Buna ziua.Sunt nascuta pe 04,06,1958,Am pe cartea de munca lucrat de pe data de 07.07.1975 pina pe 16.09.1998.Am lucrat ca maestru in constructi acesti ani sunt considerati prima si secunda categorie, Am si citadinanta italiana Acum lucrez in Italia am 4 ani de vechime.As dori sa stiu daca pot sa ies la pensie anticipata si daca ani lucrati in Italia sunt considerati...Multumesc mult
1. Trebuie sa ne spuneti cat ati lucrat in gr. I de munca si cat in gr. a II-a de munca (ani/luni) si in ce procent (vedeti ca aveti datele pe carnetul de munca).
2. Perioadele lucrata cu acte in regula in UE sunt stagii de cotizare la pensie care se iau in calcul in Romania.
Buna ziua .Multumesc pt. raspuns.Eu am lucrat di 07.07.75 pina in 16.09.1998 in aceiasi fabrica in aceliasi conditii grele de munca .In acesti ani aceasta societate si-a schimbat numele de mai multe ori. Eu am adeverinza in grupa a-II.a de munca pe perioada 01.08.1987-01.08.1992.In cartea de munca este scris in fellul urmator :in rubrica unde este scris Meseria sau functia si locul de munca cu conditii deosebite au scris meseria si categoria de cite ori se dadeau ecsamene. Aceasta fabrica nu mai exista nu stiu unde sa merg sa cer acesta adeverinza pt.categoria a II.......In italia am 5 anni pe cartea de munca MULTUMESC ANTICIPAT
Luati legatura cu Directia Arhivelor Nationale din judetul respectiv care poate avea arhivele de la fostul dvs. angajator si care va poate elibera adeverintele necesare.
Buna ziua va deranjez din nou .M-am uitat mai bine pe cartea mia de munca si am vazut scris......ca am lucrat in conditii grele de munca din anul 1975 pina in 1998 .Este suficient pt. a calcula a II-a categorie de munca sau i-mi trebuie adeverinza. A doua intrebare cei care au lucrat in conditii grele de munca au dreptul la pensie inainte de virsta de 61 de ani. tinind cont ca eu sunt nascuta in 04.06.1958 multumesc
1. "Conditii grele de munca" nu inseamna neaparat si ca ati lucrat in grupe superioare de munca (gr. I sau gr. a II-a).
2. In carnetul de munca trebuia sa se precizeze perioada in care ati lucrat in gr. a II-a de munca.
3. Pentru o femeie nascuta in iunie 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 1 luna iar stagiul minim este de 15 ani.
4. - Fara a tine cont de evenutale perioade lucrate in gr. a II-a de munca dvs. aveti un stagiu de cotizare de 23 de ani si 2 luni (in tara) plus 5 ani in Italia, deci in total 28 de ani si 2 luni.
- Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 1 luna, in iulie 2019.
5. Pentru a solicita pensie anticipata partiala (incepand cu varsta de 56 de ani si 1 luna) trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare de 31 de ani si 1 luna (dvs. aveti doar 28 de ani si 2 luni).
6. Daca faceti rost de adeverinta ca ati lucrat in grupa a II-a de munca s-ar putea sa va scada varsta standard de pensionare (in functie de perioada cat ati lucrat in gr. a II-a de munca) si sa vi se mai adauge la stagiul de cotizare.
Pensie anticipata
gabi58
Am lucrat din septembrie 1977 pana in ianuarie 2010 in grupa a II-a de munca. In august implinesc 55 de ani, sunt de sex feminin. As putea sa ma pensionez ... (vezi toată discuția)