avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este baza legala pentru cumul de functii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este baza legala pentru cumul de functii

As dori sa stiu care este baza legala pentru a ocupa la cumul, prin concurs, inca o jumatate de norma de informatician pe langa cea de profesor (de informatica).

Conform codului muncii inteleg ca am dreptul, insa nu imi dau seama in ce conditii (unii spun ca pentru doar 10 luni pe an, altii 6 luni, altii ca nu sunt/sunt alte probleme deoarece se leaga de contractul colectiv de munca.

Este important sa stiu exact care sunt relatiile de munca, care este timpul efectiv de lucru pe saptamana/luna/an, daca angajatorul poate face un contract de munca individualizat (pentru cumul).Din Codul muncii chiar varianta republicata imi este foarte greu sa-mi dau seama de aceste lucruri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:54, 6 Iulie 2016
1. Art.35 C.mun.
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

2. Asadar, nu exista o limitare a numarului de contracte individuale de munca incheiate de o singura persoana, indiferent de tipul acestora sau de durata timpului de munca.
De asemenea, dacă legea nu prevede vreun motiv de incompatibilitate persoana în cauză poate avea două sau mai multe contracte individuale de muncă .

3. Pentru sectorul bugetar mai exista si Legea nr.284/2010
Art. 24
(1) In cazuri exceptionale, posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica pot fi ocupate si prin cumul de functii, de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de functii si a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante, in conditiile prevazute la alin. (2).
(2) Posturile vacante si temporar vacante aferente functiilor didactice de predare, functiilor de specialitate medico-sanitara si asistenta sociala si functiilor de specialitate artistica, care nu au putut fi ocupate prin concurs, pot fi ocupate prin cumul si de catre persoane din aceeasi unitate si numai in conditiile in care programul functiei cumulate nu se suprapune celui corespunzator functiei de baza. In astfel de situatii nu sunt aplicabile prevederile art. 18 alin. (1).
Va multumesc pentru promptitudine.
Articolul 18 din Legea nr.284/2010, combinat cu Art. 114 din Codul muncii actualizat ptr. 2014 m-au pus insa in dificultate astfel incat nu-mi mai pot da seama cum ar trebui sa arate perioada de munca.
de exemplu, ptr norma e profesor am 40 ore /sapt, iar ca informatician as mai avea 20/sapt, in total 60.
Asta ar insemna cam 12 ore /zi , care se incadreaza in cele maxim 13 ore /zi impuse de CE. Care este numarul de ore care nu trebuie depasit anual? Ce inseamna aceasta in luni?
In cazul cumului de functii, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca In cazul unui cumul de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Asta in cazul unui singur contract de munca.
In cazul meu exista deja un contract pentru functia de profesor (ca personal didactic)
si probabil va mai fi unul pentru informatician (ca personal didactic auxiliar).
Întrebarea ramane valabila
V-am mentionat mai sus ca , in cazul cumului de functii nu exista o limitare a duratei timpului de munca. Puteti depasi durata maxima prevazuta de lege.

Alte discuții în legătură

Timp de lucru legal la stat cioncamihaela cioncamihaela daca lucrez la stat si nu au personal suficient pot sa mai primesc o jumatate de norma?mentionez ca am program de 7 ore (vezi toată discuția)
Contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata malenadiva malenadiva Bună ziua vă rog să mă ajutați în vederea înțelegerii cadrului legislativ privitor la următoarea situație. Sunt angajată ca profesor pentru ... (vezi toată discuția)
Medic doua norme sch sch Va rog, permite legislatia muncii ca un medic sa lucreze doua norme intregi, respectiv 7 ore la un Spital de stat si apoi 8 ore la Policlinica particulara , ... (vezi toată discuția)