avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... probleme indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

probleme indemnizatie crestere copil

Buna ziua! am si eu o intrebare in legatura cu obtinerea indemnizatiei crestere copil.
eu ( mama ) ma aflu acum in prenatal, dupa ce termin cele 126 zile dorim sa intre tatal in concediu, intrebarea este daca mai poate primi indemnizatia in cazul in care el a ramas fara loc de munca inainte cu 3 luni de nasterea copilului , dar inainte a realizat venituri timp de 3 ani fara intrerupere. nu a intrat in somaj , a fost pus sa isi dea demisia. auzisem ca sa dat o lege prin care conteaza ca in 2 ani sa ai cel putin 1 luni lucrate si din aceasta cauza intreb. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 25 Aprilie 2014
In prezent , sunt aplicabile prevederile art.2 din OUG 111/2010, si anume:
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
...

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. - Pentru a beneficia concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta ei trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) persoana care solicita aceasta sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Deocamdata nu s-a modificat legislatia, in sensul celor spuse de dvs.

2. Daca in cele 3 luni tatal copilului nu a avut venituri din cele aratate mai sus atunci el nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - Daca dvs. indepliniti aceste conditii si imediat dupa concediul de maternitate (126 de zile) reluati activitatea la locul de munca puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

4. Actele pentru stimulentul de insertie le depuneti la Primarie (de unde luati si lista cu actele necesare).

care este intreruperea maxima ( in zile) pe care o poate avea intre 2 locuri de munca??
1. Nu trebuie sa fie o intrerupere de o luna intreaga (de la 1 la 31).

2. Iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Buna ziua! mai am cateva intrebari, sa ne lamurim ... sotul meu a fost pus sa isi dea demisia astazi, problema a fost pusa mai demult si de asta tot intrebam. intrebarile pe care as dori sa le adresez ca sa ma lamuresc exact cu situatia ar fi:
1. daca merge si plateste el pentru cartea de munca pana in momentul nasterii copilului (2 luni maxim ar mai fi) se considera continuitate, sau ce ar putea face pentru aceste 2 luni sa poate beneficia apoi de concediu crestere de copil, in cazul in care nu isi gaseste un alt job in timp util, ca sa nu fie intreruperea mare
2. este important sa aiba loc de munca si dupa ce se naste copilul sau este important sa fie pana in momentul nasterii, deoarece sa zicem ca ar rezolva cu cartea de munca pentru 2 luni, dar apoi pana ies eu ca mama din concediul postnatal conteaza sa mai lucreze
va multumesc mult daca ma puteti ajuta cu aceste intrebari deoarece o problema foarte grava nu ar fi ca raman eu in concediul crestere copil dar eu pierd o avansare pe post care ma avantajeaza foarte mult si am dori totusi sa rezolvam sa ramana tatal!
o zi buna

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie bobolotionel bobolotionel daca am fost angajat in din 15 07 2015 si sotia naste in iunie 2016 am dreptul la stimulentul de insertie? (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Care sunt conditiile de acordare a stimulentului de insertie ? (vezi toată discuția)
Coasigurati si drepturile anca371 anca371 buna ziua, ma numesc Anca, si anul trecut am iesit in noiembrie din concediul de crestere a copilului..firma nevrand sa ma mai ia si nici somaj nu mi-a ... (vezi toată discuția)