avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Inregistrare marca
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Inregistrare marca

Adresez o intrebare specialistilor in domeniu.
La inceputul lunii februarie 2014 am depus o cerere pentru inregistrarea unei marci. La acea data, in urma verificarilor, am descoperit ca in Statele Unite exista depusa o cerere (decembrie 2013), pentru inregistrarea unei marci similare.
Zilele trecute, efectuand o cautare am descoperit ca, la sfarsitul lunii mai, titularul marcii depuse in Statele Unite a depus o cerere pentru inregistrarea marcii ca marca comunitara, invocand ca prioritate marca depusa in Statele Unite.
Verificand cererea depusa in Statele Unite, am vazut ca intre Biroul de Inregistrari si titularul marcii a existat un schimb de corespondenta, figurand cu data pentru perioada depunerii de opozitii sfarsitul lunii mai.
Nelamuririle mele sunt:
1. Poate fi considerata cererea depusa in Statele Unite ca prioritara? Studiind legislatia in domeniu, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa fie considerata prioritara. In aceasta situatie, intrebarea numarul 2
OSIM comunica din oficiu catre OHIM ca in Romania exista o marca similara si in aceasta situatie nu se inregistreaza marca comunitara, sau trebuie sa formulez opozitie?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena_neculau@yahoo.com , utilizator 09:52, 12 Iunie 2014
Trebuie sa stiti ca Romania este stat membru la Conventia de la Paris, din anul 1921. Aceasta Conventie statueaza pentru toate statele membre obligatia de a asigura dreptul de prioritate de prim depozit al unei marci, respectiv recunoasterea acestui drept unui solicitant, ca data de prim depozit al marcii, anterioara oricarui alt depozit constituit posterior in orice stat memebru al acestei Conventii.
In cazul de fata, data de prioritate al depozitului marcii din SUA poate fi invocata de solicitantul american in fata Oficiului european OHIM unde a depus o cerere pentru marca comunitara. Daca acest solicitant american a facut dovada prioritatii sale in fata OHIM in interiorul a 6 luni de la data solicitarii marcii comunitare, OHIM ii va recunoaste aceasta data si inscrie aceasta recunoastere in documentele marcii comunitare. Verificati daca la marca comunitara OHIM a inscris data prioritatii. Daca OHIM a recunoscut solicitantului american prioritatea( numita prioritate conventionala) atunci data acestei prioritati este o data anterioara oricarei alte marci depuse in oricare stat membru al UE, deci si Romania. Daca marcii comunitare ale solicitantului american nu i s-a facut nici o opozitie si marca lui a fost inregistrata ca marca comunitara, marca Dvs depusa in februarie va fi posibil a i se opune acesta marca comunitara ( fiind considertat marca anterioara) cu prioritate din decembrie 2013.
Marca depusa la OHIM are inscrise la PRIORITATE urmatoarele:
Statele Unite - numarul cererii depuse la USPTO, data cererii (respectiv 04.12.2013) si status ACCEPTED.
Pe tmview este inscris si PRIORITATE PARTIALA: FALSE

La cererea depusa la OHIM la informatii despre marca apare - data cererii - mai 2014, Statutul marcii - aplicatie pentru examinare, caracter distinctiv dobandit : FALSE.

In data de 04.07.2014 se implinesc 6 luni de la data depunerii cererii la USPTO.

Mi se poate refuza la inregistrare cererea pentru inregistrarea marcii depuse de mine in februarie, in baza acestei cereri?
Prioritatea marcii americane este acceptata de OHIM si deci este valida.

Aceasta prioritate este anterioara depunerii cererii Dvs la OSIM.

Daca solicitantul american nu are nici o opozitie la inregistrarea marcii sale comunitare, marca lui va fi inregistrata ca marca comunitara la OHIM si va avea protectie si in Romania incepand cu data depunerii cererii la OHIM.

OSIM va va inregistra marca Dvs daca in termen de 2 luni de la publicarea cererii Dvs in Buletinul de Proprietate Industriala(BOPI) nu se va depune nici o opozitie de catre terti( in care se include si solicitantul american).

Solicitantul american poate cere in justitie, in Romania, ca marca Dvs sa fie anulata, pentru ca este identica sau similara si pentru aceleasi produse/servicii cu marca lui comunitara si va invoca prioritatea recunoscuta de OHIM. Cererea de anulare o poate introduce in interiorul perioadei de protectie a marcii Dvs si va castiga numai daca dovedeste ca marca lui a fost folosita in Romania.
In concluzie:
OHIM inregistreaza marca solicitantului american, OSIM inregistreaza marca mea, solicitantul american poate introducere cerere in anularea marcii mele, in conditiile in care dovedeste ca marca lui a fost folosita in Romania, eu, ca titular al marcii inregistrate la OSIM accept marca inregistrata la OHIM, neavand nici o cale de atac.

Multumesc frumos. Raspunsurile dumneavoastra imi sunt de foarte mare ajutor.
Va urez multa sanatate si o seara frumoasa.
Recitind raspunsul dumneavoastra, am o nelamurire.
Deci:
Daca solicitantul american nu are nici o opozitie, marca va fi inregistrata la OHIM si va avea protectie si in Romania incepand cu data depunerii cererii la OHIM (adica mai 2014),
iar,
Solicitantul american poate cere in justitie ca marca mea sa fie anulata pentru ca este identica cu marca lui comunitara - marca care este acceptata in mai 2014, invocand ca prioritate cererea depusa in America in decembrie 2013.
In aceste conditii, eu nu pot formula opozitie la inregistrarea marcii comunitare motivand ca marca mea este depusa in februarie 2014? Mi s-ar respinge opozitia pe motivul prioritatii inregistrarii in USA?
Multumesc
Imi cer scuze pentru ca insist dar vreau sa fiu sigura.

Alte discuții în legătură

Lista tarilor semnatare a protocolului de la madrid Kapy Kapy Unde gasesc lista tarilor care au semnat Protocolul de la Madrid? Prin aceasta cale se poate depune o cerere internationala fara a avea marca inregistrata pe ... (vezi toată discuția)
Dovada utilizarii marcii opuse - opozitie inregistrare marca alex310515 alex310515 Buna ziua, am nevoie va rog de parerea unui expert in inregistrare si opozitii marci. La inregistrarea marcii mele nationale (utilizata pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Inregistrare marca ue sau international Kapy Kapy Buna ziua, As avea o intrebare. Daca de exemplu am intregistrat o marca combinata in Romania, iar ulterior doresc sa o intregistrez si in UE sau ... (vezi toată discuția)