avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1155 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plateste impozit/cas pentru un premiu in bani sau nu?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plateste impozit/cas pentru un premiu in bani sau nu?

Buna seara.

Mama mea nu mai are venituri intrucat a terminat perioada de somaj, nu si-a gasit alt loc de munca si mai are circa 2 ani pana la pensia anticipata.
Saptamana trecuta a castigat la o tombola intr-un supermarket un premiu in valoare de 200 lei.
Am citit in lege ca cei care nu au venituri din pensie pana in 740 lei sau din alte activitati, in anul urmator vor plati 5,5% la valoarea salariului minim pe economie in 2013 - 800 lei.
Tot pe net am citit despre tot felul de cazuri de persoane care pentru o dobanda de cativa lei pentru un cont in banca, pentru ca nu aveau in acel moment contributie la cjas, au fost nevoiti sa plateasca acei 5,5% pentru un an intreg, vreo 500 lei chiar si pentru 2-3 lei dobanda.

Am o intrebare, daca ma puteti ajuta, ca sa pot decide daca este sau nu oportun sa ridice acel premiu:

1) Anul viitor va fi nevoita sa plateasca 5,5% pentru o singura luna sau pentru toate cele 12 ale anului, asa cum am citit ca s-a mai intamplat?

Nelamurire personala:

2) am citit in lege ca premiile/castigurile in valoare de pana la 600 lei sunt scutite de impozitare. Tot conform legii cei care au venituri de pana la 740 lei nu platesc cas 5,5% in anul urmator pentru premiile castigate. Pentru cunostinta mea personala: daca as fi castigat eu premiul de 200 lei, eu avand venituri de 1200 lei ce anume ar fi trebuit sa platesc? Impozit pe castig inteleg ca nu din moment ce este pana in 600 lei. Alt cas? 5,5% din valoarea de 200 lei, 5,5% din salariul minim pentru o luna , un 5,5% suplimentar timp de 12 luni? Chiar nu inteleg legile astea

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2014
andersson, utilizator

Alte discuții în legătură

Cod fiscal anairam2807 anairam2807 punem cazul: sunt jucator de pariuri sportive , loto , aparate videoloterie. sa presupunem ca castig azi la loto 200 lei, la pariuri 300lei, si la aparate ... (vezi toată discuția)
Jocuri de noroc puicuta puicuta la castigurile la bingo se mai calculeaza alte impozite sau contributii in afara de 25% impozit? (vezi toată discuția)
Premii zepter expro expro cum inregistrez o fact .cu un premiu de la un concurs (fact intre 2 soc. com.) (vezi toată discuția)