avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare lichidare Fundație
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare lichidare Fundație

Buna ziua doresc sa închid activitatea unei fundații. Dizolvarea se va face prin acordul majoritarii membrilor fondatori.fundatia nu are datorii la stat si nici nu mai are bunuri imobile sau mobile. Întrebarea mea este ce acte sunt necesare la instanța inafara de hotărârea membrilor? ptr lichidare, de la finanțe am un certificat din care reiese ca nu are datorii. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: ATrica , utilizator 10:31, 17 Iulie 2017
LICHIDARE ASOCIATII/FUNDATII
Asociatiile se constituie, se organizeaza si functioneaza si se dizolva conform prevederilor OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.
Potrivit art. 54 - 57 ale ordonantei, asociatiile se dizolva:
a) de drept;
b) prin hotararea judecatoriei sau a tribunalului, dupa caz;
c) prin hotararea adunarii generale.
Asociatia se dizolva de drept prin:
a) implinirea duratei pentru care a fost constituita;
b) realizarea sau, dupa caz, imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost constituita, daca in termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
c) imposibilitatea constituirii adunarii generale sau a consiliului director in conformitate cu statutul asociatiei, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generala sau, dupa caz, consiliul director trebuia sa se constituie;
d) reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.

Constatarea dizolvarii se realizeaza prin hotararea judecatoriei in a carei circumscriptie se
afla sediul asociatiei, la cererea oricarei persoane interesate.

Asociatia se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate:
a) cand scopul sau activitatea asociatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii publice;
b) cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
c) cand asociatia urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit;
d) cand asociatia a devenit insolvabila;
e) in cazul prevazut la art. 14. Acest articol stabileste ca, daca asociatia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmeaza sa desfasoare activitati pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizatii administrative prealabile, aceste activitati nu vor putea fi initiate, sub sanctiunea dizolvarii pe cale judecatoreasca, decat dupa obtinerea autorizatiilor respective.

Instanta competenta sa hotarasca dizolvarea este judecatoria in circumscriptia careia asociatia isi are sediul.
Asociatia se poate dizolva si prin hotararea adunarii generale.
In termen de 15 zile de la data sedintei de dizolvare, hotararea adunarii generale se depune la judecatoria in a carei circumscriptie isi are sediul, pentru a fi inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
Regimul bunurilor ramase dupa dizolvarea asociatiei este reglementat la art. 60 al ordonantei.
Potrivit acestuia, in cazul dizolvarii asociatiei, bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite catre persoane fizice.
Aceste bunuri pot fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, printr-o procedura stabilita in statutul asociatiei sau al fundatiei.
Daca in termen de 6 luni de la terminarea lichidarii lichidatorii nu au reusit sa transmita bunurile in aceste conditii, precum si in cazul in care statutul asociatiei sau al fundatiei nu prevede o procedura de transmitere a bunurilor ori daca prevederea este contrara legii sau ordinii publice, bunurile ramase dupa lichidare vor fi atribuite de instanta competenta unei persoane juridice cu scop identic sau asemanator.
Bunurile ramase dupa lichidare vor fi preluate de catre stat, prin Ministerul Finantelor, sau, dupa caz, de comuna sau orasul in a carui raza teritoriala asociatia sau fundatia isi avea sediul, daca aceasta din urma era de interes local, in cazul in care asociatia a fost dizolvata pentru motivele prevazute la art. 56 alin. (1) lit. a) - c) ale ordonantei, respectiv:
a) cand scopul sau activitatea asociatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii publice;
b) cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
c) cand asociatia urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit;
Data transmiterii bunurilor este cea a intocmirii procesului-verbal de predare-preluare, daca prin acesta nu s-a stabilit o data ulterioara.

Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă a modificat şi unele legi speciale, printre care si Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Aceste dispoziţii ale Legii nr. 76/2012 au intrat în vigoare la 1 septembrie 2012

Prin Legea nr. 145/2012, publicată în Monitorul oficial nr. 517/2012, Ordonanţa nr. 26 a suferit modificări
Lichidarea asociaţiilor
Potrivit art. 70 din ordonanţă, contestaţiile la bilanţul lichidatorilor se pot formula de orice persoană interesată la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială se află sediul persoanei juridice lichidate.
Prin modificările aduse de Legea nr. 76/2012, toate contestaţiile se soluţionează printr-o singură hotărâre.
Sentinţa pronunţată de judecătorie este executorie şi este supusă numai apelului.

Mulțumesc ptr răspuns, la Judecătorie e posibil sa imi ceara si acte contabile?
Fundatiile nu pot fi dizolvate voluntar! Numai la asociatii si la federatii exista dizolvare voluntara!

Ati reusit sa lichidati FUNDATIA ?

Ma intereseaza si pe mine procedura utilizata si succesul ei.

Multumesc tare mult pentru orice informatie.

carolmihai a scris:

Mulțumesc ptr răspuns, la Judecătorie e posibil sa imi ceara si acte contabile?


Trebuie sa fie ceva confuzie grava la mijloc. Scrieti de dizolvarea unei FUNDATII. Or, fundatiile nu se pot dizolva prin vointa proprie, ci doar de drept sau prin hotarare judecatoreasca. Pe de alta parte vorbiti de MEMBRI. Or, prin definitie, o fundatie nu are membri, nici Adunare Generala. Pana la urma despre ce tip de persoana juridica este vorba? Da, sunt asociatii care in mod eronat au fost denumite si inregistrate ca fundatii, neputand fi fundatii daca au membri, adunare generala etc. Oricum, prevederile privind dizolvarea si lichidarea sunt asemanatoare ( art. 54-72 din OG 26 / 2000) doar ca la fundatii nu exista dizolvare voluntara.... Sunt curios cum a fost calificata organizatia - asociatie sau fundatie? Si cat a durat si care a fost rezultatul - deoarece la lichidari practica judiciara se pare ca e si mai putin unitara decat la infiintare de ONG sau la modificari de acte constitutive

Alte discuții în legătură

Asociatie caritabila spl spl Va rog sa ma ajute cineva specializat pe non-profit. Trei persoane au constituit o asociatie caritabila.La infiintare, doi dintre acestia si-au adus ... (vezi toată discuția)
Desfiintare asociatie kzsi77 kzsi77 Buna! Care este procedura de desfiintare a unei asociatii culturale? Avem o asociatie culturala in oras, care nu mai are nici o activitate si dorim sa o ... (vezi toată discuția)
Dizolvare ong siveora19 siveora19 Ma intereseaza cadrul legal de dizolvare al unei asociatii culturale pe motiv ca membrii nu mai vor sa activeze. Au facut o adunare generala in care au fost ... (vezi toată discuția)