avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie facuta din SUA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie facuta din SUA

Buna seara, am si eu o intrebare:
Barbat 92 ani , domiciliat in USA vrea sa doneze proprietatile din Romania compuse din casa de locuit si teren arabil, unei persoane din Romania . Proprietatea ajunge in folosinta dupa moartea donatorului, pana atunci persoana din Romania sa aiba drept de administrare
Care sunt actele necesare, tinand cont ca donatorul este in USA si cel care le primeste este in Romania ?
Care sunt documentele legale pentru aceasta si daca se pot incheia la un Consulat al Romaniei din USA fara ca cel care primeste sa fie prezent acolo ?
Datorita faptului ca donatorul are varsta de 92 ani (acesta zice ca nu are mostenitori) eventualii mostenitori pot ataca in instant donatia ? Daca da atunci ce document de donatie nu poate fi atacat de acestia ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 06:00, 7 Mai 2014
Sa faca un testament la Consulat. Donatia este un contract si presupune doua parti. Oferta de donatie poate fi riscanta. Daca nu are mostenitori rezervatari adica sotie si copii sa faca un testament.
Lucian S a scris:

Buna seara, am si eu o intrebare:
Barbat 92 ani , domiciliat in USA vrea sa doneze proprietatile din Romania compuse din casa de locuit si teren arabil, unei persoane din Romania . Proprietatea ajunge in folosinta dupa moartea donatorului, pana atunci persoana din Romania sa aiba drept de administrare
Care sunt actele necesare, tinand cont ca donatorul este in USA si cel care le primeste este in Romania ?
Care sunt documentele legale pentru aceasta si daca se pot incheia la un Consulat al Romaniei din USA fara ca cel care primeste sa fie prezent acolo ?
Datorita faptului ca donatorul are varsta de 92 ani (acesta zice ca nu are mostenitori) eventualii mostenitori pot ataca in instant donatia ? Daca da atunci ce document de donatie nu poate fi atacat de acestia ?
Multumesc


CONTRACT DE DONAŢIE

Art. 1. Între:
Dl./D-na ......X............., domiciliat(ă) în .........., judeţul ........, str. ..........., nr. ...., ap. ...., identificat cu actul de identitate seria .......... nr. ............, în calitate de donator
şi
Dl./D-na ..........Y.................., domiciliat(ă) în .............judeţul ..........., str. .............., nr. ...., ap. ...., identificat(ă) cu actul de identitate seria ......... nr. ............., în calitate de donatar.
Art. 2. Subsemnatul .....X............. în calitate de donator, declar că donez lui ...................Y......... apartamentul nr. ............ din blocul ..................., scara ....., etajul ...., situat în .............., judeţul ..........., în suprafaţă de .......... compus din .................., precum şi dreptul de coproprietate în cotă indiviză de .......... % din părţile de folosinţă comună ale blocului.
Totodată, transmit donatarului dreptul de folosinţă asupra terenului aferent locuinţei în suprafaţă de ........ mp.
Art. 3. Acest apartament a intrat în proprietatea donatorului prin cumpărare de la ................... dovadă actul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ............................. din ............. de Notariatul ..................
Art. 4. Apartamentul donat este liber de orice sarcini şi urmări de orice natură, nu a fost scos din circuitul civil şi garantez pe donatar împotriva oricărei evicţiuni totale sau parţiale, în conformitate cu dispoziţiile art. 1018 din Codul civil republicat.
Art. 5. Impozitele şi taxele sunt plătite la zi de către donator, aşa cu rezultă din certificatul fiscal nr. ................................ eliberat de .................................., iar de azi vor trece în sarcina donatarului.
Art. 6. Apartamentul se va întoarce în proprietatea mea dacă donatarul sau descendenţii săi ar înceta din viaţă înaintea mea.
Art. 7. Transmiterea proprietăţii şi a posesiei asupra apartamentului se face astăzi, data autentificării contractului, fără îndeplinirea altor formalităţi.
Art. 8. Evaluăm prezenta donaţie la ................. lei, exclusiv cu scopul stabilirii taxei de timbru.
Art. 9. Eu ..........Y......... donatar, declar că accept donaţia făcută prin prezentul contract şi voi suporta plata taxelor cuvenite pentru întocmirea şi autentificarea acestui contract.
Art. 10. Noi, părţile, potrivit prevederilor legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, declarăm că vom îndeplini formalităţile necesare pentru efectuarea operaţiunii de publicitate imobiliară.
Redactat în ............ exemplare la Biroul notarial .......................

Donator
...........
Donatar
...........



TESTAMENT

Subsemnatul .......... domiciliat în .........., CNP .........,[1]dispun prin prezentul testament următoarele:
Las celor trei nepoţi de fraţi ai mei: ................,domiciliat în .........., CNP ........., ................, domiciliat în .........., CNP .........şi .............domiciliat în .........., CNP ........., întreaga mea avere mobilă şi imobilăînţelegând să-i desemnez legatari universali, potrivit art. 1055 Cod civil[2].
Am luat cunoştinţă de dispoziţiile art. 1088 cod civil cu privire la întinderea rezervei succesorale a moştenitorilor[3].
Numesc ca executor testamentar pe ............., domiciliat în .........., CNP ........., care va administra patrimoniul succesoral, va depune toate diligenţele pentru executarea prezentului testament, va solicita inventarul bunurilor şi evaluarea acestora.
executorul testamentar se va îngriji de funerariile mele.
În mod expres, prin prezentul înscris, îmi dau acordul ca după moartea mea, organele şi ţesuturile mele să fie prelevate, numai în scop terapeutic şi nu ştiinţific.
Acest testament a fost întocmit cu respectarea art. 1044 Cod civil şi reprezintă ultima mea voinţă.
Prezentul testament se înregistrează pe cheltuiala subsemnatului în Registrul naţional notarial de evidenţă a liberalităţilor (RNL).
Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNL şi ...... exemplare s-au eliberat părţii.
Testator,
Semnătura, .......


SI DONATIA SI TESTAMENTUL POT FI ATACATE DE MOSTENITORII REZERVATARI: sotul/sotia supravietuitoare, copii si eventual parintii - nu e cazul :)
in loc de notar se rezolva la Consulat
Userul a spus ca dl nu vine in Romania, deci donatia nu o poate semna caci consulatul nu autentifica acte translative de proprietate. Poate sa faca o oferta insa este posibila ca pana la acceptare ea sa devina caduca. Sau sa dea o procura autentica pt a intocmi donatia.
Dl nu are nevoie de modele in cazul testamentului consulii stiu sa l intocmeasca.
Donatorul are domiciliul în USA.

Iată ce spune codul civil (al nostru) în legătură cu legea aplicabilă succesiunii în acest caz:

Art. 2.633. - Moștenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morții, reședința obișnuită.

Prin urmare, dacă legea acelui stat din USA (lege pe care instanţa română va fi obligată să o aplice într-un eventual litigiu după deces) nu cuprinde norme cu privire la rezerva succesorală sau cuprinde norme mult mai permisive privind exheredarea, nu văd de ce s-ar teme donatorul de o eventuală cerere de reducţiune din partea unor succesibili.
Oricum, chestiunea unei eventuale succesiuni nu este deloc simplă.

Referitor la problema concretă ridicată în topic, cred că o procură detaliată dată unei persoane de încredere poate acoperi situaţia.

Un contract de donatie cu patrarea dreptului de uzufruct viager, daca am pe cineva acolo care are imputernicire sa ma reprezinte nu ar fi mai simplu ?
Asa nu mai trebuie sa fac succesiunea ?!

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire maria tofan maria tofan Suntem doua surori si mama (tata fiind decedat). Sora mea este stabilita in Italia si are nevoie sa-i trimit de aici din tara un model de IMPUTERNICIRE astfel ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren cu procura notariala ionutsimion ionutsimion Buna ziua, Sunt interesat de cumpararea unui teren in Romania, momentan nu sunt in tara si nici nu pot veni, il pot cumpara prin intermediul unei procuri ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor adita100a adita100a cum se obtine un certificat de mostenitor,ce acte trebuie,si de unde se procura (vezi toată discuția)