avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de concediu crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de concediu crestere copil?

buna ,
imi lipseste o luna din cele 12 luni pentru a beneficia de maternitate ( ianuarie ) . vreau sa stiu daca se poate platii retroactiv luna respectiva si daca da , unde .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 5 Iunie 2014
1. Cred ca nu de concediul de maternitate este vorba (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani a copilului.

2. - Pentru a beneficia de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. Spuneti care este data prezumata a nasterii copillui si ce statut aveti in fiecare din cele 12 luni eligibile.
La inceputul lui decembrie ar trebui sa nasc , dar am o pauza in luna ianuarie ( in care nu am avut un loc de munca ) , daca era sa nasc in ianuarie 2015 as fi avut cele 12 luni ... si vreau sa stiu daca pot face cumva cu luna ianuarie sa pot beneficia de CCC
Este putin mai complicat ceva ce doriti dvs, dar nu imposibil.

Va pot prezenta doua modalitati , prin care puteti acoperi luna respectiva:
- incheierea unui c.i.m. pe durata determinata , fie cu norma intreaga sau cu timp partial, sub riscul unei eventuale sanctiuni contraventionale aplicate de catre ITM.

- incheierea unui contract de prestari servicii pentru acea perioada lipsa.
ce fel de prestari servici , sau prima varianta , care ar fi amenda aplicata aproximativ de ITM in cazul in care ma prinde cineva ?
1. Amenda este aplicata angajatorului si nu salariatului.
Hotărârea Guvernului nr. 500/18.05.2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor
Art. 9. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de muncă prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g), cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză;
.....
c) necompletarea elementelor contractului individual de muncă conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului în termenele prevăzute la art. 4;
....
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cea prevăzută la lit. a), cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană primită la muncă fără transmiterea la inspectoratul teritorial de muncă a registrului completat cu toate elementele contractului individual de muncă, fără ca amenda totală cumulată să depăşească suma de 50.000 lei;
b) cele prevăzute la lit. b)-c), cu amendă de la 5.000 lei la 8.000 lei;
...
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.
(4) Contravenientul poate achita în cel mult 48 de ore jumătate din minimul amenzii contravenţionale prevăzute la alin. (2) lit. b)-e).
....

2. Contractul de prestari servicii se va incheia in functie de activitatea ocazionala pe care o puteti desfasura.

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere copil machita machita sotia mea este insarcinata,in ultimul an nu a lucrat,naste in luna ianuarie ,ce ar trebui sa fac pentru a beneficia de indemnizatia pt crestere copil... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil.conditii necesare Cristianna Cristianna Buna ziua!Care sunt conditiile care trebuie sa fie indeplinite pentru a se putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? Multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Avadrian Avadrian Buna ziua, Daca o persoana are sub 12 luni la locul de munca, poate primi indemnizatie pentru crestea copilului? (vezi toată discuția)