avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributia la asigurarile sociale CAS (pensii)- ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributia la asigurarile sociale CAS (pensii)- persoane fara venituri

Recent ANAF a publicat un ghid de declarare si plata a contributiilor sociale (pensii si sanatate) care se gaseste la urmatoarea adresa:

[ link extern ]

5. CONTRIBUŢIA DE ASIGURÃRI SOCIALE DE SÃNÃTATE DATORATÃ DE
PERSOANELE FIZICE CARE NU REALIZEAZÃ VENITURI
Persoanele care nu realizează venituri, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia
plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea
salariului minim brut pe ţară, stabilit prin hotărare a guvernului.
Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru această categorie de persoane fizice, se efectuează lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
 Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei, pentru a obţine calitatea de asigurat, sunt obligate 4
:
1) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;
2) să achite pe întreaga perioadă a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legală lunară calculată asupra veniturilor impozabile realizate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii de plată prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au realizat venituri impozabile pe toată această perioadă;

3) să achite atât contribuţia legală lunară şi obligaţiile fiscale accesorii prevăzute la pct. 2) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legală lunară, precum şi majorările de întârziere prevăzute la pct. 1) sau, după caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni. Această prevedere se aplică situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie fiscală există atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mică de 6 luni, se achită contribuţia legală lunară proporţional cu perioada respectivă, inclusiv majorările de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, după caz.

Este de fapt un extras din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, Art.259 alin.(7).

Cine poate sa-mi explice si mie logica fiscala a punctului 3 ??? #-o

Daca un om nu mai are serviciu de 3 ani, dar participa la alegeri, intr-o sectie de votare si realizeaza venituri impozabile strict in acea luna, strict pentru activitatea respectiva, cca 300 de lei, cum ii calculeaza ANAF contributia la Sanatate, conform punctului 3, mai sus mentionat, pentru perioada mai mare de 6 luni, fara venituri?

Sau cum se aplica de fapt prevederile punctului 3 pentru perioade mai mari de 6 luni in care NU se obtin venituri? Daca un om obtine venituri impozabile doar 2 luni pe an, ANAF ii calculeaza CASS, la baza minima de calcul, pentru toata perioada in care NU obtine venituri... pe tot anul ???

ERATA: In titlu s-a strecurat o greseala. Intrebarea vizeaza, de fapt, Contributia la Sanatate, nu contributia la fondul de pensii.


Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
kres, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributie sanatate rrrrr rrrrr daca nu am nici un venit si nu sunt inscrisa la medic de familie cum trebuie sa procedez sa platesc asigurari de sanatate?se plateste pe ultimele sasa luni?imi ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie de sanatate addrea addrea Sistemul Informatic de Sanatate arata ca sunt asigurata, dar am incetat plata asigurarii de sanatate in 2008, odata cu o demisie de la locul de munca. Nu am ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari sanatate la persoana fara venit mshboss1 mshboss1 Buna ziua! Cum trebuie sa procedez pt a plati asigurarile de sanatate in cazul in care nu realizez niciun venit? (vezi toată discuția)