordarii acestuia. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:32, 28 Martie 2014
Stimulentul de insertie se acorda pana implineste copilul 2 ani daca obtineti venituri din salarii indiferent la ce angajator (nu trebuie neaparat sa reluati activitatea la angajatorul de unde ati intrat in CCC).
Noul angajator mi-a spus ca nu voi beneficia de stimulent deoarece am optat ptr CCC pe 2 ani, si nu pe un an .Are dreptate sau trebuie sa ma duc sa intreb la DGASPC?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2014
LidiaSav, utilizator
1. Cand angajatorul dvs. a spus asa ceva trebuia sa va arate si baza legala, nu sa vorbeasca prostii.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
...

3. Imediat dupa incheierea contractului individual de munca (CIM) cu noul angajator mergeti cu o copie dupa CIM la Primarie (unde ati depus actele pentru indemnizatia pentru CCC) si solicitati suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC si plata stimuletului de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
Va multumesc de raspuns. Mai am o nedumerire: Stimulentul de insertie se acorda asemenea indemnizatiei, adica in 60 zile de la depunerea dosarului, retroactiv pe cele 60 de zile?
1. In mod normal nici plata indemnizatiei pentru CCC nu trebuie sa intarzie asa de mult (cu atat mai putin plata stimulentului de insertie).

2. - Dar birocratia este atat de mare incat nu ma mira aceste intarzieri.
- Totusi veti primi stimulentul, retroactiv, de la data inceperii activitatii conform contractului individual de munca.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului ioana-otilia ioana-otilia daca m-am angajat, mai pot primi bani pentru cresterea copilului? am auzit ca se pierde insemnizatia si se primeste o \\"somatie\\" pana cand copilul face 2 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ralf84 ralf84 Buna ziua, AM si eu o nelamurire: Sunt in concediu crestere copil si am optat pt 2 ani, exista posibilitatea sa ma razgandesc si sa intrerup dupa implinirea ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie casandralin casandralin am optat pentru CCC timp de doi ani ( am nasc e 03.03.2013 si teoretic voi sta in CCC pana pe 03.02.2015). Am inteles de o colega ca s-a modificat legislatia ... (vezi toată discuția)