avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Vreau sa ma pensionez anticipat partial si sunt si asociat unic la un SRL.Va rog sa-mi spuneti daca este vreo problema.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: mariana59 , utilizator 22:53, 26 Mai 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Cunosc Legea 263/2010.Intrebarea mea a fost daca ma pot pensioana anticipat in conditiile in care sunt si asociat unic intr-un SRL.
1. Daca citeati pe link-ul aratat de mine ati fi inteles care sunt situatiile in care puteti cumula pensia anticipata partiala cu un alt venit pentru care se retine contributia pentru pensie.

2. Va redau eu din acel articol din link:
Prin eliminare, raman deci urmatoarele situatii valide pentru solutia cumulului pensiei cu salariul:
1. pensionarii respectivi realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic pana in echivalentul a 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in calitate de:

- administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
- membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
- alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;


3. - Asadar daca aveti una din calitatile de mai sus puteti cumula pensia anticipata partiala cu un venit anual care sa nu depaseasca de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
- In acest an castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 2.298 lei

4. - In calitate asociat unic la un SRL dvs. faceti parte din:
- persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;


- In aceasta calitate nu trebuie sa aveti un venit anual brut mai mare de 9.192 lei
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Stimate domnule Tudor Valeriu

Asociatul unic la un SRL nu este o persona fizica autorizata.El este patronul,proprietarul acestei societati.Asociatul unic poate fi si administrator si salariat al societatii in acelasi timp.
Asociatul unic al unui SRL este definit sa zic asa de Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale,iar SRL este o persoana juridica care desfasoara activitate economica in urma careia rezulta profit sau pierdere.Daca rezulta profit, asociatul unic beneficiaza de dividende.Dividendele se impoziteaza cu 16% si nu sunt purtatoare de contributii sociale.
Numai daca esti si salariat al societatii nu poti beneficia de pensie anticipata.

La SRL este asociat unic, la societatile pe actiuni este actionarul.Prevederile de functionare a celor doua categorii de societati prezinta diferente (Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale),dar si asociatul unic si actionarul reprezinta proprietarul,patronul si sunt indreptatiti sa ia dividende.

In art.22 din Norma de aplicare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unic de pensii, aprobata prin Hotararea nr.257/2011 (MO 214/28.03.2011), este definita categoria de ”persoane fizice autorizate” respectiv, persoanele care exercita profesiuni libere,independente.

Redau mai jos continutul ART.22


Art. 22

În categoria "persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice", prevăzută la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din lege, se încadrează persoanele care exercită profesiuni libere, şi anume:
a)expert contabil;
b)contabil autorizat;
c)consultant de plasament în valori mobiliare;
d)medic;
e)farmacist;
f)medic veterinar;
g)psiholog cu drept de liberă practică;
h)notar public;
i)auditor financiar;
j)practician în reorganizare şi lichidare;
k)persoane autorizate să realizeze şi să verifice lucrările de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei;
l)expert tehnic;
m)urbanist;
n)restaurator;
o)persoane autorizate să furnizeze servicii publice conexe actului medical;
p)consilier în proprietate industrială;
q)expert criminalist;
r)executor judecătoresc;
s)arhitect;
t)traducător autorizat;
u)consultant fiscal;
v)broker;
w)oricare profesii/meserii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.

Daca ne intoarcem la fosta lege a pensiilor, respectiv Legea nr.19/2000, vom vedea ca la art.5, alin.(1), punctul IV, lit.(a) era inclus si asociatul unic.

Legea nr.263/2010 nu mai prevede aceasta litera a).

Redau continutul art.5 din vechea lege:

Art. 5

(1)În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I.persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă;
II.persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III.persoanele care beneficiază de ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesională sau alocaţie de sprijin, ce se suportă din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;

IV.persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se află în una dintre situaţiile următoare:

a)asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;

b)administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c)membri ai asociaţiei familiale;
d)persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e)persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f)proprietari de bunuri şi/sau arendaşi de suprafeţe agricole şi forestiere;
g)persoane care desfăşoară activităţi agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activităţi private în domeniul forestier;
h)membri ai societăţilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură;
i)persoane care desfăşoară activităţi în unităţile de cult recunoscute potrivit legii şi care nu au încheiat contract individual de muncă;
V.persoanele care realizează prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie, şi care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV;
VI.persoanele care desfăşoară activităţi exclusiv pe bază de convenţii civile de prestări de servicii şi care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute pe economie.
(2)Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare, în condiţiile prezentei legi, şi alte persoane care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1).
(3)Salariul mediu brut pe economie pentru anul următor se prognozează şi se face public de către CNPAS până la data de 31 decembrie a anului curent.

Parerea mea este ca se pot cumula cu pensia anticipata veniturile realizate care prin Codul fiscal nu sunt purtatoare de CAS si venitul brut reprezentand de 4 ori salariul mediu brut pe economie.

Alte discuții în legătură

Pensionare la 54 de ani noemipopa noemipopa buna ziua! mama mea este nascuta in 20 august 1958 si are lucrati 32 de ani in zona BAIA MARE. intrebarea mea este daca poate cere pensionare anticipata? ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala bettyca bettyca Buna ziua, Ma numesc Laura Popa si sunt nascuta in anul 1959 luna februarie am varsta de 54 ani si sase luni , am vechime in munca 30ani si 5 luni ,am lucrat ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare femeie JULIA59 JULIA59 Buna ziua, sunt nascuta in mai 1959, am lucrat 34 ani si 8 luni din care 9 ani 3 luni in grupa II, pe urma am fost 1 an in somaj, ,momentan nu lucrez, la ce ... (vezi toată discuția)