Sunt angajata din data de 01-04-2013.Salariul brut este 800 ron respectiv 850 ron de la 01-01-2014.In luna a-12-a din anul 2013 am avut 5 zile de CO, si 5 zile in luna a-6-a din anul 2014. Sunt insarcinata si doresc sa imi iau toate zilele de concediu ramase,atat pe anul 2013 cat si pe 2014.Voi lucra pana pe 15-09-2014 cand voi intra in concediu medical prenatal (84 zile),celelalte 42 de zile obligatorii de lauzie.
Cate zile CO in total mai am de luat?
Pot intra in CO ultimile 2 saptamani (1-15 Septembrie),dupa care sa intru in medical direct?
La salariile brute date (850 ron de la 1 Ianuarie),si 621 netul (ce iau in mana) ce bani trebuie sa iau pe concediu medical prenatal (va rog un calcul exact ),si ce bani trebuie sa iau daca imi iau concediul de odihna?(patronul obisnuieste sa opreasca din salariu bani pe aceasta perioada).
La intrarea mea in concediu medical,este obligat patronul sa imi faca lichidarea la zi? sau ma va chema luna ulterioara pentru salariu astfel decalandu-se si medicalul?
Zilele de concediu de pe contractul individula de munca sunt in numar de 21/an.
Eu iau salariul pe data de 30 ale lunii. Pe 30 August iau salariul normal urmand ca pe 30 Septembrie sa iau bani pe CO (1-15) si medical (1-30)?
1. În situaţia în care un salariat nu-şi efectuează integral concediul de odihnă la care avea dreptul, angajatorul are obligaţia de a-i acorda acestuia concediu până la sfârşitul anului următor.
2. Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.
În scopul efectuării, concediul de odihnă trebuie în prealabil programat.
3. Angajatorul este obligat să acorde salariatului concediul de odihnă pentru fiecare an lucrat, putând compensa concediul de odihnă neefectuat de salariat numai la încetarea contractului individual de muncă în temeiul art. 146 alin. (4) din Codul muncii
4. Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.