avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot lua somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot lua somaj?

buna ziua! am absolvit anul trecut liceul, si m-am inscris imediat la facultate, fara a mai depune vreun dosar pt somaj, pentru ca nu am fost informata ca este necesar. acum o luna am fost nevoita sa imi intrerup anul de facultate, plus ca am ramas insarcinata. intrebarea mea aste: as putea lua somaj , pentru sarcina? mentionez ca nu mi-am gasit nimic de lucru pana in acest moment. multumesc!
Cel mai recent răspuns: MarianaMary200 , utilizator 15:48, 13 Aprilie 2014
Incercati sa faceti in felul urmatorul, reluati-va cursurile, si cand veti naste veti avea dreptul a concediu pentru cresterea copilului, avand in vedere ca in ultimele 12 luni, calculate inaintea nasterii, ati fost studenta sau eleva.
1. Pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire.

2. Spuneti data prezumata a nasterii copilului sa vedem daca puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil in varianta propusa de colegul meu mai sus.

Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
17 septembrie... nu se implinesc 12 luni de studentie.
1. Referitor la terenul de depunerea actelor la somaj ca absolvent de liceu/facultate vedeti aceste discutii :
www.avocatnet.ro/content/for...

2. Cele 12 luni eligibile pentru a putea beneficia de indemnizația pentru CCC pot fi constituite din mai multe perioade.

Art.2 alin.5 din OUG 111/2010 prevede :
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua şansă“, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
....

Astfel, perioada eligibila pentru dvs este octombrie 2013 - septembrie 2014
SE MAI POATE LUA SOMAJ?
Buna ziua,sotul meu s-a aflat in somaj 4 luni si jumatate,dupa care s-a angat pe o perioada determinata de timp,mai exact 6 luni de zile,dupa aceste sase luni lucrate a depus actele pt prelungirea somajului (mai avea 4,5 luni ramase de somaj,in 27.11.2013 a depus actele pt prelungirea somaj,in 2 decembr.trebuia sa mearga sa avizeze,dar in 1decembrie el a plecat din tara),dar el a fost nevoit sa plece din tara,astfel incat nu a apucat sa ridice nici un ban,si nici sa vizeze carnetul de somaj,in luna ianuarie a venit fluturasul cu somaj,dar banii nu au fost ridicati,intrebarea este daca se mai poate face ceva in cazul asta,si care ar fi vreo posibilitate de a recupera banii?sau daca se pot recupera macar banii de pe fluturasul ala venit din ianuarie,sotul este inca plecat din tara si numai in luna mai se reintoarce.Multumesc frumos.O zi buna!

Alte discuții în legătură

Suspendare somaj perioada determinata seniaanghel seniaanghel Sint somer si beneficiez de indemnizatia de somaj pina la data de 19.08.2014. Mi-am gasit un loc de munca in Germania pentru o perioada de 5 luni(fara contract ... (vezi toată discuția)
Somaj Dania_R Dania_R Buna ziua, Plec in concediu pe durata somajului, o saptamana. Trebuie sa anunt ca plec din tara? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj goodrige goodrige Bună ziua, Care sunt posibilităţile de ridicare a ajutorului de şomaj şi a venitului de complectare de către o persoană împuternicită. Dacă nu ... (vezi toată discuția)