avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare minori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare minori

Buna ziua - ma lamuriti va rog ca daca angajez un minor de 17 ani -ce trebuie trecut in contract de munca - ce acte am nevoie sa-i cer , in revisal daca se trece ceva in plus , si daca la itm trebiue depus documentatie pentru acest caz -? - va multumesc
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
ani123, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:41, 23 Octombrie 2018
Angajarea unei persoane in varsta de 17 ani se face ca si angajarea unei persoane majore, cu deosebirile urmatoare :
- nu se poate incadra în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase
- durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
- nu poate presta muncă suplimentară.
- nu poate presta muncă de noapte.
- beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Si mai trebuie sa obtineti si acordul parintilor sau tutorilor minorului,printr-o declaratie pe proprie raspundere a acestora,prin care-si dau acordul ca minorul sa fie salariatul societatii dvs.
acordul parintilor nu trebuie obtinuta doar pana la implinirea varstei de 16 ani ?-

multumesc mult !

Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Vilcu Gina a scris:

Si mai trebuie sa obtineti si acordul parintilor sau tutorilor minorului,printr-o declaratie pe proprie raspundere a acestora,prin care-si dau acordul ca minorul sa fie salariatul societatii dvs.


Oare ? Codul Muncii nu prevede asa ceva, pentru speta de fata.
Stiu ca :" Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani"- art 13(1) din Codul Muncii si ca :"Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani,cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali,pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica...." - art.13(2),partial, din Codul Muncii , dar mai stiu ca, inspectorul de munca ce-mi inregistra contractele de munca (inainte de 2011) a unor minori de 16 ani ,mi-a cerut astfel de declaratii la fiecare cim de acest gen.Si ca sa fiu mai "de actualitate":copilul meu ,care si-a dorit foarte tare sa lucreze in timpul vacantei de vara,la alta societate,nu la cea care lucrez eu ,i s-a cerut acest tip de declaratie ,pe care de altfel i-am dat-o chiar acum doua zile in urma.Dvs. veti proceda cum veti crede de cuviinta,binenteles.Va doresc o zi buna.

Alte discuții în legătură

Am 17 ani și vreau sa mă angajez Razvan Bebelea Razvan Bebelea Salut , am 17 ani și vreau sa mă angajez ca paznic la profi, mai am 7 luni și fac 18 ani. As dorii sa știu și eu dacă mă poate angaja dacă am 17 ani ... (vezi toată discuția)
Angajare minor vlad.aurelia vlad.aurelia Va rog sa-mi spuneti daca pentru un minor in varsta de 16 ani mai trebuie altceva decat acordul parintilor,si daca pentru o angajare pe perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)
Varsta minima de angajare Claricom Claricom Dorim sa angajam un elev de 16 ani cu program n ormal pe perioada vacantei si cu program redus in timpul scolii.Se poate?Trebuie acordul parintilor(dau ... (vezi toată discuția)