avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire casa in urma decesului unui membru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire casa in urma decesului unui membru

Buna seara,

As avea, daca se poate, sa ma ajute cineva cu niste raspunsuri la urmatoarea problema:...de curand, unchiul meu a decedat in urma unui infarct ramanand in urma lui doar sotia (in urma mariajului de 28 de ani nu au avut copii).
Casa in care locuiau a fost cumparata de la o matusa a defunctului pe baza unui contract de vanzare - cumparare, aceasta fiind impartita in parti egale 50% matusa-mea si 50% unchiu-meu.
Actul de proprietate este pe numele unchiului-meu.
Intrebarea mea e: in urma decesului unchiului, surorile si mama lui au dreptul la parte din casa???...mentionez ca aceasta casa nu e casa parinteasca a unchiului.
Ce pasi ar trebui urmati pentru ca matusa-mea sa fie in regula cu actele?

Nu am cunostiinte in domeniu si sper sa ma fi exprimat corect:)

O seara frumoasa!!!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
monica1985, utilizator
Cel mai recent răspuns: traff , utilizator 08:34, 8 Mai 2014
Deschideti dosarul de succesiune la un Notar Public.
Acesta va va da informatiile necesare
notarul i-an spus ca,daca actul de proprietate este pe numele defunctului, surorile si mama sa au dreptul la parte din casa....vroim sa stiu daca este asa sau nu:)
Da , au dreptul la mostenire acestia facand parte din clasa a II a- clasa ascendenţilor şi colateralilor privilegiaţi, ce cuprinde părinţii defunctului, fraţii şi surorile acestuia, precum şi descendenţii acestora până la gradul IV inclusiv. Sotia vine la mostenire in concurs cu colateralii privilegiaţi ai defunctului (descendentii acestora)si are dreptul la1/2 din moştenire. Acum ramane de lamurit din ce este compusa acea mostenire.
E vorba de casa in care au locuit si pe care au cumparat-o impreuna
Jumatatea unchiului va fi impartita intre sotie pe de-o parte si parintii si fratii ( surorile) decedatului pe de alta.
In concurs cu ascendentii privilegiati, indiferent de numar, care vin la mostenire impreuna cu colateralii privilegiati ( surorile), sotul supravietuitor are dreptul la 1/3 din mostenire, iar din restul de 2/3 mama ia un sfert si 3 sferturi impart fratii.

Alte discuții în legătură

Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Succesiune eliz_k eliz_k Buna ziua, As ruga unul dintre consilieri sa a lamureasca intr-o problema: daca o persoana care are sase frati (din care numai 2 in viata) decedeaza, in ce ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)