avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Problema
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Problema

Buna ziua! Am si eu o problema la locul de munca.. Este primul meu job si nu prea stiu cum as putea proceda... Problema este ca aceasta firma profita de tineri, in special de studenti! M-am angajat din luna Decembrie si atunci mi s-a spus ca mi se vor plati ore suplimentare, voi primi bonusuri in functie de vanzari, etc. Din Decembrie si pana acum am muncit cu mult mai multe ore decat scrie in contract, am lucrat si in zilele de sarbatori legale, am atins si diverse target-uri si nu s-a vazut mai nimic la salariu! Adica, oricum, "bonusul" primit nu corespundea cu realitatea... Problema este ca acum vor si sa faca niste schimbari intre magazine, schimbari cu care personalul nu este de acord, iar ca replica, persoana care raspunde de noi ne da "dreptul" de a alege: fie pleci de bunavoie, fie pleci silit, si pe deasupra chiar si cu niste acuzatii (au fost cazuri in care pentru a-i determina pe unii sa plece, i-au acuzat de furt). Eu consider ca nu este normal sa se intample asa ceva! Oricum am decis sa plec din aceasta companie, care nu stie sa aprecieze oamenii valorosi si profita din plin de tineri, dar as vrea sa se faca ceva pentru a nu se mai intampla asemenea lucruri... Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 22:54, 29 Aprilie 2009
Ai putea sa faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca care daca va gasi intemeiata sesizarea dumneavoastra va efectua un control pentru a stabili daca intradevar sunt respectate normele legale.
Cu privire la bonus, trebuia sa fi-ti informata de la angajare cu privire la grila de salarizare si sa va fie comunicata. Puteti face sesizare la ITM, iar avand in vedere ca sunteti inca angajata ar fi bine sa solicitati confidentialitatea.
ioana_larisa a scris:

Ai putea sa faci o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca care daca va gasi intemeiata sesizarea dumneavoastra va efectua un control pentru a stabili daca intradevar sunt respectate normele legale.


Daca fac sesizare la ITM de exemplu cu privire la orele de munca suplimentare neplatite cam ce dovezi ar trebui sa aduc pentru ca cei de la ITM sa considere intemeiata sesizarea mea? Se deplaseaza vreo comisie de la ITM la sediul sau punctele de lucru ale companiei?
Se deplaseaza inspectori din corpul de control care vor verifica pontajele sau alt sistem de evidentiere a programului de lucru.
Am asistat la un asemenea control facut in urma unei sesizari la ITM. Doi inspectori de la ITM au luat declaratii de la angajati referitor la programul de lucru, la sarcini, la salarizare, zile libere, etc.
Cei de la ITM stiu ce au de facut daca au sesizarea.

Alte discuții în legătură

Probleme ore suplimentare Sleipnir Sleipnir Hello, Sunt angajat de 2 luni intr-o companie de asigurari si am semnat deja contractul. Contractul este pe perioada nedeterminata. Sarcina mea este sa ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat vs angajator anitzaa anitzaa Buna ziua, As avea si eu o intrebare. Prietenul meu lucreaza la o firma de distributie. Salariu este format dintr-o parte fixa si o parte de bonus, in functie ... (vezi toată discuția)
Bonusuri vs salariu EpsioloN EpsioloN Buna seara. Lucrez intr-un call center , cand m-am angajat mi sa spus ca o sa am salariu fix +bonusuri in functie de target. 2 luni de zile nu am primit nici ... (vezi toată discuția)