raphaelo a scris:
Va intreb aici, cum stiti daca va aflati intr-o intersectie nedirijata sau dirijata daca dumeavoastra nu aveti nici un semn sau marcaj specific inainte de intersectie?
Daca nu exista indicatoare, semafoare, marcaje sau politisti intersectia nu este dirijata.
Art.57. - (1) La intersecţiile cu circulaţie nedirijată, conducătorul de vehicul este obligat să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament.
Daca nu ar fi vorba despre suspendare situatia este chiar amuzanta, politistul v-a facut semn "cu bratul drept cu o miscare de jos in sus usor spre dreapta", gest pe care dvs. l-ati interpretat ca un semn de bunavointa ca v-a lasat sa treceti inaintea lor, banuiesc ca drumul era foarte aglomerat fiiind localizata intr-o zona laturalnica a orasului si v-au lasat sa treceti ptr a decongestiona intersectia.
Daca aveti permis de conducere profesionist de 20 de ani se presupune ca ar trebui sa cunoasteti semnalele pe care le fac politistii chiar si atunci cand se afla in masina de politie, nu fac semne din mana ci prin intermediul unui baston cu ajutorul caruia dirijeaza circulatia.
Probabil semnul pe care vi l-a facut din mana poate fi interpretat ca sa va luati adio de la permis pentru o luna.:)
Mi-a comunicat ca acesta va fi trimis in Germania la unitatea emitenta si singura varianata de a nu fi trimis este de a face eu o contestatie impotriva PV la Judectorie
Nu contestatia impiedica trimiterea permisului autoritatii emitente. Daca nu ati acordat prioritate de dreapta nu veti avea sanse mari de castig, judecatorul nu v-a lua in considerare ce ati inteles dvs. din gestul politistului sau ca nu ati avut permisul de conducere suspendat niciodata.
Politistul trebuia sa va instiinteze ca permisul poate fi retinut in Romania pana la efectuarea perioadei de suspendare si nu sa va instiinteze ca trebuie sa faceti contestatie.
In acest sens, in loc sa promovati o actiune in instanta care este de durata si cu final previzibil adica respingerea plangerii mai ales ca nu aveti martori care sa confirme varianta dvs. mai bine depuneti o sesizare impotriva agentului de politie care v-a informat in mod voit eronat despre posibilitatea retinerii permisului in RO numai prin depunerea unei contestatii, probabil vazand ca permisul este eliberat de catre autoritatile germane.
In cazul in care nu plecati in Germania in timpul celor 30 de zile de suspendare
depuneti cerere cat mai urgent pentru retinerea permisului in Romania pana la efectuarea perioadei de suspendare la politia care v-a retinut permisul,altfel permisul va fi trimis in termen de 15 ile la IGPR care il va trimite autoritatii emitente.
hg1391
Art. 212. – (1)
Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române,
în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.
(3)
Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.
Daca plecati in Germania sau in afara Romaniei puteti solicita restituirea permisului cu o zi inaintea teritoriului Romaniei.
Art. 220. – (1)
Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.
(2) În situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul.