In urma lichidarii unei societati comerciale, parintii mei au achizitionat la o licitatie un imobil ce servea ca o cladire de arhiva.
Procesul verbal de adjudecare a licitatiei e numai pentru imobil, nu si pentru terenul de sub ea.
La momentul respectiv terenul era al primariei si era revendicat de fostii proprietari.
Intre timp terenul intregii societati a fost retrocedat si ma gasesc in situatia urmatoare:
- coproprietar - impreuna cu fratele meu - pe casa repectiva conform procesului verbal de licitatie si a certificatului de mostenitor;
- tot terenul, inclusiv cel de sub casa, detinut de 3 coproprietari care nu au iesit din indiviziune.
Eu as dori sa vand aceasta casa si v-as intreba ce posibilitati am si care ar fi pasii de urmat.
E greu de vandut o casa fara teren. Puteti actiona in judecata pe propietarii terenului pentru ca instanta sa stabileasca in favoarea dvs. un drept de superficie asupra terenului .
@Avlil - nu, scrie doar de cladire.
In certificatul de mostenitor scrie:
"Dreptul de proprietate asupra cotei parti de 10/16 din cladire arhiva, construita din caramida, acoperita cu tigla, compusa din cinci incaperi.
NOTA: Mostenitorii urmeaza sa reglementeze situatia juridica a terenului pe care este amplasata cladirea."
Problema e ca nici nu-i stiu exact istoricul cladirii si nu mi-e clar unde l-as putea afla.
Cred ca e construita prin anii '60-'70, a apartinut Sanepidului si cumparata de institutia la care au lucrat parintii mei prin anii '80 si mai apoi executata silit la falimentul celei din urma.
As putea eu afla cumva istoricul cladirii ?
Totusi, intr-un caz pur teoretic, s-ar putea vinde ca o cladire cu orice alta destinatie, adica nu ca o casa ?
Ar avea sens o eventuala actiune in revendicare/in constatarea dreptului de propriatate/uzucapiune cu Primaria (Primaria era proprietarul terenului la momentul respectiv - 2001- , intrucat hotararea judecatoreasca a venit ulterior), doar pentru a obtine mai multe informatii la care nu am acces ?
Daca da, care din cele trei actiuni ar fi mai nimerita ?