avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Montare camere supraveghere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Montare camere supraveghere

Buna ziua,
Am montat un sistem de supraveghere video in curtea proprie iar vecinul este deranjat ca una dintre camere "bate" si la el in curte, proprietatile fiind destul de inghesuite. Intrebarea este daca exista o baza legala conf. careia sa ma actioneze in instanta?Multumesc.
Da, exista dispozitii legale stricte de conditiile de instalare sisteme de supraveghere ,de acces si utilizare a datelor stocate - care intra sub incidenta legii speciale
Multumesc pentru raspuns. Am citit legile, insa sunt interpretabile.Atata timp cat sistemul e montat de o firma autorizata, nu intentionez sa prelucrez datele si sa le public , camerele sunt amplasate pe domeniu privat , nu am identificat momentan nici o problema. Poate contesta in instanta doar daca are dovezi ca se capteaza imagini si de pe proprietatea lui, nu? Vreau sa supraveghez si gardul, poate asa nu mai arunca nimic peste gard.
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2014
ContSters323557, utilizator
Nimeni nu contesta interesul si buna dv credinta
Exista insa legea nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
Mai si ai exisDecizia 52/2012
Art. 5 (1) Supravegherea video poate fi efectuată în locuri şi spaţii deschise sau destinate
publicului, inclusiv pe căile publice de acces de pe domeniul public sau privat, în condiţiile
prevăzute de lege.
(2) Camerele de supraveghere video se montează în locuri vizibile.

Altfel intrati sub incidenta Codului penal :
Art. 226 - Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2014
ynocentta, utilizator
Multumesc pentru raspuns, intre timp m-am consultat cu un jurist. Legile citate le-am gasit si eu , insa sunt interpretabile, si fiecare poate interpreta in folosul lui.Nu vorbeam de distribuirea datelor ci daca e legal sau nu sa-mi montez camere in curte, si am aflat ca este, am tot dreptul sa-mi supraveghez casa si tot ce intra in proprietatea mea, adica si gardul, singura varianta e sa se intenteaze un proces civil de catre cealalata parte (care e destul de costisitor si de lunga durata) si nu e sigur ca va obtine rezultatul dorit.
Stati linistit.. normal ca este legal sa va puneti sistem de supraveghere video. E doar o simpla circumstanta faptul ca acea camera bate la 100m si in niciun caz nu are de-a face cu violarea vietii private.
Dvs. interesati-va la o firma de specialitate pentru montarea acestor camere, astfel incat sa fie pozitionate cum trebuie, nu sa stati cu "frica" ca nu-i convine vecinului.

Alte discuții în legătură

Vecinul și-a montat cameră de supraveghere video orientată spre curtea mea. e permis așa ceva, și pot face și eu același lucru? dorinache dorinache Buna ziua , Am un vecin, care de cateva zile si-a montat o camera de supraveghere care ma \"supravegheaza \' pe mine si familia mea ,si am inteles ca nu prea ... (vezi toată discuția)
Supraveghere video, intrare in legalitate Eduard1 Eduard1 Buna ziua. As dorii daca ma puteti ajuta cu un model declaratie de acord . Locuiesc la casa ( sunt proprietar) si din cauza ca sunt plecat mai tot ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere video rada_gaby rada_gaby E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana ... (vezi toată discuția)