avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punctajul pentru pensie acumulat pana in prezent
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punctajul pentru pensie acumulat pana in prezent

Va adresez rugamintea sa-mi spuneţi dacă există vreun text de lege care să-mi permita să aflu ce punctaj am acumulat până acum în sistemul public de pensii. La Casa de Pensii mi s-a spus că ei nu-mi pot furniza informaţii decât despre stagiul de cotizare (deci despre vechimea în muncă) şi că informaţia ar fi disponibilă la ANAF, iar de la ANAF am primit un raspuns halucinant, că sumele virate în "contul" meu reprezentând contribuţiile reţinute din salariul meu sunt secrete. Nu pot înţelece: cum să fie secret ceea ce s-a întâmplat cu banii mei, rereţinuţi din salariul meu? Rog pe cineva care cunoaşte această temă să-mi spună ce ar trebui să fac. Mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 30 Mai 2014
Nu cred ca se poate obtine o astfel de informatie, deoarece punctajul realizat se stabileste in urma unui calcul matematic.


Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede:

SECTIUNEA 6: Calculul pensiilor
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) si a cuantumului indemnizatiei pentru insotitor prevazute la art. 77 alin. (2), fractiunile de leu se intregesc la un leu in favoarea pensionarului.

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
(2) In situatia persoanelor prevazute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau in considerare stagiile de cotizare complete prevazute la aceste articole.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza stagii de cotizare in mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determina prin insumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzator stagiilor complete de cotizare prevazute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual si a punctajului lunar se utilizeaza 5 zecimale.

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
(la data 28-mar-2011 Art. 96, alin. (2) din capitolul IV, sectiunea 6 reglementat de Art. 71 din capitolul III, sectiunea 5 din Norma din 2011 )
(3) In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre contributia datorata la sistemul public de pensii si contributia prevazuta de lege pentru conditii normale de lucru.
(4) Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica inca nu a comunicat castigul salarial mediu brut se utilizeaza, pentru intreaga luna, ultimul castig salarial mediu brut comunicat.

Art. 97
(1) Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatia prevazuta la art. 49 alin. (1) lit. a);
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si 9);
c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. e).
(2) In cazul persoanelor care beneficiaza de perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) si care, in aceeasi perioada, obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, la calculul punctajului lunar al asiguratului se iau in considerare, prin cumulare, aceste venituri si cele stabilite pentru perioadele asimilate.

Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
(2) Pentru perioadele in care persoana a fost somer, la determinarea punctajului lunar se iau in considerare drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (2) persoanele care beneficiaza de plati compensatorii, pentru care s-a achitat contributia din bugetul asigurarilor pentru somaj. In acest caz, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza suma obtinuta in urma aplicarii asupra drepturilor primite a raportului dintre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale.
(4) Pentru perioadele de asigurare realizate de catre persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. V, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza cuantumul ajutorului lunar care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.
(5) In situatia asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I lit. d), la determinarea punctajului lunar se utilizeaza suma obtinuta in urma aplicarii asupra venitului care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, a raportului dintre cota de contributie individuala de asigurari sociale si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locuri de munca in conditii normale.

Art. 99
(1) Pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
(2) Pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), care au realizat stagiul minim de cotizare in specialitate si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 6, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevazuta la alin. (1) si (2) nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.

Ar. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.

Art. 101
CNPP si casele de pensii sectoriale comunica asiguratilor punctajul anual si punctajul cumulat pentru perioadele de cotizare, in conditiile art. 50.

Art. 102
(1) La data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
(2) Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
(21)Incepand cu anul 2013, indicatorii prevazuti la alin. (2), utilizati la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul urmator, sunt cei definitivi, cunoscuti in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
(3) In situatia in care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (2) are valoare negativa, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
(4) In situatia in care indicatorii prevazuti la alin. (2) au valori negative, se pastreaza ultima valoare a punctului de pensie.
(5) Incepand cu anul 2021, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din cresterea reala a salariului mediu brut, luat in considerare la majorarea anuala a valorii punctului de pensie se reduce gradual cu cate 5% in fiecare an.
(6) Incepand cu anul 2030, valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent.

1. Casa de Pensii are doar obligatia sa va dea o adeverinta cu stagiul de cotizare la pensie.

2. - Calculul punctajului se face atunci cand solicitati pensionarea.
- Pe baza textelor de lege aratate de colegul meu va puteti calcula si dvs. punctajul lunar si anual.

3. ANAF nu are nici o treaba cu punctajul pentru pensie.
Mulţumesc tuturor. Cred că m-am exprimat eu confuz, pe mine mă interesa, la ANAF sau la Casa de Pensii, să aflu dacă s-au virat contribuţiile pe numele meu, dat fiind faptul că mie mi se reţin lunar. Aceasta este informaţia care mă interesa să o obţin oficial de la una dintre instituţii, pentru ca să pot face plângere penală la Parchet. Eu ştiu că NU se virează, de fapt nu se virează de ani buni, dar am nevoie şi de un document care să ateste asta. Nu înţeleg cum o asemenea informaţie poate fi secretă, din moment ce este vorba exclusiv despre persoana mea şi despre banii mei, care mi s-au reţinut din salariul meu. Aşa ceva am solicitat şi aş vrea să ştiu, dacă mă poate ajuta cineva, care este modalitatea prin care pot obţine un atare document. Mulţumesc mult
1. Faceti o cerere in scris catre Administratia fiscala sa va spuna daca angajatorul dvs. a virat sau nu contributiile la pensie, sanatate si somaj.

2. Anexati la cerere o dovada ca sunteti sau ati fost salariat al acelui angajator ca sa se vada ca aveti un interes sa solicitati aceste date.
Aveti grija ca , in ultima vreme, ANAF-ul nu prea mai da astfel de raspunsuri, invoca un text de lege din Codull de procedura fiscala interpretat eronat din punctul meu de vedere.

Insa, potrivit art.27 alin.1 din OUG 86/2003 : Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.



Alte discuții în legătură

Mod de calcul punctaj pensie ionelazibi_94 ionelazibi_94 buna seara.dupa cum scrie si titlul doresc sa aflu care este modalitatea de calcul a punctajului(lunar,anual,final). (vezi toată discuția)
Ce corelatie exista intre salariul mediu pe economie si punctul de pensie ? florinovici florinovici Cum se stabileste punctul de pensie si cand ? Cand creste salariul mediu pe economie, cel minim, la ce se raporteaza in prezent ? (vezi toată discuția)
Calculul punctajului mediu anual casandram casandram imi puteti spune cum se calculeaza valoarea pensiei la un venit de minim pe economie (vezi toată discuția)