avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua. As dori sa stiu urmatoarele lucruri dintr-o situatie in care tatal copilului (necasatorit cu mama), cadru militar, doreste sa intre in concediu de crestere a copilului:
- daca se efectueaza ancheta sociala de catre dgaspc pentru verificarea conditiilor de crestere a copilului (pt. ca parintii nu sunt casatoriti);
- daca indemnizatia de crestere a copilului se calculeaza in functie de valoarea salariului (brut sau net), valoarea chiriei, valoarea normei de hrana(care, am inteles, nu este impozabila);
- daca in valoarea maxima a indemnizatiei intra si venitul neimpozabil (gen, norma hrana) ori acest venit se adauga valorii maxime permisa de lege;
- daca e obligatoriu sa opteze pentru 2 ani ccc de la inceput ori poate sa prelungeasca dupa un an.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
Lacrami0ara, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lacrami0ara , utilizator 12:49, 11 Iunie 2014
1. Daca parintii copilului sunt necasatoriti se face ancheta sociala.

2. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) este de 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Sunt luate in calcul toate veniturile profesionale impozabile.

3. Se opteaza de la inceput pentru una din cele doua variante de CCC:
- pana la varsta copilului de 1 an;
- pana la varsta copilului de 2 ani.

4. Varianta pentru care ati optat initial nu mai poate fi schimbata pe parcursul CCC.

5. Fiind cadru militar tatal trebuie sa depuna actele pentru CCC la unitatea militara in care lucreaza si care ii va plati si indemnizatia pentru CCC.
Imi confirmati, va rog, ca daca tatal opteaza pentru 1 an ccc, valoarea indemnizatiei este de maximum 3400 lei, iar pentru 2 ani ccc, de maximum 1200, incepand din primul an. Multumesc!
1. Confirm cele spuse de dvs.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...
Multumesc.
Inteleg ca la nasterea unui copil tatal are dreptul la cateva zile libere, conform C. Muncii. Despre cate zile este vorba si care este intervalul de timp de la nastere in care poate beneficia de ele?
1. Codul Muncii prevede :
art.152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, acordarea de zile libere platite in cazul nasterii unui copil este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio astfel de obligatie.

2. Tatal poate beneficia de concediu paternal , acordat in baza Legii nr.210/1999. Astfel:
Art. 1
(1)Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2)Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2
...
(2)Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3)Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4
(1)În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.

(2)Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

Alte discuții în legătură

Concediu paternal silvia99 silvia99 va rog frumos: ce e pro/contra legat de intrare in concediu paternal (salariat cu vechime 10 ani in firma, 750 lei brutul). care e per maxima/minima de a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tatal copilului vioreltudorascu vioreltudorascu Buna ziua Ce vechime trebuie sa am ca si angajat ca sa pot beneficia de concediu de paternitate? (vezi toată discuția)
Indemnizatia de ccc mitid84 mitid84 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti si mie cu cat se plateste primul an de crestere copil si anul al 2lea de crestere copil. In al doilea an este o suma fixa ... (vezi toată discuția)