Lucian S a scris:
Buna seara, am si eu o intrebare:
Barbat 92 ani , domiciliat in USA vrea sa doneze proprietatile din Romania compuse din casa de locuit si teren arabil, unei persoane din Romania . Proprietatea ajunge in folosinta dupa moartea donatorului, pana atunci persoana din Romania sa aiba drept de administrare
Care sunt actele necesare, tinand cont ca donatorul este in USA si cel care le primeste este in Romania ?
Care sunt documentele legale pentru aceasta si daca se pot incheia la un Consulat al Romaniei din USA fara ca cel care primeste sa fie prezent acolo ?
Datorita faptului ca donatorul are varsta de 92 ani (acesta zice ca nu are mostenitori) eventualii mostenitori pot ataca in instant donatia ? Daca da atunci ce document de donatie nu poate fi atacat de acestia ?
Multumesc
CONTRACT DE DONAŢIE
Art. 1. Între:
Dl./D-na ......X............., domiciliat(ă) în .........., judeţul ........, str. ..........., nr. ...., ap. ...., identificat cu actul de identitate seria .......... nr. ............, în calitate de donator
şi
Dl./D-na ..........Y.................., domiciliat(ă) în .............judeţul ..........., str. .............., nr. ...., ap. ...., identificat(ă) cu actul de identitate seria ......... nr. ............., în calitate de donatar.
Art. 2. Subsemnatul .....X............. în calitate de donator, declar că donez lui ...................Y......... apartamentul nr. ............ din blocul ..................., scara ....., etajul ...., situat în .............., judeţul ..........., în suprafaţă de .......... compus din .................., precum şi dreptul de coproprietate în cotă indiviză de .......... % din părţile de folosinţă comună ale blocului.
Totodată, transmit donatarului dreptul de folosinţă asupra terenului aferent locuinţei în suprafaţă de ........ mp.
Art. 3. Acest apartament a intrat în proprietatea donatorului prin cumpărare de la ................... dovadă actul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. ............................. din ............. de Notariatul ..................
Art. 4. Apartamentul donat este liber de orice sarcini şi urmări de orice natură, nu a fost scos din circuitul civil şi garantez pe donatar împotriva oricărei evicţiuni totale sau parţiale, în conformitate cu dispoziţiile art. 1018 din Codul civil republicat.
Art. 5. Impozitele şi taxele sunt plătite la zi de către donator, aşa cu rezultă din certificatul fiscal nr. ................................ eliberat de .................................., iar de azi vor trece în sarcina donatarului.
Art. 6. Apartamentul se va întoarce în proprietatea mea dacă donatarul sau descendenţii săi ar înceta din viaţă înaintea mea.
Art. 7. Transmiterea proprietăţii şi a posesiei asupra apartamentului se face astăzi, data autentificării contractului, fără îndeplinirea altor formalităţi.
Art. 8. Evaluăm prezenta donaţie la ................. lei, exclusiv cu scopul stabilirii taxei de timbru.
Art. 9. Eu ..........Y......... donatar, declar că accept donaţia făcută prin prezentul contract şi voi suporta plata taxelor cuvenite pentru întocmirea şi autentificarea acestui contract.
Art. 10. Noi, părţile, potrivit prevederilor legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, declarăm că vom îndeplini formalităţile necesare pentru efectuarea operaţiunii de publicitate imobiliară.
Redactat în ............ exemplare la Biroul notarial .......................
Donator
...........
Donatar
...........
TESTAMENT
Subsemnatul .......... domiciliat în .........., CNP .........,[1]dispun prin prezentul testament următoarele:
Las celor trei nepoţi de fraţi ai mei: ................,domiciliat în .........., CNP ........., ................, domiciliat în .........., CNP .........şi .............domiciliat în .........., CNP ........., întreaga mea avere mobilă şi imobilăînţelegând să-i desemnez legatari universali, potrivit art. 1055 Cod civil[2].
Am luat cunoştinţă de dispoziţiile art. 1088 cod civil cu privire la întinderea rezervei succesorale a moştenitorilor[3].
Numesc ca executor testamentar pe ............., domiciliat în .........., CNP ........., care va administra patrimoniul succesoral, va depune toate diligenţele pentru executarea prezentului testament, va solicita inventarul bunurilor şi evaluarea acestora.
executorul testamentar se va îngriji de funerariile mele.
În mod expres, prin prezentul înscris, îmi dau acordul ca după moartea mea, organele şi ţesuturile mele să fie prelevate, numai în scop terapeutic şi nu ştiinţific.
Acest testament a fost întocmit cu respectarea art. 1044 Cod civil şi reprezintă ultima mea voinţă.
Prezentul testament se înregistrează pe cheltuiala subsemnatului în Registrul naţional notarial de evidenţă a liberalităţilor (RNL).
Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNL şi ...... exemplare s-au eliberat părţii.
Testator,
Semnătura, .......
SI DONATIA SI TESTAMENTUL POT FI ATACATE DE MOSTENITORII REZERVATARI: sotul/sotia supravietuitoare, copii si eventual parintii - nu e cazul :)
in loc de notar se rezolva la Consulat