avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pana la 2 ani, al doilea an ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pana la 2 ani, al doilea an fara plata

Buna ziua,
1) Daca pt al doilea an, mama a optat pt CCC fara plata cf. art 6 alin 2, din OUG 111/2010, angajatorul mai are obligatia de a pastra locul de mca, sau poate concedia mama, oricand, in aceasta perioada?
2) Presupunand, ca in al doilea an de CCC fara plata, mama isi gaseste loc de mca, in alta parte, inainte ca bebe sa implineasca 2 ani, trebuie sa se reintoarca la vechiul loc de mca si sa isi dea demisia si abia apoi sa se angajeze la noul loc de munca?
3) Cum trebuie sa"sune" cererea prin care ii instiintez ca optez pt al doilea de an de CCC, fara plata
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
Andreea Voicila, Contabil
Cel mai recent răspuns: Andreea Voicila , Contabil 15:40, 14 Iunie 2014
1) Daca pt al doilea an, mama a optat pt CCC fara plata cf. art 6 alin 2, din OUG 111/2010, angajatorul mai are obligatia de a pastra locul de mca, sau poate concedia mama, oricand, in aceasta perioada?

OUG 111/2010 prevede :
art.25 (2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.


2) Presupunand, ca in al doilea an de CCC fara plata, mama isi gaseste loc de mca, in alta parte, inainte ca bebe sa implineasca 2 ani, trebuie sa se reintoarca la vechiul loc de mca si sa isi dea demisia si abia apoi sa se angajeze la noul loc de munca?


Daca doreste sa inceteze la raportul de munca incheiat cu vechiul angajator, atunci va depune o cerere de incetare a suspendarii c.i.m. si , totdata, de incetare a c.i.m.
Nu este nevoie sa-si dea demisia, poate solicita incetarea .ci.m. cu acordul partilor.

3) Cum trebuie sa"sune" cererea prin care ii instiintez ca optez pt al doilea de an de CCC, fara plata


Ca o simpla cerere, prin care persona in cauza solicita angajatorului aprobarea unui CFP cu o durata de 1 an, conform art.6 alin.2 din OUG 111/2010.
Multumesc mult de tot, eu muream cu ordonata/legile in mana! ati explicat ft clar, deci stiu ce am de facut!
P.s. nu au voie sa nu imi acorde al doilea an de CCC fara plata?
1. - Angajatorul nu are obligatia legala a pastrarii locului de munca in nici o situatie.
- Angajatorului ii este interzis doar sa inceteze contractul individual de munca (CIM) al unei persoane aflate in CCC sau care beneficiaza de stimulentul de insertie, timp de 6 luni de la data incetarii acestor doua situatii.

2. - Va angaja la un nou loc de munca si inainte de a inceta CIM de la actualul loc de munca dar trebuie sa anuntati la AJPIS ca ati reluat activitatea si ca nu mai beneficiati de concediu fara plata pentru cresterea copilului (in caz contrar va trebui sa restituiti contributia la sanatate platita de AJPIS pe perioada suprapunerii concediului fara plata cu al doilea CIM).
- Apoi puteti rezolva si problema incetarii CIM la actualul angajator.]

3. Se face cerere catre angajator prin care se solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, conf. art .6(1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.

4. Vedeti ca beneficiati de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani numai daca ati optat initial pentru CCC pana la varsta de 1 an.

5. Din OUG 111/2010:

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. sunt constienta ca nimeni nu are obligatia sa ma tina locul de mca, poate exprimarea mea, a fost gresita
2. multumesc de lamuriri, trebuie sa instiintez si AJPIS ca intru in al doilea an fara plata?
3. am optat pt primul cu plata indemnizatiei, pana la implinirea copilului a varstei de 1 an, care se implineste in 17 iunie a.c.
andreeavoicila a scris:

....
P.s. nu au voie sa nu imi acorde al doilea an de CCC fara plata?


Potrivit art.25 alin.1 din OUG 111/2010, angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.

Art.26 din actul normativ mai sus citat dispune :
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
...

Prin urmare, refuzul de a va aproba CFP poate face obiectul;unei sesizari la Inspectia muncii /ITM.

OUG 111/2010 prevede ca , interdicţia concedierii se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
Asadar, termenul este reglementat ca durata maxima si nu ca un termen fix imperativ.

Concedierea dvs poate avea loc numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Alte discuții în legătură

Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)
Drepturi dupa concediu fara plata crestere copil Diana P Diana P Buna ziua, Doresc sa fac cerere pentru concediu fara plata pentru crestere copil. In curand ies din CCC de 1 an. Doresc sa stiu, in caz ca mi se aproba, ce ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Alina07 Alina07 Buna ziua, Urmeaza sa intru in concediu de crestere copil si am cateva nelamuriri privind drepturile pe care le am. Doresc sa aleg varianta de 1 an ... (vezi toată discuția)