Buna ziua.
Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea problema serioasa pe care o intampin.
Sa va explic mai pe-ndelete: fratele meu a avut in urma cu aproximativ o luna un accident. Nu a acordat prioritate, deci a fost vina lui. Problema e ca in masina el era cu o prietena care s-a lovit putin, astfel a fost dusa la spital. Prietena lui s-a lovit la buza, dar nu a fost ceva grav.
La fel, si el si celalalt sofer au fost dusi la spital, insa nu au avut probleme, doar li s-au facut analizele.
Niciunul dintre ei nu a necesitat internare.
La Politie mi s-a comunicat ca o sa i se faca dosar penal.
E normal asa ceva?
Ce as putea face in acest sens?
Multumesc si va rog sa ma ajutati, am mare nevoie.
In cazul accidentelor cu victime se intocmeste dosar penal. Nu aveti ce sa faceti dvs.. Fratele va trebui sa isi prelungeasca dovada cu cite 30 de zile pina la finalizarea dosarului. Dosarul se va inchide cu NUP dar i se va suspenda permisul ptr 90 de zile.
Dosar penal s-a facut, s-a inceput urmarirea penala in rem, banuiesc ca prietena nu va depune plangere prealabila iar soferul celalalt ranit, chiar daca depune, nu va avea peste 90 de zile de ingrijiri medicale trecute in CML, procurorul va dispune clasarea.
In cazul infractiunii de vatamare corporala din culpa( elementul constitutiv al infractiunii presupune un numar de ingrijiri medicale mai mare de 90 )impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Poate fi sesizata instanta civila, in cazul in care vor fi mai putin de 90 de zile de ingrijiri medicale.
Impacarea reprezinta un act personal, definitiv , total . ( vizeaza, deci , atat latura penala , cat si latura civila a cauzei deduse judecatii ).
Societatea asiguratoare va suporta pagubele produse prin conduita antisociala .( constituirea de parte civila cred ca a avut in vedere atat daunele morale , cat si daunele materiale, dovedite ).
Societatile de asigurare vor fi citate in procesul penal ce are ca obiect si solutionarea actiunii civile in calitate de asigurator, ca participant stabilit de legea civila speciala .
In caz ca se dispune condamnarea , anularea permisului de conducere este obligatorie.
Dreptul de a conduce pe drumurile publice poate fi redobandit numai in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.