avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacarea partilor - penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacarea partilor - penal

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Doi vecini s-au agresat reciproc, urmarile fiind destul de neplacute pt.amandoi, unul avand fractura de piramida nazala si multiple echimoze, celalalt echimoze si taieturi de cutit. Nu au iesit certificatele medico legale de la IML pana acum pt. a se vedea exact cate zile de ingrijiri medicale au primit fiecare. Nici unul din ei nu a depus plangere penala pana acum si corectati-ma daca gresesc, termenul in care se pot depune plangerile fiind de 90 de zile cf.noului Cod de Procedura Penala.
Intrebarea este: daca unul din ei, sau chiar amandoi depun plangere pt.agresiune si vatamare corporala iar apoi hotarasc sa se impace, care este modalitatea prin care pot face acest lucru? Nici unul din ei nu a fost chemat pana acum la politie sa dea vreo declaratie; nu se stie daca dosarul a fost inaintat la parchet ...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2014
alla1975, utilizator
Cel mai recent răspuns: alla1975 , utilizator 08:41, 26 Mai 2014
Cand sunteti chemati la politie declarati ca doriti sa va impacati.
Daca in funcie de consecinte, va fi vorba de vatamare corporala, plangerea nu se poate retrage, deoarece actiunea penala nu se pune in miscare la plangerea prealabila la aceasta infractiune, doar la lovirea sau alte violente este posibil.

ART. 193
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

ART. 194
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Multumesc pt.ajutor. Se pare ca persoana care a fost agresata prin taieturi de cutit s-a externat dupa 3 zile de spitalizare. In acest caz poate fi considerata vatamare corporala sau loviri si alte violente? Sau trebuie asteptat raportul medicului legist pt. a se vedea exact ate zile de ingrijiri medicale au fiecare?
Daca fapta se incadreaza la art 193 (lovirea si alte violente) pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, cele doua parti ale conflictului pot incerca rezolvarea conflictului prin mediere. Daca medierea are succes si se incheie un acord de mediere, acesta inlatura raspunderea penala a faptuitorului.
Deocamdata nu se stie unde se incadreaza fapta, au trecut patru zile de la incident si inca nu au iesit certificatele medico legale. Singurul contact cu politia a fost dupa incident cand au fost chemati prin serviciul 112 dar nu s-au dat declaratii oficiale ca sa zic asa, s-a raspuns doar la cateva intrebari iar politistul si-a notat anumite lucruri. Nimeni nu a depus plangere pana acum si nu se cunoaste daca vreunul dintre ei vrea sa faca asta. Ideea ar fi sa fie stins conflictul pe cale amiabila. Cu acest acord de mediere se merge ulterior la politie ? Nu se poate stinge conflictul printr-o declaratie notariala prin care cei doi sa declare ca nu au nici un fel de pretentii materiale sau de alta natura unul fata de celalalt cu privire la ce s-a intamplat? Multumesc!

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca partea vatamata refuza sa mearga la iml? catalin05 catalin05 Accident rutier: 4 victime: 1. vinovatul... 2. 50 de zile ingrijiri medicale de la IML, a declarat ca nu depune plangere = rezolvat :) 3. taieturi pe ... (vezi toată discuția)
Loviri si alte violente alinar_popescu alinar_popescu Buna ziua, Tatal meu a fost victima unei agresiuni fizice. Nu a ripostat sau provocat agresorul, care si-a recunoscut fapta la politie. Tatal meu a primit ... (vezi toată discuția)
Acuzat de savarsirea infractiunii de lovire si alte violente ContSters330266 ContSters330266 In data de 5 septembrie 2014 sotul meu a avut o discutie cu o vecina dupa care persoana respectiva la acuzat pe sotul meu ca a lovit-o in zona lombara dupa ... (vezi toată discuția)