buna ziua,
as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate.
intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ce sporuri se trec?
daca din adeverinta reiese ca omul a lucrat o anumita perioada de timp, intr-o firma sau alta, mai trebuie specificat sporul de vechime? acesta a contat cat angajatul a lucrat pt un procent in plus la salariu dar din adeverinta reiese cati ani a lucrat omul in total, nu-i asa? se ia in calcul la calcularea pensiei sporul de vechime? in ce fel?
va rog mult, am de intocmit cateva astfel de adeverinte si nu mi-as dori sa-i vitregesc pe bietii oameni de drepturile pe care le au.
specific ca sunt fosti angajati inca din anii 1970-1980-1990.....
va multumesc frumos!
Daca perioadele respective sunt inscrise in carnetele lor de munca si nu au avut alte sporuri, cu exceptia sporului de vechime, atunci nu aveti de ce sa mai scrieti adeverintele.
HG nr. 257/2011 - norme de aplicare a Legii nr. 263/2010: Anexa 15
I. Sporul de vechime în muncã:
1. Pentru perioada anterioarã datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime în muncã se calculeazã automat, potrivit prevederilor art. 165 alin. (3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi, în consecinţã, nu este necesarã dovedirea acestuia prin adeverinţe.
2. Pentru perioada de dupã 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel înregistrat în carnetul de muncã sau dovedit cu adeverinţe.
VI. ... Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai în situaţiile în care aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncã.
lumifatu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
in cartea de munca a angajatului care a lucrat in firma la care depune cererea pt eliberarea adev. de vechime, sporuri, gr. de munca, etc., intre 1978-1995, este trecut salariul (pe diferite perioade de timp), gr. de munca, meseria. nu este trecut niciun spor desi in statul de plata este mentionat sporul de vechime, contributia CAs si pensie suplimentara, spor fidelitate la un moment dat. a lucrat in gr. II de munca.
cum intocmesc corect adeverinta?
Din cate stiu eu, sporul de fidelitate s-a dat dupa 1990 si s-a inscris in carnetul de munca.
Parerea mea este ca ar trebui sa inscrieti in adeverinta doar acest spor si numai daca nu a fost trecut in carnetul de munca.
Eventual eliberati si adeverinta de grupa de munca, daca aceasta nu este inscrisa cu toate elementele in carnetul de munca (perioada, procent, temei legal, nominalizare intreprindere).
buna ziua,
as avea si eu nevoie de putin ajutor, daca se poate.
intr-o adeverinta de vechime care trebuie depusa la casa de pensii pentru calcularea pensiei, ce sporuri se trec?
....
Se trec toate sporurile acordate salariatului in cauza.
Cred ca s-a facut o confuzie a adeverintei de vechime cu adeverinta de sporuri.
Pentru dosarul de pensionare este necesara o adeverinta de sporuri, intrucat perioadele precizate sunt inscrise in carnetul de munca, nu mai trebuie dovedita vechimea.
Revin cu citatul din Anexa 15 a HG nr. 257/2011:
VI... Adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent acordate în perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 se vor prezenta numai în situaţiile în care aceste sporuri nu sunt înregistrate în carnetul de muncã.
Art.76 din HG nr. 257/2011 precizeaza actele necesare pentru depunerea dosrului de pensionare, din care evidentiez cateva: a) pentru pensia pentru limitã de vârstã, anticipatã şi anticipatã parţialã:
- carnetul de muncã (original şi copie);
- alte acte prevãzute de lege privind vechimea în muncã sau vechimea în serviciu realizatã;
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncã (original);
- adeverinţa privind condiţiile de muncã deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original);
- adeverinţã care sã ateste perioadele de activitate realizate dupã data de 1 ianuarie 2011 (original);
- alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie; ......