avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitarea termica a blocurilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitarea termica a blocurilor

Rog administratorii forum-ului sa analizeze utilitatea unui subiect permanent dedicat acestei probleme.

Cel putin in Bucuresti fenomenul a capatat o amploare deosebita, alimentata de gratuitatea actiunii.

Pe de alta parte, specialisti de prestigiu, cum este Presedintele Ordinului Arhitectilor, atrag atentia asupra unor pericole ascunse: incendiu, ingrasie, deteriorari de tot felul.

Cred ca ne-am putea ajuta reciproc, prin postari pe marginea subiectului, care este de mare interes !

De exemplu, as fi foarte interesat sa stiu daca exista vreo asociatie de proprietatri care este in posesia documentatiei tehnice care a insotit autorizatia de construire si, mai ales, daca este in posesia caietului cu detalii de executie !?

De asemenea, as vrea sa stiu daca in documentatie este inclusa euroclasa de rezistenta la foc a materialelor folosite ?

Cine a intocmit receptia lucrarilor si, mai ales, daca exista vreo certificare de la ISU/Pompieri !?

Sunt convins ca mai exista si alte multe intrebari, de aceea va rog sa analizati posibilitatea permanetizarii subiectului.

Va multumesc !
cofnibuc a scris:


De exemplu, as fi foarte interesat sa stiu daca exista vreo asociatie de proprietatri care este in posesia documentatiei tehnice care a insotit autorizatia de construire si, mai ales, daca este in posesia caietului cu detalii de executie !?

Nu exista asa ceva. Copy/paste de la alte blocuri , calcul necesar materiale facut la ochi . Nu glumesc !


De asemenea, as vrea sa stiu daca in documentatie este inclusa euroclasa de rezistenta la foc a materialelor folosite ?

:rofl: Asta mi-a placut. Polistirenul arde bine. Foarte bine . Evident nu se poate scrie asa ceva in documentatia tehnica.


Cine a intocmit receptia lucrarilor si, mai ales, daca exista vreo certificare de la ISU/Pompieri !?


Receptia lucrarilor o face asociatia de proprietari prin presedinte. Controlul absolut al lucrarilor il are primaria prin contractul de mandat. :fight:

Sper ca v-am lamurit.
Cu atat mai mult cred ca este utila o dezbatere pe forum !
Eu am doua foarte mari probleme cu aceasta reabilitare in stil romanesc :
1) solutia tehnica aleasa este ineficienta, inflamabila si cu o durata de viata scurta . Nimeni nu avertizeaza beneficiarii ca acest sistem de termoziolare este un sistem ce necesita intretinere periodica . In plus costurile sunt astronomice.
2) contractul de mandat este o magarie foarte mare.Din momentul semnarii contractului de mandat asociatia de proprietari nu mai are absolut niciun control asupa lucrarii.

In mod normal primaria (sau guvernul) trebuia sa stabileasca standardul de cost si nivelul minim de eficienta energetica al sistemului. Ulterior prin licitatie publica firmele isi prezentau ofertele iar asociatiile trebuiau sa fie libere sa aleaga oricare dintre ofertele ce respecta cerintele impuse. iar primaria (respctiv guvernul prin ISC) sa ramana elementul de control al calitatii si disciplinei financiare.

Mai putem discuta de calitatea indoielnica a materialelor si manoperei, dar in opinia mea ,din start reabilitarea romaneasca este un dezastru.
Aveti dreptul sa consultati documentatia aferenta lucrarii. Asta inseamna ca puteti sa verificati (sa consultati) proiectul tehnic si detaliile de executie. Cereti presedintelui sa va puna la dispozitie documentele. Baza legala o reprezinta Ordonanta 18/2009, Legea 10/1995 si Legea 50/1991. Verificati pe textul Ordonantei 18 daca au fost respectate etapele de contractare.

In functie de ce gasiti in documentatie, va sfatuiesc sa faceti urgent o sesizare catre Inspectoratul de Stat in Constructii, [ link extern ] /
care conform legii este, citez, \"GARANT AL LEGALITÃŢII ÎN DOMENIUL CONSTRUCŢIILOR\". Cu atat mai mult, in cazul in care nu vi se permite accesul la documentatie va sfatuiesc sa va adresati Inspectoratului de Stat in Constructii, mai ales ca ei au expertiza tehnica necesara..

Daca Presedintele sau Primaria refuza sa va puna la dispozitie documentele, va sfatuiesc sa adresati o cerere scrisa, cu numar de inregistrare. Dupa aceea, refuzul de a va permite accesul la documente poate atrage chiar si raspunderea penala a celor vizati !
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
ContSters61389, utilizator
@bianedi
EDIT ulterior

A. DACA planseul de care mentionati delimiteaza apartamentul dvs si spatiul comercial:

Nu exista nici o baza legala pentru a se face lucrerea in modul dorit de dvs.
Dimpotriva, lista de lucrari care se efectueaza prin acest program de reabilitare este stabilita destul de clar.
Izolare inferioara se face doar la subsol, si doar in conditiile in care deasupra exista locuinte. In cazul dvs, programul de reabilitare, nu poate sa includa si izolarea pe care o doriti.

Mai mult, orice lucrare cuprinsa in programul de reabilitare se face pe proprietatea comuna ,terasament, fatada exterioara, etc. Exceptia ar fi schimarea tamplariei.
Deci inafara de faptul, ca asa cum e definit programul, nu se pot executa lucrari pe proprietate individuala privata, nimeni nu-l poate obliga pe acel proprietari de spatiu comercial sa-si faca vreo modificare pe proprietatea lui.
Pentru mai multe informatii cititi OUG 18/2009 si normele de aplicare

Insa,
daca considerati ca acel proprietar, prin modul cum isi intretine proprietatea (spre ex: iarna nu este incalzita deloc) va aduce dvs prejudicii, aveti 2 optiuni:
- de comun acord, il convingeti sa izoleze planseul. Probabil va fi nevoie sa suportati si dvs o parte din cheltuieli sau chiar in totalitate.
- incercati in instanta, unde va trebui sa demonstrati ca va aduce prejudicii, si in functie de probe si avocati, e posibil ca instanta sa va dea curs cererii.


Ar mai fi si alternativa ar fi de izola dvs mai bine pardoseala




B. Daca planseul este exterior - sub el nu e nimic.

In primul rand trebuie sa stiti ca la final asociatia(un reprezentant) trebuie sa faca receptia lucrarii. Discutati si cu presedintele asociatiei acest aspecti, si dati-le de inteles constructorilor ca daca nu vor face lucrarea cum trebuie nu se va semna receptia. Fara receptia lucrarii constructorul nu-si poate incasa banii.

Apoi, acel panou metalic, daca impiedica executia lucarii, trebuie dat jos. La fel cum se da orice aparat de aer conditionat. Nu trebuie nici un acord din partea proprietarului de spatiu comercial. La fel cum si aparatele de aer conditionat de dau jos fara a cere permisiunea nimanui, si acel panou se poate da jos.


PS,
1. Nu cred ca varianta consultarii proiectului va ajuta cu ceva. Cu siguranta astfel de detalii particulare nu sunt prinse acolo.
2. Iar cu sesizarea nici atat. Nu strica, dar pana se solutioneaza si se misca rotitele ruginite de la noi, se va termina si anveloparea si tot.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Receptionarea lucrarilor de reabilitare a blocului,fara semnaturile tuturor locatarilor NeluBalas NeluBalas Buna ziua.Presedintele As.de Proprietare a semnat receptia lucrarilor de reabilitare a blocului,in conditiile in care exista mari deficiente semnalate de ... (vezi toată discuția)
Reabilitare bloc, termopan montat prost dmion dmion Stau intr-un bloc de 10(zece) etaje,eu stand la etajul 9. Acum doi ani blocul a fost reabilitat termic ( polistiren + termopan). Anul trecut au fost cateva ... (vezi toată discuția)
Obligatii? ContSters220737 ContSters220737 Buna seara.Pentru niste familii cu venituri financiare mici, la intrebarea ce o pun in numele lor,rog un raspuns.La lucrarile de reabilitare termica si ... (vezi toată discuția)