avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Detalii legislative despartire cu copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Detalii legislative despartire cu copil minor

Buna ziua,

Ma intereseaza sa stiu daca la despartirea de tatal copilului meu, nefiind casatoriti, insa copilul poarta numele lui de familie, trebuie sa fac vreun demers legislativ. Mentionez ca locuiesc cu copilul si tatal lui il viziteaza des. Insa as vrea sa aflu daca trebuie sa cerem custodie comuna, adica sa legalizam aceasta impartire de responsabilitate. Pot avea disficultati ulterior daca numele de familie al meu si al copilui nu coincid? Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Constantin Constanta , utilizator 15:51, 11 Septembrie 2024
Nu e necesar, daca exista inteleegere intre parinti, tatal contribuie la intretinerea copilului, nu aveti nevoie de o hotarare a instantei care sa stabileasca ce faceti de fapt-mexercitati autoritatea parinteasca in comun, locuinta copilului e la dvs prin buna invoiala si tatal plateste pensie. Veti cere astea in instanta doar daca aveti nevoie.
Cu hotarare sau nu, aveti nevoie de acordul tatalui in multe cazuri.
Avand in vedere ca sunteti despartiti iar copilul poarta numele tatalui va trebui sa solicitati instantei sa se stabileasca domiciliul minorului la dvs., autoritatea parinteasca asupra minorului sa fie exercitata in comun de ambii parinti, si stabilirea unui program de vizitare a minorului de catre tatal sau daca este cazul.
Multumesc! Deci nu ma expun niciunui risc daca nu cer in instanta stabilirea dominiciului la mine si program de vizite, atat timp cat noi parintii ne intelegem cu privire la program si domiciliu?
Totodata, tatal copilului imi vireaza o suma de bani stabilita de comun acord, insa nu am niciun act...
Trebuie cumva sa anunt in scris daca vreau sa plec in vacanta in tara cu copilul?
As putea si trasa la raspundere in viitor daca nu am in scris, aceste detalii?
Mentionez ca nu prevad vreo situatie conflictuala, ci doar vreau sa ma protejez.
Nu doamna, nu aveti niciun risc si nu trebuie sa anuntati pe nimeni, Cu tatal stabiliti impreuna tot ce tine de copil, ca vreti sa mergeti in tara in vacanta anuntati-l ca asa e corect, poate planifica si el o parte de concediu cu copilul si sa nu aveti discutii.
In ce priveste iesirea din tara, aveti nevoie de acordul lui dat in fata notarului, acord ce va e necesar si daca ati avea o hotarare judecatoresca cu privire la domiciliu si autoritate parinteasca. Cat e bine, lasati-o asa, nu aveti motiv de actiuni in instanta.
Cand nu va mai da bani, cat nu va mai vrea sa stie de copil, cand nu il mai gasiti sa va dea acordul sau nu vrea sa va dea acordul, atunci reveniti sa intrebati ce aveti de facut.
O actiune in instanta in momentul asta e complet inutila, chiar ar putea sa va rupa de tatal copilului, nicidecum sa va protejeze.
Poate acum contribuie mai mult ca suma sau poate vede ca cel mic are nevoie de nu stiu ce.. si face efortul sa contribuie, instanta va stabili o anumita suma raportat la venitul minim daca asa are pe cartea de munca si gata.
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
ar fi indicat sa faceti o tranzactie pe care sa o consfintiti in instanta in care sa stabiliti
- custodia comuna
-domiciliul copilului la dvs.
- eventual pensia alimentara in natura

prin urmare ste necesar sa demarati un proces
Ultima modificare: Joi, 17 Aprilie 2014
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Refuz pasaport minor biancacriss biancacriss buna ziua. am un baiat de 9 ani rezultat di concubinaj, tatal ii plateste doar pensia alimentara,in rest nu contribuie cu nimc nici nu l-a vzitat de 6 ani ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna parinti necasatoriti catalin_ovidiu catalin_ovidiu As dori sa stiu ce drepturi si obligatii apar in urma obtinerii custodiei comune. Am un copil de 1 an si nu sunt casatorit cu mama acestuia. Cum relatia nu mai ... (vezi toată discuția)